25 Ocak 2014 Cumartesi

Karıncaların Duyguları Var Mı?




Geçen hafta Popular Science dergisinde okuduğum güzel bir konudan bahsetmek istiyorum biraz sizlere. Dergi de ki Soru Cevap kısmına çok güzel sorular geliyor. Soranların kim olduğu belirtilmemiş ama cevaplayanlar Tuna Emren ve Daniel Engber. Bu dergiyi okumanızı öneririm ya da bloğuma uğrarsanız içinden seçtiğim soru cevapları sizlerle paylaşacağım.

Sorular kısa ve uzun olmak üzere 2 şekilde yanıtlanmış;

Soru;  Karıncaların duyguları var mı?

Kısa yanıt; Hayır ama bir karınca kolonisinin olabilir.

Uzun yanıt; " Her bir karıncanın beyni 250 bin nörıonla kurulmuş sade bir ağdan oluşur. Bu rakam o büyüklükte ki bir canlı için çok yüksek gibi algılanıyor olsa da, bunun aslında oldukça basit bir beyin yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü gelişmiş bir beyin örneği olarak kullandığımız insan beyni milyarlarca nöron içeriyor. Tek bir karıncanın beyin kapasitesi tüm sorunları çözmek için yeterli olmasa da bir karınca kolonisinin kolektif düşünce şekliyle bütün sorunlar ortadan kalkabilir. Koloniler halinde yaşayan hayvanlar, bireysel kapasitelerini birleştirdiklerinde, topluluğun çıkarları için kolektif beyin yapısı meydana getiriyorlar. Böyle bir karınca kolonisinin oluşturduğu dev beyin ise neredeyse bir memelininkine eşit sayılır.

Karıncalar bazı şeyleri diğerlerinden daha çekici bulup ilgi gösterebiliyor, hoş olmayan veya tehlike içeren durumları da sezebiliyorlar. Antenleri sayesinde algıladıkları kokuyu takip ederek yiyecekleri bulma gibi hünerleri de var. Bunun dışında, dış iskeletleri, çıplak gözle görülemeyen, duyu görevi üstlenen tüyler içeriyor. Bu tüyler sayesinde dış kabuklarında ki her şeyi yoğun bir şekilde hissedebiliyorken, içeride olup bitenlerden bihaberler.

Örneğin parazitler tarafından ele geçirildiklerini fark edemiyorlar bile. Beyinlerinin sade yapısı nedeniyle karıncaların bizler gibi karmaşık duyguları da yok. Sevgi, öfke, empati, gibi şeyler hissetmiyorlar ( İyi ki de yokmuş. Bir karıncanın Hakan Çolak gibi daranmasını istemezdim :) ). Ama bu sadece bireysel olarak geçerli. Bir karınca kolonisiyse tüm bunlara benzeyen duyguları hissediyormuş gibi davranabilirler. Kolonilerin öfkeyle ve hatta tek bir karıncanın başına gelenler için intikam ateşiyle dolup taşarak saldırdıkları sıkça rastlanan durumdur. Bunun nasıl olabildiği ise henüz bilinmiyor. "

Son kısma herkes katılıyordur sanırım. Yani koloni olarak saldırdıkları ve intikam almak istediklerine çoğu belgeselde rastgelmişsinizdir. Aynı durumu daha çok arılar yapıyor sanırım. İnsan kovaladıkları bile var :) Peki sizce karıncaların duyguları var mıdır ? ya da duyguları olan bir hayvan söyler misiniz ? diye sorsam hangi hayvanı söylerdiniz ?


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



17 Ocak 2014 Cuma

Ukash ile Kolay Alısveris




Ukash ile Kolay Alışveriş

İnternetten güvenli bir şekilde ödeme yapmanızı sağlayan, bir ön yüklemeli ödeme sistemi olan Ukash ile aynı zamanda yatırım işlemlerinizi de gerçekleştirebilir, yurt dışına para transferi yapabilirsiniz. Kartınızı satın alırken size verilen 19 haneli PIN kodunuzu kullanarak her türlü ödemenizi güvenle gerçekleştirebilir, kartınızı Euro ya da Dolar bazında yükleme yapabilirsiniz. Dilerseniz bu yüklediğiniz bakiyeleri istediğiniz zaman Türk Lirası’na bozdurarak hesabınıza yatırılmasını sağlayabilirsiniz. Yaptığınız tüm işlemlerde sadece PIN kodunuzu kullandığınız için bu sistem ile kişisel bilgilerinizin güvenliğini riske atmadan, güven içerisinde online ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Tüm dünyada ülkenin kendi para cinsinden daha değerli olan diğer para türleri üzerinden yatırım yapılmaktadır. Ülkemizde ise çoğunlukla dövize yatırım yapan kişiler dünyanın genelinde değeri oldukça yüksek olan Euro ve Dolar üzerinden yatırım yapmayı tercih etmektedirler. Bu ön ödemeli bakiye yükleme sisteminde yüklenilen bakiyeler Euro ya da Dolar cinsinden yapıldığı için hem dünya genelinde rahatlıkla ödemelerinizi gerçekleştirebilir, hem de dilerseniz yatırım yapma amaçlı bu sistemi kullanabilirsiniz.

Döviz kurlarını takip ederek Euro ya da Dolar Türk Lirası’na karşı değer kaybettiğinde kartınıza PIN kodunuzu kullanarak istediğiniz miktarlarda bakiye yükleyebilirsiniz. Bakiyenizi yüklemiş olduğunuz döviz türü yani Euro ya da Dolar değer kazandığında, yükselişe geçtiğinde ise istediğiniz zaman hesabınızda bulunan bakiyeleri müşteri temsilcilerimiz aracılığı ile Ukash bozdurma işleminden faydalanarak bakiyenizin Türk Lirası’na bozdurulmuş bir şekilde hesabınıza transfer edilmesini sağlayabilirsiniz.

Kurumsal firma Ukash satışları yapılan yetkili bayimizden tüm işlemlerinizi kolaylıkla, kısa sürede ve güvenle halledebilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz 7 gün 24 saat boyunca size bakiye yükleme, kart satın alma, bakiye bozdurma vb. konularda hizmet vermektedirler. Sizlere verdiğimiz hizmetler sayesinde online ödeme işlemlerinizi güvenle halledebilirsiniz.