17 Ağustos 2012 Cuma

İşte Bildiğimizi Sandığımız Bilmediklerimiz


Bildiğinizi düşündüğünüz her şey yanlış… Cahillikler Kitabı, yaygın kanılarla ilgili yanlış bilgilerimizin kapsamlı bir listesini sunuyor.

Dünya’nın yuvarlak olduğunu ilk arılar keşfetti

Bal arıları en iyi bal özünün nerede olduğunu birbirlerine anlatmak için Güneş’i referans noktası alan karmaşık bir dil geliştirmişlerdir. Şaşırtıcı bir şekilde, bunu bulutlu havalarda da, geceleri de, Dünya’nın öbür tarafında olan Güneş’in pozisyonunu hesaplayarak yapabiliyorlar. Bu da onların, bizden 1.5 milyon kat daha küçük beyne sahip olmalarına rağmen bilgiyi öğrenip saklayabildikleri anlamına geliyor. Bir arının beyninde 950,000 civarında nöron vardır. İnsan beyninde ise 100 ila 200 milyar arası nöron bulunur.

Okyanustaki en gürültülü hayvanlar, karidesler

Karada ya da denizde yaşayan canlılar arasında, tek bir hayvanın çıkarabildiği en yüksek sesi mavi balina çıkarsa da, toplama bakıldığında doğal olan en yüksek sesi karidesler çıkarır. Bir “karides yığını”nın sesi, operatörleri kulaklıkları aracılığıyla sağır edebilecek ve bir denizaltı sonarının “yönünü şaşırtabilecek” tek doğal sestir. Bu karides yığınının altındaysanız, yığının üstündeki hiçbir ses duyulmaz; yığının üstündeyseniz de yığının altındaki hiçbir sesi duyamazsınız. Alt taraftan bir ses duymak ancak o sese doğru bir alıcı uzatılmasıyla mümkün olabilir. Biraraya gelmiş karideslerin gürültüsü sağır edici 246 desibele eşittir; sesin su altında beş kat daha hızlı hareket ettiğini göz önünde bulundurduğumuzda bile bu şiddet, havadaki 160 desibele denktir. Bu da kalkış yapan bir jetten (140dB) ya da insanın ağrı eşiğinden oldukça yüksektir. Tanık olanlar bu durumu dünyadaki herkesin aynı anda et kızartmasına benzetmişleridir.

Çalışmak, savaştan 3 kat daha fazla insan öldürüyor

Her yıl yaklaşık iki milyon insan, işle ilgili kazalar vehastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor; buna karşın savaşlarda her yıl 650 bin kişi ölüyor. Tüm dünyada en tehlikeli işler tarım, madencilik ve inşaat sektörlerinde.

Beynimizin yüzde yüzünü kullanabiliyoruz

Genelde beynimizin yüzde 10’unu kullandığımız söylenir. Bu da, geri kalan yüzde 90’ı da kullanabilsek ne olacağı tartışmasına neden olur. Aslında insan beyninin tamamı zaman zaman da olsa kullanılabilir. Diğer yandan New York Üniversitesi Sinirsel Bilimler Merkezi’nden Peter Lennie’nin yakın zamanlarda yazdığı bir makale, beynin ideal olarak nöronların yüzde üçünden fazlasını aynı anda çalıştırmaması gerektiğini, aksi halde kullanılan her bir nöronu düzeltmek için, beynin karşılayabileceğinden çok daha büyük bir enerjiye ihtiyaç duyduğunu belirtmektedir.

Kafası olmayan bir piliç 2 yıl yaşayabilir

10 Aralık 1945’te Colorado’nun Fruita şehrinde bir horoz yavrusunun kafası kesildi ve bu horoz yavrusu yaşamaya devam etti. Bu horozun kafasını kesen balta inanılmaz bir biçimde horozun şahdamarını ıskaladı ve beyin sapının yaşamasına, hatta büyümesine yetecek kadarlık kısmını boynunda bıraktı.

Yeryüzündeki oksijenin çoğunu üretenler su yosunlarıdır

Su yosunları fotosentezin atık maddesi olarak oksijen açığa çıkarırlar. Çıkardıkları net oksijen miktarı diğer tüm ağaçların ve kara bitkilerinin birlikte çıkardıklarından daha fazladır. Ölü yosunlarsa petrol ve doğalgazın temel bileşenleridir. Mavi-yeşil yosun ya da cyanobacteria (Yunanca kyanos – “koyu yeşilimsi mavi”) 3.6 milyar yıllık fosillerle dünyanın bilinen en eski canlı varlığıdır.


Yeryüzündeki oksijenin çoğunu üretenler su yosunlarıdır

Su yosunları fotosentezin atık maddesi olarak oksijen açığa çıkarırlar. Çıkardıkları net oksijen miktarı diğer tüm ağaçların ve kara bitkilerinin birlikte çıkardıklarından daha fazladır. Ölü yosunlarsa petrol ve doğalgazın temel bileşenleridir. Mavi-yeşil yosun ya da cyanobacteria (Yunanca kyanos – “koyu yeşilimsi mavi”) 3.6 milyar yıllık fosillerle dünyanın bilinen en eski canlı varlığıdır.

Bir atomun büyük çoğunluğu boş uzaydan oluşur

Uluslararası bir stadyum boyutunda bir atom düşünülürse elektronlar tam yukarıda, tribünlerin tepesinde bulunur, her biri, bir toplu iğne başından daha küçüktür. Atom çekirdeği, sahanın orta noktasındadır ve bir bezelye boyutundadır.

En çok kaplan ABD'de yaşıyor

Bir yüzyıl önce Hindistan’da yaklaşık 40 bin kaplan vardı. Bu sayı şu anda 3 bin ila 4 bin 700 arasındadır. Diğer yandan, sadece Teksas’ta esaret altında yaşayan 4 bin kaplan olduğu sanılmaktadır. Amerikan Hayvanat Bahçesi ve Akvaryum Derneği ABD’de 12 bin kadar kaplanın evlerde beslendiğini tahmin etmektedir.

Sabah
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder