13 Ağustos 2012 Pazartesi

Facebook'da Çalışan İlk Türk Bayan İstifa Etti


Facebook’ta çalışan ilk Türk kadını Selena Çevik, aynı zamanda Facebook’un da 450’nci çalışanı… Facebook’ta 4.5 yıl çalıştıktan sonra işi bırakan Çevik, Facebook’ta yaşadıklarını anlattı.

Türkiye’de işletme bölümü bitiren ve ardından 2005 yılının Ağustos ayında yüksek lisans için ABD’nin Los Angeles eyaletine giden Çevik, eğitiminin bitmesiyle birlikte Facebook’ta çalışan arkadaşı Özgür Demir aracılığıyla iş görüşmesine gitti. 7’den fazla iş görüşmesine giren Çevik, o günleri şöyle anlattı: “Birçok görüşmeye girdim ama Özgür’ün referans olması işe girmemde büyük rol oynadı.

Bana başka bir ülkede ofis açsak gider misiniz sorusunu yönelttiklerinde evet dedim.” Çevik, görüşmede analitik olup olmadığının ölçüldüğünü dile getirirken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bana Türkiye’nin Facebook’a neden bu kadar ilgi gösterdiğini sordular. Ben de daha önce Microsoft’un geliştirdiği MSN servisinin yoğun ilgi gördüğünü ve bunun Facebook’a olan ilgiyi artırdığını söyledim.”

Türk takımını kuran kişilerden biri.

2008 yılının Mart ayında Facebook’ta işbaşı yapan Çevik, Facebook’a giren ilk Türk kadını olma özelliğini taşıyor. Facebook’un 3 numaralı Türk çalışanı olan Çevik, aynı zamanda Facebook’un da 450’nci çalışanı. Çevik şirket içinde kurulan Türk Takımının iki kurucusundan biriydi. Facebook’u Türkçe’ye çevirmeye ilk o başladı. Ekip olarak Türkiye’deki kullanıcıların rehberliğini yaptığını kaydeden Çevik, daha sonra Hate Team isimli ekibe katıldı. Burada Facebook’un koyduğu kuralları üzerine çalışan ve içerik otomasyonuyla uğraşan Çevik, hesaplarda kötüye kullanım veya aykırı bir durum tespit ettiğinde hesapları kapatabilme yetkisine sahipti. Her gün bu çerçevede milyonlarca raporun kendi ekiplerine sunulduğuna dikkat çeken Çevik, buna rağmen ekipte kendisi dahil 10 kişi olduğunu, bu nedenle özel bir algoritmanın geliştirildiğini belirtti.

Çalışma saati diye bir şey yok.

Selena Çevik, çok yoğun çalıştıklarını ısrarla belirtse de, şirketteki çalışma esnekliğini şöyle anlattı: “Bize bir iş verilir ve o işi bitirmek için çalışırdık. Bizim mesai saatimiz yoktu, öğlen şirkette iki saat uyuklarken kimse karışmazdı. İstenen verilen işi zamanında bitirmekdi, o kadar.” Çevik, çalışanların yıllık 21 gün izin hakkı olduğunu da sözlerine ekledi. 

Facebook'tan istifa etti

4,5 sene Facebook’ta kaldığını anlatan Çevik, şirketten neden istifa ettiğini şöyle anlattı: “4,5 sene uzun bir zamandı. İşe girerken ben de dahil çalışanlara hisse veriyorlar. O kadar yoğun çalışıyorduk ki başımızı kaşıyacak vaktimiz yoktu. Buradaki birikimimle Türkiye’de faydalı işler çıkarabileceğimi de düşünerek istifamı verdim. Hiç pişman değilim.”


Abdullah Gül ile görüştü.

Bugünlerde Silikon Vadisi’nde bulunan Turkish – American Business Connection isimli bir dernekte çalışan Çevik, Twitter, Google ve Cisco gibi teknoloji şirketlerinde çalışan Türkleri bir araya getiriyor. Bunun dışında Türkiye’den gelen hükümet yetkilileri veya ünlü isimlerin de kendilerine geldiğini anlatan Çevik, gelenlere Facebook dahil Silikon Vadisi’ndeki şirketleri gezdirdiklerini kaydetti. Çevik, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Silikon Vadisi’ne geldiğinde kendisiyle konuşma şansım oldu. Bana “Facebook neden Türkiye’de şube açmıyor” diye sorduğunda “vergi ve bazı hukuksal uyuşmazlıklar yüzünden” diye cevap verdiğimi hatırlıyorum” dedi.

Kira yardımı yapıyor. 

Silikon Vadisi’nde kiraların yüksek olduğuna dikkat çeken Çevik, Facebook’un kira masraflarının bir kısmını ödediğini söyledi ve şunları söyledi: “Yemek ve ulaştırma giderleri dahil birçok ihtiyacımızı Facebook karşılardı.” 

Facebook'tan hisse aldı.

Her yıl şirket genelinde çalışanların yüzde 5’inin işine son verildiğini kaydeden Çevik, işe başlayanlara Facebook’tan hisse verildiğini dile getirdi ve ekledi: “İlk yıl hisselerimin yüzde 25’ini aldım. Bir yılı bitirdiğimde aydan aya hissemi almaya devam ettim.”

Mühendisler facebook'a daha rahat girebilir.

Ankara doğumlu olan 31 yaşındaki Selena Çevik, İngilizce’yi biliyor. Kardeşinin Samsung’un Kore merkez binasında bir dönem çalıştığını belirten Çevik, özellikle mühendislerin Facebook dahil Silikon Vadisi’nde iş bulma şansının daha yüksek olduğunun altını çizdi.

İstesem her hesaba girebilirdim.

Çevik, istediği taktirde Facebook hesaplarına bir şekilde girebileceğini; ancak Facebook’a girerken imzaladığı anlaşma gereği bunun yasak olduğunu anlattı. Çevik, bu yasağın delinmesiyle beraber o çalışanın anında kapının önüne konulduğunu dile getirdi.
Shout

2 yorum:

  1. Vay be! Çok ilgimi çeken bir yazı oldu. Sonuna kadar çok büyük bir şaşkınlıkla okudum. Gerek Facebook'un presipleri, gerekse Selena Çevik'in anlattıkları çok ilgimi çekti. %25 gibi de iyi bir hisse almış bir de.

    YanıtlaSil
  2. Sayin Cevik neden ayrildiginin detaylarini vermek istememis. Yaziyi okudum, cok mutlu bir tablo cizilmis. Ben kendisinden daha once Amerika'ya gelmis biri olarak hangi sureclerden gectigini cok iyi tahmin ediyorum. Cunku kendimde dunyaca unlu bir firmada calisiyorum ve Amerika'yi terketme karari aldim. Adami essek gibi calistiriyorlar, tatil falan hikaye, avrupada ki gibi tatil yoktur amerikada. Ben su an Avrupaya geciyorum bu yuzden, Amerika'da insalar calismak icin yasiyorlar, yasamak icin calismiyorlar. Insanin ozel hayati diye birsey kalmiyor cunku, calisma hayati o kadar stresliki, butun psikolojiyi alt ust ediyor. Amerikali'larin cogu cok candan ve iyi insanlar, fakat burda ne kadar para alirsan al kolelik etmeye degmez. Burda sayin Cevik'in bahsettigi hisse, flexible calisma saatleri falan Turk halkina yabanci gelsede, Amerika'da buyuk sirketler icin gayet standart bir durum. Benim iki lisans ve bir master derecem var, isinde yukselmis bir insanim. Kimsenin referansini kullanmadan, yuzlerce kisinin arasindan calismalari ile ise girmis birisyim. Dunyanin onde gelen baska bir sirketi ile Avrupa'da yoluma devam edecegim, cunku Amerika artik yasanacak yer olmaktan cikti. Keske herkes bu gercegi daha acikca dile getirse daha iyi olur. Amerika ambalaji guzel ici bos kutu oldu artik.

    YanıtlaSil