24 Eylül 2012 Pazartesi

Sim Kartlı Kameralar Geliyor


Kullanıcılar fotoğrafa olan ilgisinin artası üzerine hem fotoğraf makinesi üreticileri hem de cep telefonu firmaları yeni stratejiler belirlediler. Örneğin dünyanın en çok fotoğraf makinesi satan firmaları Canon, Nikon ve Olympus sadece fotoğraf makinesi üreticisi değil. Pazarlarını Nokia ve Samsung gibi telefon üreticilerine kaptırmamak için paylaşım özelliği bulunan fotoğraf makinesi geliştiriyorlar. Cep telefonlarının paylaşma yetenekleri SIM kart ve WiFi yetenekleri ile kameralara bulaştı. Eskiden telefonlara isim bulmakta zorlanırdık, şimdi fotoğraf makineleri ve kameralar için benzer kafa karışıklığı yaşıyoruz. 2001'de başlayan cep telefonunda kamera tutkusu, şimdi minimum 8 megapiksel fotoğraf çeken, hızıyla fotoğraf makineleri ve video kameralarla yarışan, hatasız çekim yapan cihazlara dönüşmesine neden oldu. Günümüzde pek çok insan fotoğraf çekmeyi ilk kez cep telefonuyla deneyimledi. Yani mercekler, video kameralar yerine ilk deneyimini cep telefonu ile yaşayan ve paylaşmaya ön planda tutan kullanıcılar için telefona benzeyen kameraların çıkması kaçınılmaz oldu. Android işletim sistemli kameralar şaşırtmıyor. Artık fotoğraf çekmek yerine paylaşmak temel hedef haline geldi. Avuç icine sığabilen yapısına rağmen, müthiş özelliklere sahip NEX serisinin Sony fotoğraf makineleri içinde yeri ayrı. DSLR'ın gücünü cebe sığdıran serinin yeni ürünü NEX-6, 16.1 megapiksel Exmor APS HD CMOS sensörün yanı sıra ISO 25.600'e kadar yüksek hassasiyetle donatılmış. Saniyede 10 kareye kadar kesintisiz çekim yapabilen NEX-6, Wi-Fi üzerinden paylaşım imkânı da sunuyor. 

Video çekerken fotoğrafı unutma
HTC ve Samsung'un 2012'nin ilk yarısında piyasaya sürdüğü cep telefonları hız konusunda inanılmaz bir noktada. Bunlar, kullanıcılara video ile aynı anda fotoğraf çekme şansı da sunuyor. İki şirketin rakipleri Nokia, Sony ve son olarak da Apple benzer özelliklere sahip telefonları piyasaya çıkardı. 

İndir uygulamayı paylaş resimleri
Fotoğraf makinelerinin uygulama indirdiğini, kablosuz ağlara bağlandığını neredeyse tablet gibi kullanıldığını görmek için Sony'nin yeni NEX serisini test etmek gerekiyor. NEX-6 WiFi üzerinden yeni uygulamalar indirme ve çekilen fotoğrafları sosyal ağlarda anında paylaşmaya olanak tanıyor.

Dokunmatik Android kameralar emrinizde
Nikon Coolpix S800c dokunmatik ekranlı ve Android işletim sistemine sahip ilk marka oldu. Ardından Samsung Galaxy serisini akıllı telefonlar için değil fotoğraf makineleri için de kullanmaya başladı. WiFi ve SIM kartların kameralara entegre olması artık şaşırtmıyor. 

Instagram kaç kişiyi fotoğrafçı yaptı?
Cep telefonu ile çekilen fotoğrafları paylaşma tutkusu, Instagram uygulamasını geliştirenleri milyonlarca dolarla ödüllendirdi. En vasat fotoğrafı bile dünya harikası gibi sunan filtreler paylaşımı doruk noktasına çıkardı. Son olarak da şirket Facebook tarafından satın alındı. Instagram artık resmen Facebook ailesine katıldı. Mark Zuckerberg, uygulamanın kullanıcı sayısının 100 milyon kişiye ulaştığını söyledi. Uygulamanın Android versiyonu sonrası Windows Phone 8'inde tam sürümü bekleniyor.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder