3 Ekim 2014 Cuma

Android 'de En Sık Karşılaştığımız İzin Talepleri Ne İşe Yarar?



Herkese merhaba!

Bu yazımda, Android İşletim Sistemi 'ne sahip cihazlarımıza uygulama indirirken, karşımıza çıkan en sık 9 uygulama izninin ne anlama geldiğini, bizden tam olarak ne istediğini, bu uygulama izinlerini onayladığımızda neye ne kadar izin verdiğimize veya bize bir zararı olur mu? gibi sorulara değinmek istedim. Sonuçta bir çok uygulamayı cihazlarımıza indiriyoruz fakat dikkat etmeden çoğunu kabul ediyoruz fakat dikkat etmemizde yarar var.

Android 'de en sık karşılaştığımız izin talepleri ve anlamları


1) Telefon numaralarına doğrudan çağrı yapma

Görüntülü konuşma ve mesajlaşma imkanı sunan uygulamalar, bizden bu izni ister. Örneğin Skype uygulaması bu izne onay alamaz ise, çağrı yapma işlevini yerine getiremez. Skype konusunda bu izin talebine rahatlıkla izin verebiliriz fakat 2. 3. parti uygulamalarda buna izin vermemiz başımızı ağrıtabilir. Bazı uygulamalar bu izni kullanarak ücretli numaraları ararsa, minik bir servet ödeyebilirsiniz.

2) SMS mesajları gönder

Bu uygulama izni de yine en sık karşılaştığımız izin taleplerinden birisidir. Aklımıza hemen Whatsapp, Snapchat vb mesajlaşmamızı sağlayan uygulamalar gelebilir.Örneğin Whatsapp kullanmayan bir arkadaşınızı, bu izin sayesinde, Whatsapp kullanmaya davet edebiliyoruz. 

Güvendiğimiz uygulamalara izin vermemizde bir sakınca yok fakat adı sanı duyulmamış uygulamalara bu izni verirsek, çevremizi reklamlara boğan SMS'lere maruz bırakabiliriz.

3) USB belleğinizin içeriğini değiştir veya sil

Bana göre dikkat edilmesi gereken en önemli izin budur. Genellikle cihazlarımızı virüslerden korumak için antivirüs uygulamalarını kullanırız. Antivirüs uygulamasının bu izni istemesi, olası virüsleri temizlemesi için gayet mantıklıdır fakat bir oyun indiriyorsanız ve bu izni sizden istiyorsa, kaçarak uzaklaşın! :)

4) Konum (GPS)

Uygulamalar GPS kullanarak, haritalama ve yerel bilgi uygulamaları için gerekli olan bilgilere ulaşır. Konumunuzu paylaşmakta bir sakınca görmüyorsanız, bu izin talebini kabul edebilirsiniz.

5) Çağrı günlüğünü oku

Bu iznin yaptığı işlem, diğer uygulamalardan gelen günlük verilerin okunmasını sağlar. Zararsızdır, ısırmaz.

6) Resim çek ve video kaydet

Facebook, Twitter, Instagram kullanıyorsanız -ki kullanmayan yok artık-, bu izne onay vermemek gibi bir şansınız bulunmuyor. Sosyal araçlar, fotoğraf düzenleme araçları ve barkod tarayıcıları gibi kamera kullanan uygulamalar için bu izni vermek durumundasınız. 

7) Tam ağ erişimi

Dikkat edilmesi gereken tehlikeli bir uygulama izni daha. Bu izin, uygulamanın internette istediğini yapabilmesine izin verdiğiniz anlamına geliyor.

8) Bu cihazdaki hesapları kullanma

İsmi kadar ürkütücü bir izin talebi değildir. Google ve Facebook gibi hizmetlerde ki hesaplarınıza ulaşabilmenizi sağlar. Parolanız korunduğu için çekinmenize gerek yok.

9) Kablosuza bağlanma veya kablosuz bağlantısını kesme

Wi-fi bağlantısı kurup sonlandırma iznidir.