4 Ekim 2012 Perşembe

Iran Güldürdü





İran Gmail'i neden yasakladığını açıklamaya çalışırken, öyle bir itirafta bulundu ki...

İran'da süren siyasi ve politik hengame, teknoloji dünyasında da büyük yankı uyandıran sonuçlar doğurmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Gmail ve diğer Google sunucularına bağlantıları devre dışı bırakan İran, kararından kısa bir süre içerisinde dönmüşe benziyor. Çok tartışılan anti-İslam propagandasına sahip olduğu iddia edilen amatör bir filmin YouTube üzerinden paylaşıma açılması sonucu yaşanan kriz sonucunda İran'daki internet kullanıcıları, herhangi bir şekilde Gmail ya da Google üzerinden güvenli arama yapamaz durumda bırakılmışlardı.

Fakat Gmail hesaplarının engellenmesi o kadar büyük bir tepki topladı ki, İran parlamentosunda bile konu hakkında konuşuldu. Bir internet sitesinden yayılan habere göreyse meclis üyelerinden Hossein Garousi konu hakkındaki durumun netliğini öğrenmek için telekom başkanı Reza Taqipour ile görüşmeye niyetlendi.

Meclis üyesinin tehditle karışık bu tavrı sonucu daha fazla riski üzerine alamayacağına karar veren İran hükümetiyse, Gmail üzerinde bulunan engellemeyi derhal kaldırdı. Komite grubundan bir kişinin hükümet tarafından gönderilen emir üzerine yaptığı açıklama ise ilginç bir itirafa sahne oldu; "Biz aslında sadece YouTube'u engellemek istemiştik. Fakat istemeden de olsa Gmail hesaplarına girişi de engellemişiz..."

İran yıllardır İslam karşıtı görüntüler sergilenmesine izin veren her türlü paylaşım sitesini düzenli olarak engellemeye devam ediyor ve öyle görünüyor ki bu durum daha uzun bir süre böyle devam edecek.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder