19 Eylül 2012 Çarşamba

Rusya 'dan Dünyaya 3 Bin Yıllık Hizmet


Rusya’da bilim insanları önümüzdeki 3 bin yıl boyunca dünyanın elmas ihtiyacını karşılayacak “trilyonlarca karat elmas yatağı” bulduklarını açıkladı.

Bilim insanları, Sibirya yakınlarında 35 milyon yıllık göktaşı kraterinin altında şu anda dünyadaki elmas stokunu ona katlayacak kadar çok miktarda elmas bulduklarını belirtti.
    
Kremlin’in bu elmas yataklarından 1970’li yıllardan bu yana haberdar ancak o zamanlar sıkı kontrol altındaki piyasada iyi getiri elde ettiği için sessiz kalmayı tercih ettiği belirtildi.    
   
O zamanlar iktidarda olan Sovyetler, kârlı bir girişim olan yapay elmas üretiminden de iyi para kazanıyordu.

Hükümet yetkilileri en sonunda Novosibirsk Jeoloji ve Mineraloji Enstitüsü bilim insanlarına krateri kaldırıp, altındaki gizli hazineyi çıkarma izni verdi.

Rusya’nın resmi haber ajansı ITAR-Tass, internet sitesinde yayımladığı bir haberde Popigai Astroblem olarak bilinen elmasların, normal taşlardan iki kat daha sert olduğunu söyledi. Bu da emtiayı endüstri ve bilimsel kullanımlar için daha avantajlı kılıyor.

Piyasa sarsılabilir
Christian Science Monitor’den Nikolai Pokhilenko’ya göre, bulunan yeni kaynak değerli taşın piyasasında radikal bir değişim yaratabilir.

Pokhilenko, “Süper sert elmaslar, dünya rezervinin on katından daha fazlasına denk geliyor. Burada trilyonlarca karat elmastan bahsediyoruz. Kıyaslama yapmak gerekirse, şu an Rusya’daki Yakutia madeninde bir milyar karat elmasın olduğu tahmin ediliyor” dedi.

Sibirya yakınlarında bulunan elmasların bilim çalışmaları için eşsiz olması da değerli madenin önemini yükseltiyor.

Elmas üretimi Rusya’da 2007’de oldukça arttı ve üretim 1.35 milyar dolara çıktı. Üretilen emtia Belçika, İsrail, Güneydoğu Asya ve ABD’ye ihraç edildi. Ancak üretim 2009’da sert bir düşüşle, ekonomik krizin de etkisiyle 350 milyon dolara geriledi.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder