29 Temmuz 2012 Pazar

Evine Rüzgar Gülü Kurduran Para Kazanacak

Yenilenebilir Enerji Yasası'yla apartmanlara kendi enerjisini üretip, fazlasını devlete satma imkânı getirilince şirketler harekete geçti. Icon Wind Enerji, 20 kw'lik türbin kuran 15-20 daireli bir apartmanın her ay 250 dolar kazanacağını belirtiyor

Türkiye'de elektrik talebi yüksek olunca enerjiyi paraya çevirme konusunda kafa yoranların sayısı da artıyor. Yenilenebilir Enerji Yasası'yla lisans almadan enerji üretenlere devletin kilowatt/ saat başına 7-11 dolar/sent arasında para ödeyeceğini açıklamasının ardından yıllardır bu alana yatırım yapanlar tek tek gün yüzüne çıkmaya başladı. Bunlardan biri de Icon Wind Enerji. Rüzgâr türbini üreten şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Alkış'ın ismini Türkiye Futbol Federasyonu seçimlerinde Yıldırım Demirören'e karşı aday olduğu sırada duymuştuk. Aynı zamanda Türk-Hint İş Konseyi Başkan Yardımcısı da olan Alkış rüzgâr türbinleriyle enerjide önemli bir adım atılacağı iddiasında. Alkış'a göre yüzde 95 yerli üretim olan dikey rüzgâr türbinleriyle apartmanlar, KOBİ'ler, okullar, camiler kendi elektriğini üretecek ve kullandığından fazlasını devlete satarak para kazanacak. Ayrıca 20 kilovat gücünde bir türbin kuran 15-20 daireli bir apartman, rüzgâr gülü yüzde 50 verimle çalışsa bile yatırdığı parayı maksimum 5 yılda geri alacak. Üstelik her ay 160 ila 250 dolar da para kazanacak. Şimdiden siparişler geldiğini, hatta şirketi bir Arap milyarderin istediğini anlatan Alkış, "Önce rüşdümüzü ispat edelim. Ortaklıklara sonra bakacağız" dedi.

Rüzgar Türbini Gelir Kapısı

* Ilk adım türbinin konulacagı yerde rüzgâr ölçümü yapmak. Türbin 2 metre/saniyelik rüzgârla (bayragı dalgalandıracak kadar olması yeterli) bile çalısıyor. Ancak sirket ölçümlerde minimum 5.5 m/sn siddet arıyor. Bu da saatte 20 kilometre hızla esen bir rüzgâr demek.
* 20 daireli apartmanda her daireye aylık 100 liralık elektrik faturası geldigini varsayarsak bu bir dairenin ayda 250-300 kilovat elektrik tükettigi anlamına gelir. 20 daire için toplam aylık tüketim 5 bin kilovat (20 daire çarpı 250 kw/h) oluyor.
* Söz konusu türbine göre hesaplama yaparsak; 20 kw/h'lik bir türbinin yüzde 50 verimle çalıstıgında aylık üretecegi elektrik 7 bin 200 kw oluyor. 5 bin kw tüketen apartman 7 bin 200 kw üreterek 2 bin 200 kw'yi devlete satıyor. 7.3-11 dolar sent alım yatıyla apartmana devlet ya da dagıtım sirketi 161-242 dolar para ödüyor.
* Ikinci adımda, türbinin ürettigi elektrigin dogrudan sehir sebekesine verilmesi var. Apartman/isyerinin çatısından sebekeye hat çekilip, apartmanın ne kadar elektrik ürettigini anlamak için bir trafo konuluyor. Apartman sakinleri eskisi gibi elektrigi kullanmaya devam ediyor.
* Yenilenebilir Enerji Yasası'na göre devlet fazla elektrigi vatandastan kilovat/saati 7-11 dolar sentten satın alacak. Alım yatı türbinin yerli kullanım oranına göre degisecek.
* Ay sonunda apartmanın rüzgâr türbininin ürettigi elektrik ile kat sakinlerinin tükettigi miktar hesaplanıyor. Aradaki fark apartmanın lehine ise dagıtım rması, bu apartmana ürettigi elektrigin parasını ödüyor.

Asker İçin Özel Tasarım

Alkış, Türkiye'de 8.5 milyon bina, 45 bin okul, 13 bin akaryakıt istasyonu, 90 bin cami, 253 bin KOBİ olduğun belirterek potansiyelin büyüklüğüne dikkat çekti. İlk türbini geçen yıl Ülker'in Topkapı'daki fabrikasının çatısına yaptıklarını anlatan Alkış, "Şu anda Kilis'te birkaç KOBİ ile Bodrum'da villaların çatısına konuldu. Silivri'de de bir köye uygulanıyor. Terzi usülü isteğe göre 1, 5, 10, 25 ya da 50 kw'lik sistemler kurulabiliyor" dedi. 65 ülkede patent aldıklarını anlatan Alkış, ordu için de taşınabilir türbin tasarlandığını, bunların sınır karakolları ve operasyon bölgeleri için konteynır şeklinde tasarlandığını anlattı.


Hedefim %100 Yerli Türbin

Alkış, Türk mühendislerin geliştirdiği panelin yüzde 95'inin Türkiye'de üretildiğini sadece jeneratör kısmının ithal edildiğini belirterek, şöyle konuştu: "TÜBİTAK ve KOSGEB ile birlikte çalışılarak 1 yıl içinde Türkiye'de üretme sözü verdim." Yenilenebilir Enerji Kanunu, 500 kilovata kadar kendi elektriğini üretmek isteyen vatandaş, KOBİ, apartman ya da herhangi bir ekonomik birime, kullandığı elektriğin dışında ürettiğini satma imkânı veriyor. 500 kilovatın altındaki üretimler için de devlet bir üretim lisansı istemiyor. Türbinlerin üretiminde yerli yapıma göre ödenen para kademeli olarak artıyor.

Kosgeb Destek Veriyor

Projeye KOSGEB'in destek verdiğini kaydeden Alkış, şu anda KOBİ'ler için KOSGEB ve Halkbank ile birlikte bir proje üzerine çalıştıklarını söyledi. Alkış konuyu şöyle özetledi: "Diyelim ki türbinin maliyeti 100 lira. Bunun 30 lirasını KOBİ kendisi karşılıyor. 30 lira da KOSGEB desteğinden geliyor. Kalan 40 lira için de Halkbank'ın 'Yenilenebilir Enerji Destekleme Fonu' devreye giriyor. Böylece KOBİ en önemli girdi maliyetlerinden birinden kurturuluyor. Hem maliyetini düşürüyor, hem de rekabet edilebilirlik konusunda önemli bir avantaj yakalayabiliyor."

Sabah


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder