5 Ekim 2012 Cuma

Sanal Alemin Satılıkları


Sosyal paylaşım sitelerinde 'sahte hayran' ya da 'sahte takipçi' edinmeye ilgi giderek artıyor. Örneğin Facebook'ta 1500 hayran edinmenin bedeli 92 dolar 99 cent.

Facebook'da hayranlar tarafından 'beğenilmek' , Twitter'da ise belirli sayıda 'takipçi'ye ulaşmak, sanal dünyanın ağırlığını giderek artırdığı günümüzde deyim yerindeyse altın değeri taşıyor. Twitter'da takipçi sayısını artıran politikacı ya da sanatçılar oldukça popüler sayılıyor. Ancak madalyonun bir de öteki yüzü var: O da hayran ya da takipçilerini satın alanlar.

Berlinli ünlü rapçi Massiv bu kervana katılan sanatçılardan sadece biri. Çok kısa bir süre içinde Twitter'daki takipçilerinin sayısını on kat artırarak,100 bine çıkaran rapçi Massiv bunu nasıl yaptığını da açık seçik şu sözlerle itiraf etti: 'Kim takipçi sayısını artırmak istiyorsa, ebay'de inanılmaz teklifler var."

Ancak sosyal paylaşım sitelerinden 'takipçi ya da hayran satın alan' herkes bunu bu kadar açık ifade etmiyor. Bu işin ticaretini yapanlar Facebook'ta hesabı olan bir kişinin 1500 kişi tarafından 'beğenilmesini' 92 dolar, 99 cente tedarik edebiliyor. Hem de beş ila sekiz gün içinde. Sosyal paylaşım sitelerine 'sahte hayran' ya da 'takipçi' tedarik eden bir firma, 'Her ay 2.5 milyon twitter takipçisi tedarik ediyoruz' diyerek, bu işin ulaştığı boyutu ortaya seriyor. Piyasa araştırması yapan Gartner şirketine göre 2014 yılında sosyal paylaşım sitelerindeki değerlendirmelerin yüzde 10, 15'i parayla satın alınmış olacak. Bilişim sektörünün veri güvenliği konusunda önde gelen firmalarından Barracuda Networks'ün yaptığı bir araştırmaya göre bu alanda ticaret daha yeni başlıyor.

ABD'deki başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday Mitt Romney Twitter'da bir günde 117 bin takipçi kazandı. Barracuda Networks'e göre bunlar arasında 'sahte takipçiler'in olma ihtimali hiç de az değil. Ancak bunun ispatlanması çoğu zaman imkansız. Sosyal medya uzmanı Boris Eldagsen, bu sahte takipçileri kimin satın aldığının çoğu zaman bilinmediğini, çünkü genellikle reklam ajanslarının müşterilerinin bilgisi olmaksızın, belirlenen hedefe ulaşmak için böylesine yollara başvurabildiğini söylüyor.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder