30 Ağustos 2012 Perşembe

Sigaraya GPS İle Takip Dönemi


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kapalı mekânlarda sigara ihlalinin GPS sistemiyle takip edileceğini söyledi. "Evde yasak zor" diyen Akdağ "içmeyin" uyarısı yaptı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tiryakilere, sigara firmalarına ve kapalı mekânda sigara içtiren işletme sahiplerinin yüreklerini hoplatacak uyarılarda bulundu. Tiryakilere "Ev yasağı" gelmeyeceğini söyleyen ancak evde içmemeleri konusunda uyaran Bakan Akdağ, sigara firmalarına Avustralya'da başlayan Kara Paket uygulamasını izlemeye aldıkları mesajını verirken, kapalı mekânda sigara içmesine izin verilen mekân sahiplerine de GPS'li denetimlerin başlayacağı uyarısını yaptı. 

Evde sigara içilmesin

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Çalışanlarının Tütün Kullanma Alışkanlıklarına ilişkin araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Toplantıda tütünle mücadelede gelinen noktadan memnuniyetini belirten Akdağ, ancak mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini söyledi. Bu kapsamda, tiryakiler, sigara firmaları ve kapalı mekânda sigara içirten mekân sahiplerine ciddi uyarılarda bulunan Akdağ, önümüzdeki günlerde gelecek yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi. Bakan Akdağ, evde sigara içme yasağının pratikte uygulanmasının zor olacağını ancak tüm vatandaşların buna özellikle dikkat etmesini isteyerek, "Evde sigara kullanmayın. Özellikle evde çocuğu olanlar, hamile olanlar ve kalp, akciğer, astım gibi hastalıkları olanların yaşadığı evlerde sigara içilmesin" dedi. 

Kara paket takipte

Dünyada sigarayla mücadele kapsamında en son olarak Avustralya'da başlatılan Kara Paket (Sigara paketlerinin resimsiz, markasız ve siyah olması) uygulamasından dolayı takdir eden Bakan Akdağ, Türkiye'nin de Avustralya'daki uygulamayı izlemeye aldığını ve sonuçlarına göre Türkiye için değerlendirileceğini söyledi. Kapalı mekanda sigara içilmesine izin veren işletme sahiplerini de artacağını bildiren Akdağ, "Önümüzdeki günlerde denetim etkinliğimizi artırmak için GPS Sistemi gibi bazı yeni uygulamalar da hayata geçirileceğiz. GPS sistemiyle ihlalin olduğu yere daha sigara söndürülmeden en yakın ekibi yönlendirileceğiz. Sistem eylül ayından itibaren tüm Türkiye'de uygulanmaya başlayacak" dedi. Bakan Akdağ, "Sağlık Bakanlığı Çalışanları Tütün Kullanımı Araştırması" sonuçlarını açıkladı. Tütün kullanımının, önemli ve önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Akdağ, tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 100 bin vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi. Bakan Akdağ, sigara içen uzman doktorların son 5 yılda yüzde 42'sinin sigarayı bıraktığını söyledi. 

Sabah

Shout

0 yorum:

Yorum Gönder