18 Haziran 2012 Pazartesi

Atatürk'ün Kitaplığı Sanal Ortamda


İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Atatürk’ün okuduğu kitapları sanal ortama taşıdı. 'Atatürk’le Okumak' adı verilen proje kapsamında, ziyaretçiler, bilgisayarlarına indirdikleri simülasyon aracılığıyla İÜ Yazma Eserler Kütüphanesi’nin içinde gezebiliyor.

MUSTAFA Kemal Atatürk’ün İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’nden yararlanarak okumuş olduğu 175 eser internet ortamına aktarıldı. ‘Atatürk’le Okumak’ adı verilen proje kapsamında, ziyaretçiler, bilgisayarlarına indirdikleri simülasyon aracılığıyla İÜ Yazma Eserler Kütüphanesi’nin içinde gezebilecek, 175 kitap içerisinden merak ettiklerini seçip okuyabilecekler.

Cumhuriyet’in ilanından sonra Atatürk, Yıldız Sarayı’ndaki kitapları bilimin hizmetine sunmak için Darül Fünûn’a göndermiş ve böylece birçok nadir kitabı bünyesinde bulunduran İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi oluşturulmuştu. Atatürk, daha sonra İstanbul’da bulunduğu sıralarda, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi’nden lüzumlu gördüğü kitapları isteterek okumaya devam etmiş. Tarihten edebiyata, sosyolojiden siyasete birçok tür ve konudaki kitap, İÜ Nadir Eserler Kütüphanesi’nde korunarak, araştırmacıların hizmetine sunulmaktaydı. Tıpkı, Anıtkabir’deki kütüphanesinde sergilenen kitaplar gibi, Atatürk okuduğu kitapların birçoğunun kenarına notlar almış, kimi satırların altını çizmiş, kimilerine ilave düşünceler yazmış. Şimdi, Atatürk’ün okuduğu tüm bu kitapları okumak mümkün...

ÖZEL WEB SİTESİ KURULDU

Amacı, “Atatürk’ü bir Okur ve Yazar olarak tanıtmak,” şeklinde açıklanan proje kapsamında, Atatürk’le Okumak fikrinden hareketle bir de web sayfası oluşturuldu. www.ataturkleokumak.istanbul.edu.tr adresinden girilebilecek site, Atatürk’ün okuduğu 175 kitabın tümünü kapsıyor.

HANGİ KİTAPLAR VAR

İÜ Rektörü Prof. Dr.Yunus Söylet’in “Atatürk’ün fikir dünyasını anlamak isteyenler için eşsiz bir olanak yaratan bir proje” olarak nitelendirdiği projede, çoğunlukla coğrafya, fikir, siyaset ve tarih kitapları yer alıyor. Dikkat çeken kitaplar arasında ise, 17. yüzyıl Batılı tarihçilerin Türk ve Osmanlı tarihi kitapları, Frederick Davis Greene’in yazdığı ‘The Armenian crisis and the rule of the Turk’, Tarih-i Sultan Mehmed Han-ı Sani (II. Mehmed’in Hayatı), Kanunnâme-i Âli Osman, Din Hayatının İptidai Şekilleri, Evliya Çelebi Seyehatnamesi (10 Cilt), Tevarih-i A’li Osman’dan Âşık Paşazade Tarihi, Tarih-i Osmani Encümeni Mecmuası ciltleri, Menakıb-ı Hünerveran, Silahdar Tarihi, Tac’üt-tevarih ve Nâimâ Tarihi gibi klasik eserler yer alıyor.

Hürriyet


Bitenekadar.com
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder