6 Eylül 2012 Perşembe

27. Sıradayız


İnternetin sosyal, siyasal, ekonomik etkisini ve yaygınlığını ölçmeyi amaçlayan bir endekste İsveç birinci sırada yer alırken, Türkiye 27. oldu.

İnternetin yaratıcısı Sir Tim Berners-Lee'nin kurduğu World Wide Web Vakfı'nın hazırladığı raporda 61 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke incelendi.

Endeks üç kriterin bileşiminden oluşuyor:

İnternetin etkisi: Sosyal, ekonomik ve siyasi alanlardaki nüfuzu

İnternet kullanımı: Kullanıcı oranı ve içeriğin genişliği

İnternete hazırlık: İletişim altyapısının kalitesi ve yaygınlığı, internete erişimi düzenleyen politikalar, eğitim ve diğer kurumsal altyapı

Vakıf raporunda bugüne dek internet kullanımı incelenirken hep kullanıcı sayısı, erişim hızı, sansür ya da ekonomik etki gibi verilere teker teker bakıldığını vurguluyor.

Ancak Tim Berners-Lee'nin vizyonundaki gibi "daha açık ve anlamlı" bir internete doğru gidilip gidilmediğini, internetin insanların hayatını değiştirecek bir güç olup olmadığını ölçmek için bunun yeterli olmadığı belirtiliyor.

Vakfın endeksinde İsveç % 100 ile birinci, Yemen % 0 ile sonuncu sırada yer alıyor. İsveç'i ABD, İngiltere, Finlandiya ve Kanada takip ediyor. 27. sırada olan Türkiye'nin skoru ise % 53,7. Listede Rusya ve Çin, Türkiye'den sonra yer alıyorlar. Endekse göre internetin Türkiye'de ekonomik etkisi % 45,98, siyasi etkisi 51,05 ve sosyal etkisi % 62,01.

Türkiye bu skorla Avrupa bölgesinde gerilerde kalıyor; sonuncu olan Rusya'nın hemen önünde görülüyor.

apora göre dünyada her üç kişiden yalnızca biri interneti kullanıyor. Bu rakam Afrika'da her altı kişiden birine iniyor.

Raporda internetin "herkese açık" olmasına en büyük engellerin sansür ve geniş bantlı hizmetlerin pahalılığı olduğu belirtiliyor.

Sir Tim Berners-Lee bu tespitlerin önemini "İnternetin herkese açık olmasının önündeki engellere ışık tutan bu endeks kişilere, hükümetlere ve örgütlere toplumlarını daha iyiye götürmekte yardımcı olacak güçlü bir araçtır." sözleriyle açıkladı.

Endekste yer alan ülkelerin % 30'unda hükümetlerin, internet sitelerine erişimi orta ya da ciddi derecede sınırladığı, yarısının da basın özgürlüğünü giderek artan oranda tehdit ettiği belirtildi.

Sir Tim, bu konuda da "İnternet bir küresel sohbet aracı. Konuşma özgürlüğüne hem sanal ortamda hem gerçek dünyada baskı artıyor. Bu muhtemelen internetin de geleceğine yönelen en büyük tehdittir." diye konuştu.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder