24 Ekim 2012 Çarşamba

Facebook 'u Öldürecek 10 Madde


Facebook asla ölmez diyor olabilirsiniz ama aslında bu 10 şey, onu rahatlıkla öldürebilir...

Facebook'ta haber kaynağını gözden geçirmediğimiz, gelen uyarılara incelemediğimiz, arkadaşınızın mezuniyet partisi fotoğraflarına bakmadığımız bir gün yok gibi. Sosyal devin bugün 900 milyon kullanıcısı var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Yani Facebook, tam anlamıyla bir sosyal canavar halini almış durumda. Peki bu canavarı yerle bir edecek hiç bir güç yok mu? Araştırdık.

1. Mobil kullanım

Facebook'u da endişelendiren mobil platformlarda ekran küçük olduğundan küçük reklamlara tıklanma/dokunma ihtimali düşüyor. Mobil dünyada reklamsız, daha az ticari içeriğe sahip hizmetler tercih ediliyor.

2. Rakipler artıyor

Tumblr, Pinterest gibi siteler, ilgi çekici içeriği anında sunuyorlar ve bu özellikleriyle kullanıcının ilgisini çekiyorlar. Özgün bir tasarıma sahip yeni bir site, eski sitelerin yerini hızlıca alabiliyor.

3. Gizlilik endişeleri

Gizlilik açısından Facebook'un iyi bir geçmişi bulunmuyor. Kullanıcılar bir gün aniden Facebook'a güvenmemeyi tercih edip diğer hizmetlere göç edebilirler.

4. Depolama masrafları

Artan kullanıcı sayısı, artan video çözünürlükleri, daha büyük depolama alanına ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. Bu ise şirkete olan depolama maliyetinin artacağı anlamına geliyor.

5. Yatırımcılar memnun değil

Facebook'un düşünüldüğü kadar değerli bir şirket olmadığı ortaya çıktı. Bu, uzun dönemde yatırımcıların iş planlarını eleştirmesiyle, Facebook'un gizlilik ihallerini gündeme taşımalarıyla sonuçlanabilir.

6. Zuckerberg etkeni

Teknolojide parlak bir fikir hızlı bir yükseliş sağlayabilir. Ancak popüler bir hizmeti geniş bir kurum haline getirmek, finansal yöntime, yönetim becerisine ve fazlasına dayanan farklı bir vizyon gerektirebilir.


7. Vizyon darlığı

Facebook'un ne işe yaradığını ve ne olduğunu biliyoruz. Fotoğraf, durum ve video paylaşmada bugün Facebook'un eline su dökecek bir hizmet olmayabilir. Ancak Facebook'un hayatını sürdürüp sürdüremeyeceği, uzun dönemdeki vizyonuna bağlı. Bugünkü çocuklar, 25 yaşına geldiklerinde durum güncellemelerini Facebook üzerinden yapmaya devam edecekler mi?

8. Sosyal parçalanma

Facebook, herkese yönelik bir sosyal ağ. Google+ daha çok teknik kullanıcıların merkezi haline gelirken Instagram, daha çok görsel zekaya önem verenlerin, Reddit ise güçlü fikirlere sahip olanların mekanı haline geldi. Gelecekteki sosyal ağlar, sadece fotoğrafçılara ve sporseverlere yönelik olabilir.

9. Beklenmedik felaketler

Güçlü bir deprem, Facebook'un bir veri merkezini devre dışı bırakabilir. Facebook ağına yayılan bir virüs, hizmeti haftalarca etkisiz bırakabilir. Facebook'un eklediği yeni bir özellik ise içindeki bir hata nedeniyle başkalarının verilerini size sızdırabilir. 900 milyon kullanıcıya sahip bir sosyal ağın başına gelecek bu tür bir sorun, kullanıcıların toplu olarak diğer hizmetlere geçmesine neden olabilir.

10. İnsanların Facebook'tan sıkılması

Özel hayatımızda normalde paylaşmadığımız şeyleri senelerce paylaştıktan, bize göre seçilmiş reklamları defalarca gördükten sonra bazılarımızın Facebook'tan sıkılması, hesabını kapatması ve başka bir hizmetin ortaya çıkmasını beklemesi muhtemel.
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder