13 Ağustos 2012 Pazartesi

Dünyada Benzeri Yok. Sadece Türkiye 'de


Bitlis'in Ahlat ilçesi tarihin en büyük yadigarlarından birine ev sahipliği yapıyor. İşte o emanetler!

Bitlis'in Ahlat ilçesinde, 210 donum alana sahip dünyanın en büyük İslam mezarlığı olarak bilinen Selçuklu meydan mezarlığında bulunan, 4 metre yüksekliğe yaklaşan değişik motif ve figürlerle bezenmiş mezar tasları ile işlemeli sandukalar önemli Selçuklu eserleri arasında yer alıyor. Ahlat Selçuklu mezarlığında 8000 üzerinde abideleri andıran mezar taşı bulunuyor. 12. yüzyıldan günümüze gelen dünyanın en büyük İslam Mezarlığı, havaların ısınmasıyla birlikte yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Tarihi Selçuklu Mezarlığı'nda bulunan binlerce mezar taşı üzerindeki bezemeleriyle tarihe ışık tutarken, havaların ısınması ile birlikte abidevi ve sanatsal mezar taşlarını görmek isteyen yüzlerce ziyaretçi buraya akın ediyor. İkinci Orhun Abideleri olarak ta bilinen Selçuklu Mezarlığı ve abidevi mezar taşları, ilk kez görenleri ise adeta büyülüyor. Bilim adamları; geometrik şekiller, bitkisel motifler, ejder başlıklar, nişler ile tezyin edilmiş mezar taşlarını, Asya tesiri ile Orhun Anıtları'na bağlıyor. Bu bağlamda dünyada bir eşine ender rastlanan abidevi mezar taşları dünyanın her yerinden binlerce ziyaretçisini kabul ediyor.

Selçuklu Mezarlığı, 210 bin metrekarelik düz bir alanı kaplayan, 11. ve 12. yüzyıldan kalan dünyanın en büyük İslam Mezarlığı ve en büyük açık hava müzelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Mezarlıkta şu ana kadar tespit edilen ve her biri şaheser olan 8 bin adet tarihi mezar taşı bulunuyor. Yüksekliği 4,5 metre civarında olan mezar taşları üzerindeki geometrik şekiller ve bezemelerin tamamen bir sanat eseri olduğu belirtiliyor.

Sabah


Shout

2 yorum:

  1. Buranın mükemmel bir atmosferi var. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

    YanıtlaSil
  2. Umarım görebilirim bende :)

    YanıtlaSil