28 Temmuz 2012 Cumartesi

Çocuk Yapan Kadına İş


Çalışma Bakanlığı, kadınların iş yaşamında daha aktif rol alması için kapsamlı bir eylem planı hazırlandı. Planla, çocuk yapan kadına "kısmi süreli iş" yolu açıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kadınların iş yaşamında daha fazla yer alması, çocuk yapanların çalışma hayatından kopmaması için bir eylem planı hazırladı. Planla, çocuk yapan kadınların "kısmi süreli" işlerde çalışmalarının yolu açılacak. Eylem planına göre kadınlara yönelik atılacak adımlar şöyle: 

Temizliğe giden kadınlar: Temizlik, bakıcılık gibi ev işlerine giden kadınların istihdam bürolarıyla bağlantılı çalışmaları, primlerinin yatması ve emekli olmaları na yönelik adımlar atılacak. 

Kadın çalışmaz bilinçlendirmesi: Kadınların iş gücüne katılımının önündeki kültürel engellerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. Bilinçlendirmeyle toplumda var olan kadınların çalışamayacağına ilişkin gelenek ve önyargıların yıkılması hedefleniyor. 

Köyden gelen kadına meslek eğitimi: Kente göç eden kadınların işgücü piyasasına uyumunu sağlayıcı programlar gerçekleştirilecek. Bunun için de göç edilen illerde hangi sektörler ön plana çıkıyorsa ona yönelik meslek programları uygulanacak. 

Dayak yiyen, boşanan kadınlar: Şiddet mağduru kadınlar, konuk evinde kalanlar, eski yükümlüler ile kocası ölmüş ya da boşanmış kadınlar da eylem planı kapsamına alındı. Bunların sosyal yaşama katılımları desteklenecek. 

Kısmi süreli iş: Çocuk sahibi olan kadınların işgücü piyasasından kopmalarının engellenmesine dönük teşvik edici düzenlemeler yapılacak. Kısmi süreli çalışma gibi esnek çalışma biçimleri geliştirilecek. 

Çocuk bakımı paylaşılacak: Ev ve çocuk bakımının sadece kadınlar tarafından üstlenilmesinin de önüne geçilmeye çalışılacak. Çocuk bakımının ebeveynler arasında paylaşılması için önlem alınacak

Mikro kredi: Kadın girişimcilerin güçlendirilmesi için mikro krediler verilmesi sağlanacak. 

Sabah

Shout

0 yorum:

Yorum Gönder