13 Ağustos 2012 Pazartesi

Vatandaşa HD Yayın Süprizi


Yayıncılıkta yeni bir döneme girmeye hazırlanan Türkiye'de vatandaş artık HD yayın için ne alıcıya ne yayıncıya para ödeyecek. Yayınlar Edirne'den Kars'a herkese bedava olacak

Yayıncılıkta görüntü kirliliği yaratan bir devrin sonu geldi. Türkiye, sayısal karasal yayına geçişe hazırlanırken, bu geçişten en fazla vatandaş kârlı çıkacak. Televizyon izleyicileri artık basit bir alıcı aracılığıyla tüm kanalları Yüksek Çözünürlük (HD) kalitesinde izleyecek. Sayısal yayın için gerekli alıcılar vatandaşa özel promosyonlarla dağıtılacak. Böylece izleyiciler ne alıcıya ne de yayıncıya para ödemek zorunda kalmayacak. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yeni yayın için frekans planlaması çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi. RTÜK, önümüzdeki dönemde tüm televizyon üreticilerine "Yeni yayına uygun televizyon üretin" demeye hazırlanıyor. Eski yöntem "set üstü anteni" tarihe kavuşturacak. Değişimle hiçbir anten veya dijital platforma abone olunmadan yüksek kalite (HD) yayın, ücretsiz izlenebilecek.

Kimseye maliyeti olmayacak

Sayısal yayına geçildikten sonra vatandaş abonelik ve alıcı ücreti ödemeyecek. 2013'ten itibaren satılacak tüm televizyonların HD yayına uygun olması zorunlu hale gelecek. RTÜK, bu tarihten önceki televizyonların gerek duyacağı vericiler için de yayıncılarla birlikte bir kampanya başlatacak. Buna göre verici şirketi gazeteler aracılığıyla promosyon olarak cihaz dağıtacak.

Yeni kanallar yolda

Teknik ve ekonomik kapasitesi yeterli olmadığından sadece uydudan yayın yapabilen kanallar da artık karasal yayına geçecek. Özellikle karasal yayında az sayıda olan haber kanallarını artıracak değişim, yenilerinin açılmasına da büyük imkân tanıyacak.

Otobüste yüksek kalite

2014'tE hayata geçecek sayısal yayın, ücretsiz olmasının yanında hareketli ve kesintisiz sinyal alma özelliğine de sahip. Artık vatandaş Edirne'den Kars'a otobüs yolculuklarında kesintisiz ve yüksek kalitede televizyon izleyebilecek.

Rekabette zirve

Yüksek görüntü ve ses kalitesine sahip sayısal yayının ücretsiz olması, kablolu ve dijital platformların da fiyatının düşmesini sağlayacak.


Laptoptan tv keyfi

Sayısal karasal yayının bir diğer avantajı da dizüstü bilgisayarlardan TV izlenmesi olacak. Alıcısı olmayan dizüstü bilgisayarlara takılacak USB sayesine artık her yerden TV izlenebilecek.

Tek vericiden yayın

Sayısal karasal yayın için kurulacak verici şirketine tüm yayıncılar ortak olacak. Yeni dönemde her kanal her şehre kendisi için verici dikemeyecek. Tek direkten tüm yayın sağlanacak, görüntü kirliliği engellenecek.
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder