15 Eylül 2012 Cumartesi

230 Milyon Yaşında Olan Böcek


Tam 230 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen bu böcek fosilleri, bilim dünyasını şaşırttı...

Uzun, solucana benzer, bitki özleri ile beslenen bir akar, dünyanın "en yaşlı" böceği ünvanını kazandı.  İtalya'da bulunan fosil, paleontoloji dünyasında büyük heyecan yarattı.

Böcekler, örümcekler ve diğer benzeri yaratıklardan oluşan eklembacaklıların ilk örneklerinin 250 milyon yıl önce Trias döneminde ortaya çıktığı biliniyordu, ancak bu yaratıkların evrimi hakkında bilgi çok azdı.

Biliminsanları şimdi Kuzeydoğu İtalya'da 230 milyon yıllık bir kehribar içinde Trias döneminden kalma akar (mite) böcekleri fosilleri buldular. Kehribarın en büyük avantajı, reçine halindeyken canlı böceklerin üzerine damladığında onların bozulmadan fosilleşmesini sağlaması. Bu sayede evrim zincirindeki değişiklikler mikroskopik düzeyde incelenebiliyor.

Araştırmacılar, bu örnekleri bulabilmek için 2-6 mm uzunluğunda 70.000 kehribar damlasını tek tek taramışlar. Alp Dağları'nın İtalya'daki kısmında oldukça dik kayalıklardan toplanan damlalar, Berlin'de bir laboratuarda elenmiş. Hatta bu damlalardan bir tanesi yere düşünce laboratuar çalışanları zor anlar yaşamış.

Bu zorlu sürecin sonunda üç adet eklembacaklı bulmayı başarmışlar.  Bunlardan biri bir cüce sinek, diğer ikisi ise daha önce örneğine rastlanmamış iki yeni akar türü. Örümceklerin uzaktan akrabası olan bu yaratıklar hakkında ilginç bir ayrıntı da evrim sonucu iki bacaklarını kaybetmiş olmaları.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder