20 Nisan 2014 Pazar

İşimize Yarayacak, Kullanışlı Chrome Eklentileri




Facebook araçlarımızı genişletelim

Chrome, Firefox, Opera ve Safari tarayıcılarda çalışan Social Fixer for Facebook eklentisi bize sekmeli haber akışı, temalar, gelişmiş filtreler ve okunmuş gönderileri gizleme gibi ek özellikler ve can sıkıcı noktaları kaldırmamıza imkan veriyor. 

Bunların dışında yeni yorumları vurgulayıp, küçük resimleri büyüterek daha kolay takip etmemizi sağlıyor. 

En önemli özelliklerinden birisi de bizi arkadaş listesinden çıkaran arkadaşlarımız olursa bunu bize bildiriyor.



Linklere tıklanmadan önizlemesini görelim

Benim en sevdiğim eklentilerden birisidir. Swift Preview Facebook, Twitter, Google+, Youtube ve Reddit gibi popüler sitelerin önizlemesini yapmamızı sağlıyor. 

Tek yapmamız gereken farenin imlecini, fotoğraf, video veya site bağlantısının üzerine getirmek. Yüzer bir pencere içerisinde bize önizleme şansı veriyor. Bu şekilde alakasız içeriklere tıklamadan ne olduğunu görmüş oluyoruz. 

Bunun dışında internette daha hızlı gezinmemize yarar sağlıyor. Firefox kullananlar içinde aynı işlemi CoolPreviews yapıyor. Yaptığı işlemler aynı. 



Youtube 'u sinemaya dönüştürelim

Youtube 'da bir parça dinliyor veya film izliyor olabilirsiniz. Fakat yapılan yorumlar, sağ kısımda bulunan öneri videolar dikkatinizi dağıtıyor olabilir veya bunları görmek istemiyor da olabiliriz. 

Bu sorunumuzu da Turn Off The Lights adlı Chrome eklentisi ile aşabiliyoruz. Eklentinin yaptığı videonun olduğu ekran dışında, çevresinde olan her şeyi karartmak. 

Bazı sitelerde "Işıkları Kapat" butonunu görmüşsünüzdür. Bu eklentimizin yaptığı da tam olarak bu. Ekranı karartarak sadece videoyu izleyebilirsiniz.



19 Nisan 2014 Cumartesi

Müptelası Olduğum Oyun; Truck Simulator 3D

Android geliştikçe hiç şüphesiz Google Play 'e eklenen oyunlarda da müthiş denebilecek gelişmeler oluyor. Müptelası olduğum, ücretsiz Truck Simulator 3D 'de bunlardan birisi. Bir çok simulator oyunu oynadım, hatta Türk yapımı bir tır simulator oyununu da bloğumda anlatmıştım (Burada), fakat bu oyun gördüklerim arasında en iyisi.

Bilgisayar da Hard Truck, Euro Truck oynayanların sevebileceği, çok güzel hazırlanmış ve 1 aydır neredeyse hergün oynadığım bu oyunda, yine klasik olarak sahip olduğunuz tırla, bir şehirden başka bir şehire, kendi seçtiğiniz yükleri taşıyor, karşılığında paranızı cebinize koyuyorsunuz :) Tabi tüm bunları yaparken aracınızın benzinine, şoförünüzün uykusuna ve trafik kurallarına da dikkat etmeniz gerekiyor.

Oyunun haritası oldukça geniş. 14 farklı şehir bulunuyor. Bu şehirlerin arasında Los Angeles, San Francisco, Denver, New York, Washington, Miami gibi şehirler bulunuyor. Üstelik şehirlerde tek düzelik yok. Yani Denver 'e gittiğiniz de yeşil bir eyaletken, Mexico City 'ye gittiğinizde olmazsa olmaz kaktüsler sizi karşılıyor :) Bunun dışında oyunda gece gündüz kavramı olduğu gibi mevsim olayları da göze çarpıyor. Seyahat esnasında doğa olayı yaşamıyorsunuz ama kuzeyde ki şehirlere ulaştığınızda karlı yollar sizi bekliyor.

Şehirlerin içinde ve dışında olmak üzere yol kenarlarında benzin istasyonları, oteller ve aracınızın bakımını yaptırabilmeniz için tamirhaneler var. İşaretlenmiş kısımlara tırınızı götürerek yapmak istediğiniz işlemin ücretini ödeyerek hizmetten faydalanabiliyorsunuz. Benzinin litresi 1,3 $. Yani sizi çok zorlamayacak kadar ucuz. Otelde maksimum 6 saat uyuyabiliyorsunuz ve bunun için ücret ödemiyorsunuz. Tamir işleminin ücreti ise hasarınıza göre değişiyor.





Paranızı yiyen bir başka unsur ise yol kenarında ki polisler. Sizi yolda giderken durdurmuyorlar fakat yanlarından 65 km hızın üzerinde bir hızla geçerseniz bu size 500 dolara patlıyor. Ufak bir ipucu verecek olursam da polisler her zaman aşağıda ki fotoğrafta ki gibi yol kenarında görünür şekilde olmuyor. Özellikle San Francisco ve Los Angeles polislerini öyle güzel yerlere sotelenmişler ki bana çok çektirdiler :)





Nasıl yük alıp nasıl teslim edeceğiniz konusu ise oyunun en basit kısımları. Yüklerin üzerlerinde nereye götürülecekleri ve karşılığında ne kadar ücret alacağınız yazıyor. Geri geri yanaştığınızda yükleme işlemi gerçekleşiyor. Sol kısımda bulunan navigasyon ile götüreceğiniz güzergahı çok rahat şekilde kaybolmadan buluyorsunuz. Altta ki fotoğrafta gördüğünüz gibi yeşil renkli hologramın içerisinden geçtiğinizde işlem tamamlanıyor ve paranızı alıyorsunuz.





Oyunda kullanabileceğiniz 15 adet tır bulunuyor. Bu tür oyunlarda genelde en düşük özellikli tırla başlarsınız fakat bunda öyle bir şey yok. Başlangıç tırı 3. seviye bir tır. İsterseniz paranızı daha düşük bir tırı almak için kullanabilirsiniz (Kim neden yapar bunu tartışılır). Mevcut tırınızı modifiye edebilir veya para biriktirerek daha verimli tırları kullanabilirsiniz. Ben bu yazıyı yazarken 14. seviyede olan Vivento 99 (Full donanımlı) kullanıyorum ve gayet mutluyum :) Zaten 1 tır kaldı onuda alınca oyunu bitirmiş olacağım. Ona ulaşmam da 1 haftamı alacak hemen hemen.





Oyunu orta seviye bir tablette rahatlıkla oynayabilirsiniz. 49MB 'lik bir alanı işgal ediyor. Daha detaylı bilgi almak ve tanıtım videosunu izlemek için burayı kullanabilirsiniz.

İyi yolculuklar! :)



Nasıl Güvenli Şifre Alabiliriz Sorusunun Zevkli Cevabı




Kullandığımız hesapların şifrelerinin ne kadar önemli olduğunu bilmeyen çok az insan kaldı diye düşünüyorum. En azından 12345678 veya hakancolak20 gibi şifreleri alanlar artık kalmamıştır herhalde. Zaten kalsa bile internet siteleri bu parolaların alınmasına izin vermiyor artık. 

Şifre oluşturması bu kadar zor konu mudur peki? "Hiç yaratıcı değilim bu konuda" diye dertlenenlerin olması muhtemeldir. En azından benimde geçmişte hkncolak1010 gibi şifre aldığım dönemler olmadı değil :) Peki ne yapılabilir, nasıl güvenli şifre alabiliriz, iyi ve güvenli bir şifre nasıl olur biraz buna bakaım.

Chip dergisinin Nisan sayısında benim de kullandığım hatta benim kullandığım yöntemin dışında daha güvenli olan ve bulunması kırılması zor, uzun ama bir o kadar da unutmayacağınız hatta yazarken mırıldanacağınız bir yönemden bahsedilmiş; Şarkı sözleri ile şifre almak

Sevdiğiniz bir parçanın sözlerini veya bir şiirin mısralarını şifre oluşturmak için kullanabilirsiniz. Dergide verilen örneği yazayım kafanızda bir şeyler belirsin;

Laleli 'den dünyaya giden bir tramvaydayız
Birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun
-Cemal Süreya

Şimdi yukarıda ki dizelerin sadece baş harflerini kullansak, elimizde lddgbtbnosye gibi bir şifre oluyor. Bu mısraları sevdiğimizi bilen birisi olabilir. Daha karmaşık hale getirebiliriz. Örneğin bir diye yazılan yerleri 1 olarak yazabilir, O harflerini 0 olarak değiştirebilir, iki mısra arasına tire işareti koyabiliriz. En son kısma da bir nokta koyarsak şifremiz şu şekli alıyor; lddg1t-1n0sye. 

Gördüğünüz gibi tahmin edilmesi imkansızlaşan ama kolayca hatırlayacağımız şifreler elde etmemiz bu kadar basit oluyor. Bununla da yetinmeyip şifrenizin başına telefon numaralarınızdan rakamlar, sonuna kimlik numaranız ile alakalı rakamlar ekleyebilirsiniz. Kimsenin bilmediği ama sizin de unutmanızın imkansız olduğu şeyler kullanırsanız çok çok daha güvende olursunuz.

Son olarak oluşturduğunuz parolaların güvenliğini ölçebilen PasswordMeter.com adresini veriyorum. Buradan şifrenizin % kaç oranda güvenli olduğunu öğrenebilirsiniz.



6 Nisan 2014 Pazar

Google 'ın En Başarılı Arama Motoru Olmasının Sebebi Nedir?





Her ay düzenli olarak takip ettiğim ve sizin de takip etmenizi kesinlikle tavsiye ettiğim Populer Science dergisinin Nisan sayısının Soru Cevap bölümünde, biz blog yazarlarının hoşuna gidecek bir soru sorulduğunu ve cevap verildiğini gördüm. Aynen yazıyorum. Google neden başarılı? Google 'ı bu kadar başarılı yapan nedir? Neden en iyisi Google ? gibi soruları aklına getirmeyen internet kullanıcısı da sanıyorum yoktur artık :)

Soru; Google 'ın en başarılı arama motoru olmasının sebebi nedir?

Cevap; Google öncesinde arama motorları alakalı sonuçlara göre değil, kim daha çok ödeme yapıyorsa, öncelikli olarak onun sunduğu bilgileri listelemeye dayanıyordu. Bunun yanı sıra, eski arama motorlarının, anahtar kelime değil, internet siteleri tarafından sunulan bilgilere güvenerek tarama yaptıklarını da eklemek gerek.

Tabi bu sitelerin yöneticileri, kendi yazdıkları kelimelerin arama motorlarında öncelikli çıkması adına sistemi manipüle ediyor, konuyla ilgisi olsun ya da olmasın, her tarama da çıkmak için alakasız bilgiler sunuyorlardı. Sonuçta sistem pazarlama yönetimine dönmüştü.

Google ise yeni bir değerlendirme algoritması yaratarak, her bir internet sitesinin kaç adet farklı site tarafından bağlantılı olarak verildiği raporlandı. Bu rapor, sitelerin kendi sundukları bilgileri değerlendirmesi için kulanıldı. Örneğin; çok iyi tanınan ve güvenilen resmi internet siteleri tarafından ciddiye alınarak linkleri paylaşılmış olan siteler öne çıkmış oldu. Çünkü bu durum olayların güvenilirliğini de arttırıyordu.

Böylece, önceliklerin aksine, Google algoritmaları sayesinde sistemin kendi kendine bir pazarlama stratejisine dönüşmesi engellenmiş oldu. Ama tabi bu açığı da Adwords adlı sistemle tamamladılar. Yani artık markasını pazarlamak isteyen herkes belli bir bedeli ödemek zorundaydı. Google buradan elde ettiği geliri, öncelikli olarak arama motorunun geliştirilmesi için kullandı ve ünlü araştırma geliştirme laboratuvarlarını açtı. Böylece dünyanın en gelişmiş arama motoru kurulmuş oldu.