11 Haziran 2014 Çarşamba

Jabulani İle Brazuca Arasında Ki Fark Nedir?




Tüm dünyanın sabırsızlıkla beklediği 2014 Dünya Kupası organizasyonun başlamasına artık günler kaldı (Hatta siz bu yazıyı okurken saatlerde kalmış olabilir). Her organizasyonda olduğu gibi bu yılda oyuncuların kullanması için Adidas tarafından özel bir top üretildi. İsmi Brazuca olan bu topu artık duymayanımız kalmadı.

Peki Brazuca 'nın bir önce ki organizasyon için üretilen Jabulani 'den farkı ne? Bunu biliyor muyuz?

2010 Dünya Futbol Şampiyonası 'nda Adidas turnuvanın resmi oyun topu olarak Jabulani 'yi tanıtmıştı fakat futbolcular topun garip bir şekilde havada hız kaybettiğini dile getirmişlerdi. Araştırmalar sonucu bu olaya sebep olan faktörün, topun dikişlerinin olduğu kanısına varılmıştı.

Adidas bu organizasyonda Jabulani 'den aldığı dersler sonucunda Brazuca 'yı 3 yılı aşkın sürede, 600 'den fazla futbolcunun katıldığı testlere tabi tuttu. Jabulani 'ye göre daha az bölümden (Sekiz yerine altı) oluşan Brazuca 'nın dikişleri de artık 3 kat daha derin hale getirilmiş.

Bilgi; Uçan Nesnelerin Fiziği; Bir nesnenin havada nasıl uçacağını, üzerinde ki sürtünme belirliyor. Nesne ne kadar az kuvvete maruz kalırsa hedefine o denli iyi uçuyor. Hava, Jabulani gibi pürüzsüz bir kürenin üstünden geçerken yüzeyden uzaklaşıyor ve ardında, rüzgar gibi kuvvetlere açık, geniş bir alan bırakıyor. Küre, Brazuca gibi daha pürüzlü bir dokuya sahipse hava akımı nesneden uzaklaşmıyor ve bozulması daha güç, dar bir yol yaratıyor (Kaynak; Popular Science).

Brazuca 'nın testlerine katılmış olan ABD Milli Takım oyuncusu Omar Gonzalez bir defans oyuncusu. Bu sebepten dolayı sık sık uzun pas vermesi gerekiyor. Futbolcu, başarılı pasların sırrını şöyle anlatmış;

  1.  Hedefi Bul; Takım arkadaşlarımla göz kontağı kurarak onunda haberdar olmasını sağlıyorum. O koşmaya başlayınca, önüne düşecek uzun bir pas vermem gerektiğini biliyorum.
  2. Topa Vur; Var gücümle topa vurmaktansa biraz teknik uygulamaya çalışıyorum. Topa vurmayan ayağınız topun tam yanında olsun.Topun ortasından biraz aşağıya vuruyorum ki biraz havalansın.
  3. Peşinden Koş; Topa temas etmeden önce bacağınızı gevşek ve güzel bir biçimde savurmalısınız. Topu atmaya çalıştığım yöne doğru koşmaya başlıyorum. O zaman biliyorum ki top takım arkadaşıma ulaşacaktır (Kaynak; Popular Science).

Hatırlatma!

Dünya Kupası maçlar ne zaman başlıyor ? | 12 Haziran 2014 - Perşembe 
Dünya Kupası maçları hangi kanalda ? | TRT ekranlarında
Dünya Kupası maçlarının saatleri ? | Türkiye saati ile 19:00, 22:00, 23:00, 01:00 ve 04:00
Dünya Kupası 'nda oynanacak ilk maç ? | 12 Haziran 2014 Perşembe; Brezilya v Hırvatistan




2 Haziran 2014 Pazartesi

Yapmanız Gereken Ücretsiz Harika Aktiviteler

Boş vaktiniz var ve nasıl değerlendireceğiniz hakkında fikriniz yoksa şüphesiz bu yazıda kendiniz için eğlenceli bir şeyler bulacaksınız. İşin en eğlenceli kısmı ise aşağıda yazanların hepsinin ücretsiz olması! :)

Başlayalım;


1) ÜniversitePlus 'ın birbirinden kaliteli, ücretsiz eğitimlerine katıl!




Birbirinden değerli üniversitelerin (Aydın, Boğaziçi, Bahçeşehir, İstanbul Bilgi Uni vb..), değerli hocalarının katılımıyla hayata geçirilen, tamamen ücretsiz ve online olarak katılmanız için hazırlanmış eğitimlere katılabilirsiniz. 6 hafta sürecek eğitim sonunda hemen katılım belgesi alabiliyorsunuz.Bunun dışında eğer sertifilka almak isterseniz(Ücretli), final sınavına katılıp, başarılı olduktan sonra kaydınızı yaptırarak alabilirsiniz.

Eğitimlerden bir kaçı;

E-Ticaret ve İnternet Ekonomisi
İş Dünyası İçin Veri Bilimi
Sosyal Medya Stratejileri
Android 'e Giriş
Uluslararası Muhasebe Standartları
Java SE - Standart Edition
Başlangıç Seviyede İngilizce
İçerik Stratejisi
Vinyasa Yoga

Eğitimlerden istediğinizi alabileceğiniz gibi, hepsine de katılabilirsiniz. Önümüzde ki günlerde daha fazla eğitimin yer alacağını düşünüyorum. Siteye buradan ulaşabilirsiniz. Bu arada hatırlatayım! Final sınavı test değil klasik sınav. O yüzden dersleri dikkatle takip etmenizi tavsiye ederim. Ben ters köşe oldum mu olmadım mı sınavların sonucu açıklanınca göreceğiz! :)


2) Açık hava konserlerine katıl!




İstanbul Şişli ’deki Trump Towers Alışveriş Merkezi ’nin teras katında hizmet veren Trump Cadde, 7 Haziran – 23 Ağustos 2014 tarihleri arasında her Cumartesi ücretsiz konserler sunmaya hazırlanıyor. Katılarak güzel vakit geçirebilirsiniz.

Konser programı;

07 Haziran Mabel Matiz
14 Haziran Feridun Düzağaç
21 Haziran Kolpa
05 Temmuz Malt
12 Temmuz Umut Kaya
19 Temmuz Tnk
02 Ağustos Redd
09 Ağustos Mehmet Erdem
16 Ağustos Koray Candemir
23 Ağustos Aylin Aslım

Adres; Mecidiyeköy Yolu Caddesi, No:12 Şişli, 34388 İstanbul Tel: (0212) 348 7867


3) Arkadaşlarınla Kapış!




Akıllı telefon ve tabletlerde kelime oyunu oynamayı seviyorsanız, bu uygulama hoşunuza gidebilir. Kelimetre adlı bu yeni uygulamada, kullanıcılar verilen süre içerisinde, oyun panosunda ki harflerden kelimeler oluşturarak en yüksek puanı almaya çalışıyorlar. Herhangi bir rakiple karşılaşabileceğiniz gibi, kendi arkadaşlarınızla oynayabilir veya birden fazla kişi davet ederek, grup şeklinde de oynayabilirsiniz.

Uygulamaya AppStore ve Google Play platformlarından ücretsiz ulaşabilirsiniz.


4) Define aramak hoşuna gider mi?




Şaka yapmıyorum! :) Uzun süredir faaliyette olan ama bir çoğumuzun maalesef haberi olmadığı, Geocaching oyununu oynayarak, tabiri caizse bir define avcısı olabilirsiniz. Üzerinize rahat bir şeyler giyin, akıllı telefonunuzu yanınıza alın ve dışarıya çıkın. Şehrin çeşitli yerlerine saklanmış kutuları bularak güzel vakit geçirebilirsiniz.

Peki saklanmış kutuların yerleri nerede? Nasıl bulacaksınız?

Bu ve buna benzer soruların hepsinin cevabına, oyunun Facebook Türkiye sayfasından ulaşabilirsiniz. Ben bulamam, ben yapamam demeyin. Dünya üzerinde 2 milyondan fazla saklanmış kutu bulunuyor. Oldukça keyifli vakit geçireceğinizden şüpheniz olmasın! :) Şanslıysanız eğer, bulduğunuz kutucukta ufak bir hediye de sizi bekliyor olacak.



1 Haziran 2014 Pazar

Google Arama Trendleri 'ni E-Posta Alın




Google Türkiye 'de veya herhangi bir ülke de gün içinde en çok neyin arandığını öğrenmek için Google Arama Trendleri 'ni kullanabiliyoruz fakat bu servisi her gün takip eden kullanıcı sayısının az olduğunu tahmin etmekte zor değil.

Google Arama Trendleri 'ne göz atmak zaman zaman bilgilendirici ve keyifli olabiliyor veya bir siteniz/bloğunuz var ise gün içerisinde en çok neyin arandığını bilmek şüphesiz ki içerik oluşturmak için size yardımcı olacaktır.

Google, kısa süre önce bu sitesine e-posta ile abone olma olanağı sunmaya başladı. Adrese giderek son günlerde en çok aranan terimleri görebilirsiniz. Üstte ki "Abone Ol" düğmesine tıklayarak abone olabilirsiniz.





Ayrıca alacağınız maillerin sıklığını da ne tür aramaların size ulaşmasını istediğinizi de yine manuel olarak, keyfinize göre düzenleyebiliyorsunuz.