15 Haziran 2012 Cuma

O Kadar Küçükler Ki Başkentleri Yok


Bu ülkeleri hiç duymadığınıza, fotoğraflarını bile görmediğinize adım gibi emin. Ülkeler okadar ufak ki bazılarının başkenti bile yok. Nüfusları Türkiye 'nin en ufak ilinden daha ufak olanlar bile var. İşte o kendi suyunda kavrulan minik ülkelerden bir kaçı;

Vanuatu

Eski adı Yeni Hebridler olan Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Batı Büyük Okyanusta 83 adadan oluşan adalar topluluğudur. 1606’da Portekizli bir denizci tarafından keşfedilmiş, ilk olarak ülkeye yerleşenler Fransız ve Avustralyalı misyonerler olmuştur. Fransa ve İngiltere 1878’de Yeni Hebrid'i tarafsız bölge ilan etmiş, 1906’dan itibaren Fransız-İngiliz ortak yönetimi altına girmiş ve 30 Temmuz 1980'de bağımsızlığına kavuşmuştur. Resmi dilleri Bislama, İngilizce ve Fransızca'dır. Avusturalya'nın 1750 km doğusunda Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeydoğusunda Fiji'nin batısında ve Solomon Adalarının güneyinde Pasifik Okyanusu'nda yer alır. Tropikal iklime sahip adanın yüzölçümü 12,200 km² olup, toplam sahil şeridi 2,528 km dir. Adaların genelinde dağlar ve volkanik özellikli ovalar yer alır. Ülkenin en yüksek noktası Tabwemasana 1,877 m dir. Ülkenin en büyük şehri başkent Port Vila'dır. 243 bin civarı nüfuslu Vanuatu halkını esas itibariyle Melanezyalılar meydana getirir. Diğer etnik gruplar olarak bir miktar Avrupalı, Çinli, Vietnamlı, Polinezyalı ve Mikronezyalı vardır. Vanuatu’nun ekonomisi tarıma dayanır. Yetiştirilen belli başlı bitkiler hindistan cevizi, kakao ve kahve olup, kurutulmuş hindistancevizi içi ihraç mallarının % 38’ini teşkil eder. Hayvanlardan sığır önemli ölçüde yetiştirilir. Balıkçılık, et, konserve ve turizm gelişmiştir. 

Nauru

Nauru, Büyük Okyanus'ta küçük bir mercan adasında kurulu devlettir. Doğusunda Yeni Gine yer alır, Ekvator'un ve Marshall Adaları'nın güneyindedir. Nauru Cumhuriyeti'nde resmi bir başkent veya şehir yoktur, yalnızca belirli bölgeler vardır. Yaren, Birleşmiş Milletler tarafından 'Ana bölge' olarak belirlenmiştir. Kıyı şeridinde kumsallar ve tarıma elverişli topraklar bulunur. Ada halkı tropikal meyveler hindistan cevizi ve sebze yetiştirir. Adanın güneybatı kesimlerinde küçük bir gölcük vardır. Nüfusun neredeyse tamamı sahil şeridinde ve işte bu gölcüğün çevresinde topanmıştır. Ülkedeki birkaç kilometrelik demiryolu ise merkez ile fosfat madeni arasında ulaşımı sağlar. Kuzeyde, kıyının hemen berisinde de birkaç minik su birikintisi vardır; fakat bunlar bir ev büyüklüğünde olduğundan dikkate almaya gerek yoktur. Tüm sanayi etkinliklerinin batıdaki Danigomodu bölgesinde yapıldığı görülür. Burada elektrik santralleri ve birkaç küçük bot iskelesi buunmaktadır. Nauru merkezinde kuş atıklarından oluşan guano rezervleri vardır. Bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Kimyasallar adanın iktisadi kaynaklarının neredeyse tümünü oluşturur. Buradan sağlanan gelir sağlık, barınma ve eğitim harcamalarında kullanılır. Ancak guano neredeyse tükenmek üzeredir.Nauru, işsizlik oranı açısından %90 ile dünya rekorunu elinde tutmaktadır. 

Tuvalu

Tuvalu, Büyük Okyanus'ta, dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. Avustralya ve Hawaii'nin arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati, Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu, 26 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir. Avrupalılar'ın 18. yüzyılda ve 19. yüzyıl başlarında keşfettiği bu adalar, 1916'dan başlayarak Gilbert Adalan ile birlikte Gilbert ve Ellice Adalan Kolonisi adı altında bir İngiliz sömürgesi olarak yönetildi. Sömürge, iki ada grubu arasında uzun süren bir rekabetten sonra 1976'da ikiye bölündü ve Ellice Adaları'nın yeni adı Tuvalu oldu. 1978'de bağımsızlığını kazanan Tuvalu' nun başkenti Funafuti Adası üzerindeki Fongafale'dir. İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi olan ülke, meşruti monarşiyle yönetilir. Tuvalu, dünyada Vatikan, Monako ve Nauru'dan sonra en küçük ülkedir. Vatikan'dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca, Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülkedir. Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi, başkenti deniz seviyesinden sadece 5 metre yüksekte olan Tuvalu için hayati bir tehdit oluşturmaktadır. Eğer küresel ısınma nedeniyle sıcaklık 1 derece daha artarsa, Tuvalu sulara gömülecektir. Tuvalu halkı şimdiden Avustralya ve Yeni Zelanda'ya göç etmektedir.

Sabah

Bitenekadar.com
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder