6 Ağustos 2012 Pazartesi

FIFA 2013 PES 2013 Karşılaşmasına Az Kaldı


FIFA ve PES son 10 yılın en büyük düşman taraflarından dersem sanıyorum çok da abartmış olmam. İki oyun da geçmişten bugüne kadar uzanan bir rekabet içerisindeler. 1996 yılından 2001 yılına kadar gönül rahatlığıyla kulvarında tek olan FIFA Winning Eleven'nın çıkması ve oyunun zaman içerisinde Japonya'dan daha çok Avrupa'daki adı olan PES ile anılmaya başlamasıyla birlikte tek başına oturduğu tahtından edilmiş oldu. FIFA başlangıçta rakiplerini bir bir atlatıyor, EA'nın verdiği güçle birlikte istediğini yapabiliyordu. Nitekim FIFA 2000 ile birlikte başlayan gerileme dönemi, bambaşka bir rakibin karşısında, 2002 yılında ilk büyük darbeyi yedi. Geçen yıllar içerisindeyse PES hep bir adım daha iler giderken, FIFA ne gibi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu fark etmemişçesine bildiğini okudu. Olduğu yerde çakılıp kalan FIFA, ta ki FIFA 2011'e kadar resmen yarış dışı kaldı.

FIFA 2011 ile birlikteyse oyun resmen küllerinden yeniden doğdu. Tamamen baştan yaratılmış, tüm dinamikleri en ince ayrıntısına kadar hesaplanmış, harika bir top motoru kullanan bir oyunla karşımıza çıkan FIFA, aradan geçen sekiz yılın ardından dünyadaki oyun eleştirmenleri, dergileri ve siteleri tarafından ilk defa PES'den daha yüksek not almayı başardı. PES tarafı ise tehlikenin hemen farkına vardı ama her ne kadar 2012 için farklı bir yapım ortaya koymaya çalışsa da FIFA 2012, aradaki mesafeyi bir kat daha açtı.

PES'den büyük değişimler geliyor

PES, son iki yılın verdiği mağlubiyet duygusundan kurtulmak için yıl içerisinde bir hayli ter döktü. Hali hazırda bulunan mükemmel ekibi ile yep yeni bir oyun tasarladı ve bu oyuna birçok yenilik ekledi. PES 2013 ile birlikte gelen ilk değişim oyunun temel yapısında bulunuyor. "PES FullControl" olarak lanse edilen sistem sayesinde oyuncular topu daha iyi kontrol edebilecek, çok daha iyi pas atıp alabilecek ve de kaleye şut çekebilecekler. Bu durum pek tabii oyuncu ile de alakalı olacak ama son üç PES oyununda olan ve oyuncuya odun misali çarpıp geri seken toplar görmeyecek olmamız sevindirici bir haber. Bir sonraki yenilikse FIFA 2011'de kullanılan yer yön mantığı. Nasıl mı? Artık oyuncu olarak yeteneklerimiz bir hayli ön plana çıkacak zira karakterimiz her türlü manevraya müsait olacak. 360 derece hareket sistemiyle gelen bu özgürlük duygusu, PES'in son yıllarda çektiği belki de en büyük çilelerden bir tanesi olan 9 yön döngüsünü ortadan kaldıracak. Bu sistem sayesinde topa vuruş hızımızı çok daha farklı bir şekilde ayarlayabilecek, topun gidişatını değiştirebilecek ve çok daha isabetli vuruşlar yapabileceğiz.

Geliştirilen yapay zeka ile yeni bir oyun

En iyi PES oyuncusunun bile şikayet ettiği kalecilerimiz artık çok daha mantıklı hareket edecekler. Geliştirilen yapay zekaları sayesinde, o bilindik gollerden uzak duracak ve de topları saçma sapan yerlere yollamayacaklar. Yeni yapay zeka sadece kalecimizle de sınırlı kalmayacak; artık defans esnasında oyuncularımız çok daha mantıklı hareket edecekler. Misal, uzun boylu oyunculara ayrı bir ilgi gösterecek olan defans sistemimiz, topun gelişini ve yönünü olabildiğince takip edecek. Bu sayede hem kalecimize daha az iş düşecek, hem de gereksiz yere gol yemekten kurtulacağız. Yine de gerçekten deneyim edilmesi gereken bir sistemmiş gibi geldi bana... Oyunda hali hazırda bulunan "ID Player System" de geliştiriliyor. Gerçek hayattaki oyuncuların tüm yeteneklerinin oyuna yansıtılmasına yarayan bu sistem, PES 2012'ye göre büyük oranda detaylandırıyor. Bu oyuncuların görünüşleri artık çok daha canlı olacak. Ayrıca gerçek hayattakine olabildiğince benzeyen bir top kontrol yetenekleri de bulunacak. Tüm bunların yanında geliştirilmiş grafik motoru sayesinde oyuncuların farklı yüz hareketlerini de gözlemleyebileceğiz. Tabii ki hepsinin güçlü oldukları noktalar olacağı gibi, zayıf oldukları noktalar da açıkça gözler önüne serilecek.

İnternet desteğiyle bambaşka bir deneyim

PES, FIFA karşısında vereceği sınava her yönden hazırlanıyor ve bunu şu ana kadar çok da iyi yapmış durumda. PES 2013 ile birlikte saha dışında da birçok farklı yenilik bizleri bekliyor olacak. İlk olarak karşımıza çıkan yenilik geliştirilmiş internet topluluğu. Direk olarak sanal PES 2013 dünyası ile iletişime geçebileceğimiz sistem sayesinde, birçok arkadaşımızı internet üzerinde oynadığımız oyunlara davet edebilecek, aldığımız galibiyetlerle "Rival Point" kazanarak oyun içerisindeki statümüzü arttırabileceğiz. Tüm bu yenilikler yetmezmiş gibi bir de yaptığımız tüm hareketler MyPES tarafından kaydedilip, direk olarak kendi Facebook sayfamıza yansıtılacak. "Performance Tranining" sayesindeyse artık oyuncularımızı belirli konularda çok daha iyi eğitebilecek ve bu eğitimin sonuçlarını maçlarda görebileceğiz.


FIFA 2013'den büyük yenilikler

FIFA son iki yıldır yaptığı doğru hareketlerle tüm dünyadan tam not almış durumda. PES'e göre yapacaklarının en zor kısmı, zaten güzel olan bir sistemi bozmadan onu yenilemek olacak ki zaten FIFA 2013'ün yapımcı koltuğunda oturan David Rutter da yeni oyun ile birlikte gelecek özelliklerden "yenilik" olarak bahsediyor. Kendisi yaptığı bir açıklamasında özellikle yapay zeka ve fizik motoru üzerinde çalıştıklarına değinen Rutter, daha önce görülmemiş bir FIFA üretiyor olduklarına da değinmişti.

Gelelim yeniliklere... FIFA serisi son iki oyununda en çok fizik motorunda başarı gösterdi. Her ne kadar FIFA 2012'de saçma sapan sonuçlara yol açtığı olsa da genel hatlarıyla uzun yıllardır yapılması gereken ama bir türlü yapılamayan omuz omuza mücadele ve de fiziksel üstünlük gibi değerleri oyuna kodlamayı başardı. FIFA 2013 ile birlikteyse bu sistem bir adım daha ileriye gidecek ve çok daha net bir görsellik sağlayacağı gibi, aynı zamanda da çok daha mantıklı bir şekilde çalışacak. Oyuncularımız fiziksel üstünlüklerinin farklında olarak hareket edecek ve de direk topa saldırmaktansa bu üstünlüklerini kullanıp, rakibe hata yaptırmaya çalışacaklar. "Player Impact Engine" olarak bilinen bu sistem, bir yandan da karakterlerin birbirlerine müdahalelerini çok daha gerçekçi hale getirecek.

Kinect desteği ile farklı bir FIFA oynayacağız

Seriye eklenecek ve halen yapım aşamasında olan özelliklerden bir tanesiyse "Career Mod." Başta kullanıcılardan gelen isteklerle değişime giden sistem, FIFA 2013 yapımcı ekibi tarafından mükemmel bir hale getiriliyor. Sistem içerisinde artık bir futbol kulübü ya da direk olarak bir şehir adına oynamak mümkün olacak. Transferler hakkında yapılan değişikliklerdeyse pazarı daha yakından takip etme, kontrat süreleri ve tüm oyuncuların gerçek pazar değerleri bulunacak. Microsoft'un çıktığı günden bu yana çok sayıda satan ürünü Kinect ise sonunda bir futbol oyununa dahil olacak. Tamamen ses sistemi üzerinden çalışacak olan Kinect aracılığı ile hakem tarafından verilen kararlara itiraz ederken söylediğimiz sert sözler, direk olarak hakemle sorunlar yaşamamızı sağlayacak. Sesimizle, oyuncu değiştirme, kamera açısı ayarlama ve de taktik değiştirmek artık elimizde. Artık bir yandan farklı tuşlarla taktik ayarlarken, bir yandan da oyun oynamak zorunda kalmayacağız. Ses kontrol sistemi "Be A Pro" modunda da bir hayli aktif bir şekilde çalışacak. Bu sistem aracılığı ile takım arkadaşlarımızdan direk olarak pas ya da şu çekmelerini isteyebileceğiz. Sızan bir bilgiye göreyse isteklerimizi sadece söylemek yetmeyecek, tıpkı maç esnasındaymışçasına bağırmadığımız taktirde takım arkadaşlarımız bize pas vermemeyi tercih edebilecekler.

PES 2013'de olduğu gibi FIFA 2013 de online seçenekler arttırmış durumda. Özellikle kullanıcıların fazlasıyla beğenisini toplayan "Head-To-Head" sistemi bir hayli geliştirilecek. Pek tabii her yıl olduğu gibi bu yıl da FIFA lisans ve isim hakkı konusunda mükemmeli ayağımıza getirecek. Tam 500 lisanslı kulüp oyundaki yerini alacak.
Shout

2 yorum: