12 Eylül 2012 Çarşamba

Marmara Denizi 'ne Sismometre Ağı


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Bölgesi'ndeki deprem aktivitelerinin hassas takibi için ''Marmara Derin Kuyu Sismometre Ağı'' adlı projeyi hazırladıklarını söyledi.

Deprem verileri kalitesi arttırılacak

Projeyi, Almanya'nın GFZ Enstitüsü ile yürüttüklerini belirten Nurlu, çalışma kapsamında 3 yıl içinde Marmara Denizi'ni çevreleyen alanda 6 noktaya derin kuyu sismometre ağları konularak, deprem verilerinin kalitesinin artırılacağını anlattı.

Nurlu, projeyle ilgili tanıtım toplantısını GFZ Enstitüsü yetkilileriyle birlikte bu ay içinde düzenleyeceklerini kaydetti.

Marmara Denizi ve çevresindeki alanın, mevcut durumda AFAD, Kandilli Rasathanesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi yoğun deprem gözlem ağlarıyla incelendiğine işaret eden Nurlu, ''Aslında mevcut ağlarımızla da Marmara Bölgesi'ndeki depremleri saptıyoruz, hiçbir sıkıntı yok. Bu projeyle Marmara Denizi'ni çevreleyen 6 yerde çok daha hassas, veri kalitesinin daha iyi olduğu dinleme sistemine geçeceğiz. Böylece veri kalitesini artırmayı hedefliyoruz'' dedi.

400 Metre derinliğe konulacak

Mevcut ve planlanan çalışmalarda, AFAD'ın genellikle koordinasyon görevini yerine getirdiğini, ancak uluslararası bazı projelere de destek verdiklerini dile getiren Nurlu, şöyle konuştu:

''Projeyle yurt dışı işbirliklerinin de sağlanarak, deprem verilerinin daha kaliteli olarak algılanmasını hedefliyoruz. Ayrıca AFAD Başkanlığı'nca faaliyete geçirilecek Türkiye Deprem Veri Merkezi'nin de ülkemizdeki araştırmacılara ve üniversitelere daha iyi hizmet götürmesini amaçlıyoruz.''

Nurlu, Marmara Bölgesi ve çevresinde bulunan karadaki deprem gözlem ağlarının yerin 2 metre derinliğine konulduğuna dikkati çekerek, projeyle kurulacak istasyonların yaklaşık 400 metre derinliğe konularak, daha hassas kayıtların alınacağını vurguladı.

Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen projenin çeşitli aşamalarında Almanya'dan GFZ ve ABD'den de USGS enstitüleri ile çalışacaklarını belirten Nurlu, sonuçların Türkiye Deprem Veri Merkezi tarafından kullanıcılara açılacağını sözlerine ekledi.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder