27 Mayıs 2012 Pazar

Eski Laptop'unuza Hayat Verin!


Bilgisayarların zaman geçtikçe yavaşlamasının birkaç nedeni var. İşletim sistemlerinin zaman içinde daha fazla kaynak tüketmesi, donanımın eskimesi gibi. Ancak eski model laptop'unuzun tekrar yeni gibi çalışmasını sağlamanız mümkün. İşte bunun için izlemeniz gereken 5 yol.

Temizlik: Bilgisayarların tümü zaman içinde toz ve kir biriktirirler. Birkaç senelik laptop'unuzun toz içinde boğuluyor olması bile muhtemeldir. Toz, dahili havalandırmaya engel olarak sıcaklığın artmasına neden olur ve bu da performansı düşürür. 

Laptop'ları temizlemek o kadar da zor bir iş değil. Tüm laptop'ların iç bölümüne alt kapağını açarak erişebilirsiniz. Bunun için genellikle birkaç vidayı çıkarmanız gerekebilir. 

Bilgisayarınızın iç kısmına ulaştığınızda sıkıştırılmış hava ile tozu dışarıya atabilirsiniz. Bu sayede laptop'unuza ilk günkü performansını kazandırmanız mümkün.



İşletim sistemini yeniden yükleyin veya değiştirin: İşletim sistemleri zaman içinde yavaşlayabilir ve hatta düzgün çalışmaz bir hale gelebilir. İşletim sisteminizi yeniden yüklemeyi düşünüyorsanız, onu değiştirmeyi de göz önünde bulundurabilirsiniz. Windows Vista gibi eski bir işletim sistemi kullanıyorsanız, Windows 7'ye geçmek iyi bir fikir olabilir. Veya Linux gibi farklı bir işletim sistemi denemek isteyebilirsiniz.

Daha fazla RAM yükleyin: Yeni işletim sistemleri, genellikle işlemci gücünün yetmemesi nedeniyle değil, bellek yetersizliği nedeniyle yavaşlarlar. Birçok laptop'un RAM'lerini değiştirmek için alt taraflarındaki bir iki vidayı sökmeniz ve ilgili kapağı çıkarmanız yeterli olacaktır. Yükselteceğiniz RAM miktarının en az 4GB olmasını tavsiye ediyoruz.

Bir kablosuz bağdaştırıcı alın: 802.11g standardını kullanan eski bir laptop'a sahipseniz, bir 802.11n USB 2.0 bağdaştırıcısı satın alarak kablosuz ağ bağlantınızı hızlandırabilirsiniz.

SSD kullanın: Birçok laptop, yavaş bir veri aktarım hızına sahip olan 5400RPM'lik sürücülerle geliyor. Mekanik parçalara sahip olmayan SSD disklere yükselterek veri aktarım hızınızı katlamanız mümkün.

Kaynak; Chip
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder