Dünya saatini gösteren Uluslararası Atom Saati bugün bir saniye süreyle durdurulacak.
Dünyanın sallantılı hareketleri yüzünden doğan açığın kapatılabilmesi için, zamana bir saniye eklenmesi, yani 30 Haziran 2012 gününün son dakikasının, 61 saniye olması gerekiyor.
Böylece, saat ayarı, 1 Temmuz'dan itibaren yine dünyanın güneş ve kendi eksenindeki turuyla uyumlu hale gelecek.
Dünya, kendi çevresindeki dönüşünü 86 bin 400 saniyenin biraz üzerinde bir zamanda tamamlıyor.
Ama ekseni üzerinde yalpalıyor ve Güneş ile Ay'ın çekimlerinden, okyanuslardaki gelgitlerden etkileniyor.
Bütün bu etmenler dünyanın yörüngesinde dönüşünü bir saniyenin küçüçük bir oranında geciktiriyor.
Sonuç olarak Dünya saati, zamanı saniyenin birkaç milyarlarda biri kadar doğruluk oranıyla ölçebilen atom titreşimlerini esas alan Uluslararası Atom Saati'ne (TAI) uymaz oluyor.
86.401 saniyelik gün
Bundan önce zamana yapılan yapılan müdahaleler 2008, 2005 ve 1998 yıllarındaydı.
Paris gözlemevinden Noel Dimarcq, AFP'ye, "günümüzde zaman, astronomiye dayalı zamandan daha istikrarlı olan atom saatleriyle belirleniyor, tanımlanıyor ve ölçülüyor. Bu da bize, Dünya üzerindeki herşeyin tam zamanında olmasını sağlamamız olanağını veriyor." dedi.
Dünyadaki 7 milyar insanın büyük çoğunluğunun yarın gerçekleşecek bir saniyelik eklemenin farkında bile olmayacağını kaydeden Fransız Haber Ajansı, sadece bazı meraklıların "bir saniye daha fazla yaşanmış olacağını" vurgulayacaklarını belirtiyor.
Ama konu, bilim adamları açısından daha büyük önem taşıyor.
Zamana bir saniye eklendiğinde dünyadaki tüm bilgisayarların yeniden ayarlanması gerekiyor. Bunun pahalı bir işlem olduğuna ve hata yapılması tehlikesi taşıdığına dikkat çekiliyor.
Yüksek düzeyde hassasiyet gerektiren uydular ve diğer veri ağları gibi sistemler, bu ek saniyeyi hemen devreye sokmak zorunda. Aksi halde hesaplamalarda felaketler yaşanması olasılığı doğabiliyor.
İşte bu yüzden de uzaya roket gönderilmesi, hiçbir zaman artık saniyeli günlerde yapılmıyor.
Shout
0 yorum:
Yorum Gönder