27 Eylül 2012 Perşembe

Üniversite Şansınız Henüz Bitmedi


Üniversiteli olma şansı henüz bitmedi. Gençler için bir üniversitenin kapısını açmanın yollarından birini de ek yerleştirme oluşturuyor. Bir yükseköğretim programına yerleşemeyen ya da ilk yerleştirmede tercih yapmayan adaylara üniversiteli olma şansını ikinci kez ek yerleştirme veriyor. 

ÖSYM, ek yerleştirme için üniversitelerde boş kalan kontenjanları yayımladı ancak geçmiş yıllarda kayıt yaptırmayanlardan oluşan ve yeni açılan programların da eklenmesiyle birlikte toplam ne kadar boş kontenjan kaldığını açıklamaktan, bununla ilgili sayısal verileri paylaşmaktan kaçındı. Açıkladığı veriler tek tek üniversitelerde hangi programlarda ne kadar boş kontenjan olduğuyla sınırlı kaldı. 

Ancak üniversitelerde boş kontenjanların 171 bini aştığı ortaya çıkarken, açıköğretim kontenjanları da eklendiğinde bu rakam 295 bine ulaşıyor. Bugün başlayan Ek Yerleştirme Rehberi'nde sizlere ek yerleştirmeye nasıl başvuru yapabileceğinizi, kimlerin ek yerleştirmeden yararlanabileceğini ve üniversitelerde boş kalan kontenjanları anlatacağız. Bu dizide ek yerleştirme hakkından yararlanarak nasıl doğru tercih yapabileceğinizin ayrıntılarını ve üniversitelerde boş kalan kontenjanlarla bu kontenjanların oluşmuş en düşük puanlarını da vereceğiz. 

Gençler için ikinci kez üniversiteli olma şansı tanıyan, üniversitelerde boş kontenjanlara yapılacak ek yerleştirme için başvurular bugün başlıyor. 1 Ekim Pazartesi gününe dek devam edecek ek yerleştirme tercih sürecinde boş kontenjanları iyi değerlendirirseniz Boğaziçi, ODTÜ, Hacettepe, Galatasaray gibi üniversitelere de yerleşme şansını bulabilirsiniz. 5 gün sürecek ek yerleştirme döneminde merkezi yerleştirme sonucunda boş kalan kontenjanlarla kayıt hakkı kazandığı halde adayların bu haklarını kullanmamaları nedeniyle oluşan boş kontenjanlara yerleştirmeler yapılacak. Ayrıca üniversitelerin yükseköğretim program ve kılavuzu basıldıktan sonra açtıkları yeni programlara da bu dönemde öğrenci alınacak. 


Ön Bilgilendirme Klavuzu Yayımlandı
ÖSYM, ek yerleştirme için başvuru tarihleriyle birlikte üniversitelerde boş kalan kontenjanlar için "ön bilgilendirme" kılavuzunu yayımladı. ÖSYM, bu yıl üniversitelerdeki boş kontenjan sayısını vermedi. Geçmiş yıllarda ÖSYM tüm sayısal verileri yayımlar, üniversitelerdeki boş kontenjanları açıklardı. Ancak ÖSYM bu yıl, yalnızca üniversitelere göre boş olan kontenjanları yayımladı. İstanbul Kültür Üniversitesi Ar-Ge birimi yöneticisi Burak Kılanç'ın yaptığı çalışmaya göre üniversitelerde 76 bin 104'ü örgün lisans, 95 bin 362'si ise önlisans programlarında olmak üzere toplam 171 bin 466 kontenjan boş kaldı. 

72 Bin Öğrenci Kayıt Yaptırmadı
Kültür Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Salim Ünsal'ın çalışmasına göre de üniversitelerde bu yıl rekor "kontenjan boşluğu" oluştu. İlk kez öğrenci alacak programların kontenjanları 20 bin. Lisans ve önlisansta örgün eğitimde 171 binin üzerinde boş kontenjan var ama bunlara 124 binin üzerinde açıköğretim kontenjanları da eklendiğinde bu yıl yerleştirme yapılacak boş kontenjanların sayısı 295 bine ulaştı. Yerleştirildiği halde kayıt yaptırmayan öğrenci sayısının da yaklaşık 72 bin olduğunu anlatan Ünsal, boş kontenjanın bu kadar yüksek olmasını son yıllarda gerçekleştirilen üniversitelerdeki kontenjan artışına, bu yıl hesaplama modelindeki değişimle puan türlerinde barajı geçen aday sayısının azalmasına, adayların doğru tercih yapmayışına ve sınav sistemindeki baraj uygulamasına bağlıyor. Ünsal açıköğretim programlarına kontenjan belirlemiş olmanın da bu artışta önemli bir etki yarattığını söylüyor. Merkezi yerleştirmenin ardından 48 bin 402'si lisans programlarında olmak üzere 80 bin 228 boş kontenjan oluşmuştu. Ek yerleştirme döneminde bu boş kontenjanlar iki kattan fazla arttı. Geçen yıl ise ek yerleştirmeye üniversiteler 136 bin boş kontenjanla gitmiş, ek yerleştirmenin ardından ise bunların yaklaşık 67 bini boş kalmıştı. BOŞ 

Kontenjan Her Üniversite de Var
Boş kontenjanı olan okullar arasında Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Hacettepe, Galatasaray gibi öğrencilerin tercihlerinde en gözde olan ve yüksek puanla öğrenci kabul eden üniversitelerdeki programlar bile bulunuyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretmenlik ve işletme programlarının da yer aldığı değişik bölümlerde 21, Galatasaray'da 5, ODTÜ Ankara'da 59, İTÜ'nün KKTC hariç İstanbul'da 92 boş kontenjanı bulunuyor.

Başvurular Nasıl Yapılacak?
TERCİHLERİNİ 1 Ekim Pazartesi günü sonuna kadar yapacak adaylar başvuruları için iki yol kullanacak. Bunlardan biri tercihlerin başvuru merkezleri aracılığıyla yapılması, bir diğeri de internetten bireysel olarak gerçekleştirilmesi.

Başvuru merkezleri, resmi işgünü ve resmi iş saatleri arasında başvuru alacak. 2012-ÖSYS merkezi ilk yerleştirmede tercih işlemi yapılabilen tüm ortaöğretim kurumu (lise) müdürlükleri ile ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri başvuru merkezi olarak görev yapacak. İnternet üzerinden başvurularda ise 1 Ekim Pazartesi günü saat 23.59'a kadar süreniz bulunuyor. Ancak deneyimli değilseniz ve hata yapacağınızdan endişe ediyorsanız başvurunuzu bireysel olarak internet üzerinden yapmak yerine, başvuru merkezlerini tercih etmelisiniz. yayımlandığını açıklayan ÖSYM, tercih işlemlerinin başlayacağı 27 Eylül (bugün) tarihine kadar bu bilgilerde değişiklik yapabileceğini ve adayların yapılan değişiklikleri dikkate almakla yükümlü olduklarını belirtti. Kılavuz ise basılı olarak dağıtılmayacak. Bu nedenle adayların ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

Adaylar, tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla yaptıklarında 3 TL hizmet ücreti ödeyecek. ÖSYM, ek yerleştirme için başvuru süresinin uzatılmayacağını ifade etti. Ayrıca postayla yapılacak başvurular da dikkate alınmayacak. ÖSYM, 2012-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu, kontenjan tabloları ve program koşullarını kendi internet sitesinde yayımladı. 

KILAVUZU İYİ İNCELEYİN TERCİHLERİNİZ için kullanacağınız 2011-ÖSYS Ek Yerleştirme Kılavuzu ile Tercih Formu'na, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz. Ancak kılavuz basılmayacağı ve dağıtımı da yapılmayacağı için hata yapma olasılığınızı da düşünerek, kılavuzu bilgisayarınıza indirebilir ya da basıp, inceleyebilirsiniz. Çünkü programların kodlarını yanlış yazar ve puanları karıştırırsanız açıkta kalabilir ya da tercih etmediğinizi düşündüğünüz bir bölüme yerleşebilirsiniz. Hata yapmamak için kılavuzu ve bilgileri dikkatle okumanız gerekir.
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder