12 Ağustos 2012 Pazar

İlk Kez Türk Bilim İnsanları Görüntüledi


Alman kelebek bilimcisi Martin Wiemers'ın 1998'de tespit ettiği Çokgözlü Teresamavisi, Türk bilim adamı Zeynel Cebeci tarafından keşfedilerek fotoğraflandı. Endemik bir kelebek türü olan Çokgözlü Teresamavisi (Polyommatus theresiae), Türk bilim adamlarınca Adana'nın Saimbeyli ilçesinde ilk kez görüntülendi.

Sadece Saimbeyli'de uçan bu türün 4 adet kuru örneğini ise kelebek bilimcisi Martin Wiemers 1998'de tespit etmişti. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynel Cebeci, Çokgözlü Teresamavisi kelebeğini görüntüleyen kişi.

Cebeci, Alman araştırmacısı Martin Wiemers'in 29 Temmuz 1998'de Saimbeyli'den topladığı 4 adet kuru örnek taramasına ait Morphbank'ta yayınlanan görüntülerin internette ulaşılabilen tek referans görüntüler olduğunu kaydediyor. Tür şu ana kadar bir Türk tarafından görülmemiş ve fotoğraflanmamıştı. Aynı zamanda Türkiye Kelebek Gözlemcileri ve Fotoğrafçıları Topluluğu kurucularından olan Prof. Dr. Zeynel Cebeci, bu türü keşfetmenin ve fotoğraflamanın en önemli hedefleri olduğuna dikkat çekiyor ve şöyle konuşuyor: "İki yıldır kafamın bir köşesinde mutlaka görülmesi ve gözlenmesi gereken türlerden biri olarak kayıtlıydı. Bu yüzden Saimbeyli'de sadece bu yıl bile 4 kez araziye çıktık."

Nihayet 8 Ağustos'ta Saimbeyli'de yaptıkları arazi çalışmasında artık efsane bir tür olma unvanı almış Teresamavisi'ne rastladıklarını kaydeden Cebeci, diğer gözlemci arkadaşları Mehmet Çelik ve Fatih Güvercin ile aldıkları görüntüleri Morphbank örnekleriyle karşılaştırarak tür tanısı işlemini tamamladıklarını anlatıyor. Çok gözlü Teresamavisi'nin böylece ilk kez Türk araştırıcı ve gözlemciler tarafından fotoğraflandığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Cebeci, "Sonuç olarak artık Çokgözlü Teresamavisi'nin fotoğrafları artık internetten erişilebilir durumda. O gün birlikte arazi taraması yaparak türü tanımak ve tanıtmak için gayret gösteren arkadaşlarımlar büyük bir mutluluk yaşıyoruz." diyor.

Zaman


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder