4 Ekim 2012 Perşembe

Uyku Hastalıgına Yakalanmayın


Uyku hastalığı yaşayanları birçok tehlikenin beklediğini belirten uzmanlar, bunlardan kalp hastalıkları ile felç geçirme riskinin ön planda olduğunu bildirdi. 

Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uykunun insan yaşamının üçte birinin geçtiği bir süreç olduğunu, ancak yaşamın üçte birinin uykuda geçmesine karşılık, uykuda olan olayların tüm işlevleri etkilediğini açıkladı. 

Aksu, uykuda geçen zamanın, sadece dinlenilen bir dönem değil, yaşamsal bir takım işlevlerin oluştuğu bir dönem olduğunu kaydetti. Aksu, buna örnek olarak kalıcı hafızanın oluşması, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi, birtakım hormonların salınması, kilo ve iştah fonksiyonlarının ayarlanmasının her zaman ve sadece uykuda gerçekleştiğini aktardı. 

Prof. Dr. Murat Aksu, sağlıklı bir uykunun, sağlıklı bir yaşam için şart olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Sağlıklı uyku bizi güne hazırlayan uykudur. Yani gündüz kendimizi iyi, uyanık, dikkatli ve uykusunu almış hissediyorsak o zaman uykumuz iyi demektir."

Aksu, uyku ile ilgili sıraladığı bazı şik'yetlerin kişide mevcut olması durumunda uyku bozukluğu olasılığına dikkat çekti. Aksu, bu şik'yetleri ise şöyle sıraladı: Yeterli süre uyumaya rağmen gün içinde yorgun ve uykulu olmak. Haftada 2-3 gece uykuya dalmakta güçlük çekmek. Akşam saatlerinde veya yatağa girildiğinde bacaklarda isimlendirilemeyen bir huzursuzluk hissetmek. Uykuya dalamayacağına dair akşam saatlerinden itibaren endişelenmek. Yatakta sürekli bacakları hareket ettirmek zorunda kalma. Gece içinde nefes alamama hissi ile uyanma. Horlamanın yan odalardan duyulacak kadar şiddetli olduğunun söylenmesi." 

Aksu, uyku bozukluğu olan kişilerin kendilerine şu şik'yetlerle başvurduğunu söyledi: "Uykuda nefesimin durduğu söyleniyor. Gece içinde en az bir kez tuvalete gitmek zorunda kalıyorum. Geceleri baş, boyun veya göğsümde terleme oluyor. Sabah yorgun ve baş ağrısı ile uyanıyorum. Geceleri bacaklarıma kramp girebiliyor. Toplantılarda, okurken veya TV seyrederken uyuya kalabiliyorum. Uykululuk nedeniyle eskisi kadar uzun süre araba kullanamıyorum. Gün içinde zaman zaman dayanılmaz uykululuk atakları yaşıyorum. Çok sık rüya görüyorum. Geceleri uykudan bağırarak ve korku ile uyandığım söyleniyor."

Prof. Dr. Murat Aksu, bu şik'yetlerin ihmale gelmeyeceğini belirterek, "Uyku hastalıkları, kişinin sadece yaşam kalitesini etkilemekle kalmaz, kalp hastalıkları, felçler ve hatta kanser gibi hayati tehlike oluşturan tablolara da yol açar. Ama iyi olan şey, bu hastalıkların çoğunun tedavisi mevcuttur ve tedavi edilmesi halinde tüm bu tehlikeler ortadan kalkar." uyarısında bulundu.

Shout

0 yorum:

Yorum Gönder