11 Ekim 2012 Perşembe

Nefret Edilen Tuslar


En deneyimli kullanıcılar bile klavyedeki bu tuşlara yanlışlıkla basıyor; hayat zindan oluyor!

Windows'u özellikle fare değil de klavye ile kullanmak isteyen kullanıcılara daha ilk sürümlerinden beri gelen klavye kısayolları, ya da diğer adıyla tuşkombinasyonları, son derece faydalı bir özellik. Ama özellikle Windows 7 ile beraber gelen ve Windows tuşuna işlevsellik katmayı hedefleyen klavye kısayolları en ters zamanlarda kullanıcıların başına iş de açabiliyor. Bugün bu tuşlar arasında yanlışlıkla en çok basılanları ve ortaya çıkardıkları problemlerin nasıl giderileceğine dikkat çekmek istiyoruz.

Ekran bir anda dönerse!

Ctrl + Alt ve ok tuşlarından birine yanlışlıkla bastığınızda ekranın bir anda tepe taklak olduğunu göreceksiniz. Bu problemi çözmek için Ctrl + Alt + Yukarı ok tuşuna basın, görüntü eski haline gelecektir.

Şifremi kabul etmiyor!

Aslında şifreyi doğru giriyorsunuz ama CAPSLOCK tuşu açık kalmış, tüm karakterleri aslında büyük harfle yazıyorsunuz. "aman canım, hiç olur mu öyle şey" demeyin, bu en çok yapılan hataların başında geliyor.

Numerik tuş takımı çalışmıyor!

Günümüzde bazı laptoplarda bile numerik tuş takımı bulunuyor. Num Lock tuşu bu tuş takımını açıp kapamaya yarar ve genelde numerik tuş takımının hemen sol üstünde yer alır ve klavyede özellikle Delete, Home gibi tuşlara ulaşmaya çalışırken hatayla en çok basılan tuştur.

Ekranımdaki karakterlerin boyutu değişiyor!

Sorun aslında Ctrl tuşunun takılı kalmış olmasından kaynaklanıyor. Bu tuş basılıyken fare tekerleğini yukarı veya aşağı çevirdiğinizde karakter boyutu büyür veya küçülür. Ctrl tuşuna birkaç kere hızla basmak sorunu genelde çözer.

Excel raporlarım sayfa boyu kayıyor!

İşte Excel kullanıcılarının en çok nefret ettiği problem. Hücreler arasında dolaşmaya çalışırken üzerinde olduğunuz hücre sabit kalıyor, onun yerine tüm Excel raporu ekranda dolaşıyor, değil mi? Sorunun nedeni Scroll Lock tuşu. Bu tuş laptop klavyelerinde hemen hemen her yerde olabilir, önce bulup sonra da basıp kapatmak size kalmış...

Türkçe karakterler çıkmıyor!

Sisteminde hem İngilizce hem Türkçe klavye düzeni yüklü olanların (yani Türkiye'deki bilgisayar kullanıcılarının yaklaşık yüzde 98'inin) başına sık sık gelen bir problemdir. Windows altında Alt + Shift tuş kestirmesi yüklü klavye düzenleri arasında geçiş yapmaya yarar ve bu tuşlar el ayasına yakın oldukları için aynı anda yanlışlıkla basılmaya müsaittir. Eğer klavyeniz bir anda ç yerine . işareti basmaya başlıyorsa hemen bu tuş kestirmesine basın, her şey eski haline dönecektir..


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder