25 Eylül 2012 Salı

3 Tarihi Su Kemeri Bulundu


WILO için gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz tarafından hazırlanan "Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" kitabı, daha önce keşfedilmemiş su kemerlerine yer veriyor. İrfan Unutmaz yaptığı araştırmalar sırasında, Sinop'un Boyabat ilçesinde kaynaklarda olmayan üç su kemeri keşfetti. WILO yetkilileri, keşfi yapılan su kemerlerinin tanıtımı için Sinop'ta bir basın toplantısı düzenledi. Kitap, Boyabat'ın su kemerleriyle birlikte Anadolu'nun yüzyıllar öncesinden gelen su kemerlerini, suyollarını, su kanallarını ve sarnıçlarını muhteşem mühendislik hikâyeleriyle bir araya getiriyor. 

Pompa sistemleri sektörünün çevreci markası WILO'nun, "Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" adlı kitap projesi, Türkiye'yi daha önce keşfedilmemiş tarihi su kemeleriyle tanıştırıyor.

Gazeteci ve popüler bilim yazarı İrfan Unutmaz, WILO için hazırladığı kitabın çalışmaları sırasında daha önce envanterde olmayan yapılarla karşılaştı. Boyabat'ta, Sinop envanterinde olmayan üç kemer, İrfan Unutmaz'ın kitap için yaptığı araştırmalar sırasında ortaya çıktı. Unutmaz öncelikle bölgede yer alan ve Roma dönemine ait olduğu sanılan suyolunu inceledi. Ardından da Boyabat kalesine ve kalenin çevresine su taşıdığı düşünülen kemerlerle karşılaştı. 

Keşfi yapılan su kemerlerinin tanıtımı için kitabın yazarı İrfan Unutmaz ile WILO Pompa Sistemleri A.Ş. Pazarlama Müdürü Melis Akçin ve WILO Pompa Sistemleri A.Ş. Eğitim Koordinatörü Gökhan Uzuner, Sinop yerel medyasıyla bir araya geldi. 21 Eylül'de Boyabat'ta yapılan basın toplantısına Boyabat Belediye Başkanı Mehmet Ermiş de katıldı. 


Unutmaz'ın "Büyükkemer", "Kirazlıdere Sukemeri" ve "Küçükkemer" olarak isimlendirdiği su kemerleri, yıllar boyunca sır olmuş hikâyeleriyle "Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" kitabının ilk sayfalarında yer alacak. Böylece bu belgesel kitap projesi, bilinen veya az bilinen mühendislik harikalarının hikâyelerini anlatırken, bizleri yepyeni yapılarla da tanıştıracak. 
Boyabat'ta keşfedilen üç kemerin fiziksel özellikleri özetle şöyle: 

Boyabat'ın Kurbanpeliti mevkiinde bulunan Büyükkemer'in uzunluğu yaklaşık 33 metre. Kemerin eni ise yaklaşık 1 metre. Büyükkemer, yaklaşık 12-13 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Kirazlıdere Sukemeri'nin ise uzunluğu 12 metre, yüksekliği 9.50 metre. Üçüncü ve son sukemeri olan Küçükkemer; 8-8.5 metre uzunluğa, 2.5 metre yüksekliğe, 0.90 metre civarlarında genişliğe sahip. 

İrfan Unutmaz, bu su kemerlerinin aynı yörede 2-3 km aralarla bulunuşunun, bölgede sukemerleri ve suyollarından oluşmuş eski bir sutaşıma ağının varlığını göstermesi bakımından çok önemli olduğunu belirtiyor. 

"Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" adlı kitap, Boyabat'taki bu üç kemerle birlikte Türkiye'de antik çağlardan günümüze gelen çok sayıdaki su mühendisliği anıtlarından seçmeler yapılacak. 

WILO Türkiye Genel Müdürü Ercüment Yalçın, "Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" kitabı projesi için şunları söyledi: "Hayati önem taşıyan suyu Türkiye'nin her noktasına, geliştirdiği yeni teknolojilerle ulaştıran WILO olarak dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Türkiye hem su mühendisliği hem de bu mühendisliğin seçkin ürünleri açısından dünyada eşi olmayan bir konum ve birikime sahip. Bu iki özellik ayrıca Türkiye'yi eski çağlardan günümüze suyu en iyi kullanan bir ülke durumuna getirdiği gibi, başarılı su mühendisliği uygulamalarıyla dünyada ilk kez güzel sanatlardan bilime geçildiği bir bölge durumuna da getirmiş." 

Kitabın pompa sektörüne ve üniversitelere WILO'nun 20. yıl hediyesi olacağını söyleyen Ercüment Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hititlerden başlayarak Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar gelen bu çalışmada hemen her çağ ve dönem eserlerinin belli başlıları fotoğraflar ve tüm mimari özellikleri açısından değerli gazeteci ve popüler bilim yazarı dostumuz İrfan Unutmaz tarafından ayrıntılı ve akıcı bir biçimde anlatılacak ve fotoğraflanacak. Amacımız geçmişin gizemli ve görkemli anıtsal çözümleriyle sektörümüzün geleceği olan gençlere ilham vermek." 

Kitapta yer alacak yapılardan bazıları şunlar: İnsanlık tarihinin ilk barajlarından birisi olan Çorum Hitit Alacahöyük barajı, Van Urartu Şamran Menua Kanalı, Amasya Roma Ferhat Su Kanalı, Aydın Roma Kızılçullu Su Kemerleri, Romalıların Anadolu'daki ilk su kanalı olan Efes Pollio Su Kanalı, Denizli Laodikya Birleşik Kaplar Su Sistemi, Antalya'daki Roma yapısı Aspendos'un Gizemli Su Kuleleri, Patara'nın Görkemli Su Yolları, Bozdoğan Sarnıçları, Bizans Sarnıçları ve Mimar Sinan'ın Eşsiz Kemerleri…

WILO'nun Türkiye'deki 20. yılında sektöre ve mühendislik fakültelerine hediye olarak çıkaracağı "Anadolu'da Antik Dönemden Günümüze Su Mühendisliği Harikaları ve Rotaları" kitabı, 2012'nin sonunda tamamlanmış olacak. WILO, arşivlere değer katacak bu önemli kitapla birlikte, İrfan Unutmaz rehberliğinde geziler düzenleyecek, sergiler ve söyleşiler yapacak.
Shout

1 yorum:

  1. Boyabat da antik bir şey çıkmış hee demek ki bizden öncede orada yasanlar olmuş :)

    YanıtlaSil