28 Kasım 2012 Çarşamba

Bu Araba Su mu Yakıyor Lafı Tarihe Karısıyor


Toplumumuzda artık pinti olduğumuzdan mıdır benzin fiyatlarına neredeyse artık saatte bir zam yapıldığından mıdır bilinmez çok yaygın bir laf vardır. "Bu araç su yakmıyor!" Bu alanda çokta çalışma vardı. Örneğin elektrikle çalışan araçlar buna bir örnek. Fakat İstanbul 'da öyle bir adım atıldı ki elektriği de gerek kalmayacak.

İstanbul 'da Birleşmiş Milletler Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi ve Büyük Şehir Belediyesi 'nin ortak çabaları sonucu suyu hidrojene dolayısla yakıta çeviren üretim ve dolum tesisi açıldı. Hidrojenli araçlar emisyon olarak su buharı saldıkları için dışarıya doğaya zararları olmuyor. Ayrıca bu yakıt türü benzin, mazot ve elektriğe göre elbette ki daha avantajlı.

Örneğin ufak bir hesap yapacak olursak;

1 kilo hidrojen 4 kilo benzinle eşdeğer..

Şu örnek bile yetiyor sadece ne kadar iyi bir buluş olduğunu anlatmaya :) Rakamı arttırdıkça karınızı hesaplayın artık. Elektrik bu işlemin sadece kurulan dolum tesislerinde suyun hidrojene çevrilmesi için kullanılıyor. Yani biz herhangi bir ihtiyaç duymayacağız. Son bir not ise; tesis 2015 yılına kadar sadece tanıtım amaçlı kullanılacakmış. Yani garanti tarih 2015 yılına kadar bu araçlarla sadece tanışabileceğiz :)  


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder