18 Ekim 2012 Perşembe

Tübitak 'tan Bir İlk


Türkiye, az sayıda ülkenin yapabildiği füze lazer dedektörü üretmeyi başardı. 

Cihazlar, ilk yerli füze ‘Cirit’lerde kullanılmaya başlandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin hem füze hem de füzeler için stratejik ürün niteliğindeki parçaları ihraç edebilecek noktaya geldiğini söyledi.

Türkiye’nin ilk milli seyir füzesi SOM seri üretim safhasına geçerken, TÜBİTAK füze teknolojisinde yeni bir adım daha attı. Lazer güdümlü füzelerin gözü olarak bilinen dedektörler, yüzde 100 yerli kaynaklar kullanılarak geliştirildi. Lazer dedektörler, ilk olarak yerli füze ‘Cirit’lerde kullanılmaya başlandı. Dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu teknolojilerle üretilebilen ve yurtdışından ithal edilen lazer dedektörler, TÜBİTAK mühendislerinin çalışmalarıyla artık yerli olarak üretilecek.

Lazer dedektör, hedefi çok hızlı ve doğru bir şekilde görme ve hedefe kilitlenerek vurulmasını sağlıyor. Türkiye’nin geçmiş dönemlerde, gelişmiş ülkelerin ürettiği teknolojileri kullanan ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu durumun tersine dönmeye başladığını söyledi. Ergün bunun somut örneklerinden birisinin, Türkiye’nin kendi imkânlarıyla yerli füzesini yapması olduğunu dile getirdi. TÜBİTAK çalışanlarının yerli füze Cirit’te kullanılmak üzere, dünyada az sayıda ülkenin sahip olduğu ileri teknolojilerle üretilen ve şimdiye kadar yurtdışından ithal edilen lazer dedektör geliştirdiğini vurgulayan Bakan Nihat Ergün, bu ürünün stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti. Ergün, “Bu ürünler öyle yurtdışından kolayca temin edilen parçalar değil. Cirit benzeri roket ve füzeleri üretmek için lazerli dedektörleri üretmemiz gerekiyordu ve TÜBİTAK çalışanları bu stratejik ürünü üretmeyi başardı. Böylece Türkiye hem füze hem de füzeler için stratejik ürün niteliğindeki bazı parçaları ihraç edebilecek bir noktaya gelmiş oldu.” şeklinde konuştu.


Tamamen yerli kaynaklar kullanılarak üretilen yüksek katma değerli lazer dedektörler, TÜBİTAK araştırma geliştirme uzmanlarının iki yıllık çalışmaları sonucunda geliştirildi. Füze teknolojisinde kritik parçalardan biri olan yerli lazer dedektörler, yurtdışındaki örneklerine göre de bazı üstün teknik özelliklere sahip. ‘4 kadranlı’ olarak bilinen bu cihazlar, yüksek hız ve doğruluk, düşük parazitik kapasite, geniş dinamik çalışma aralığı ve yüksek tepkisellik özellikleri ile uluslararası pazarda öne çıkan yeteneklere sahip. Yeni geliştirilen parçaların yurtiçinde üretilerek lazer güdümlü roketlerin arayıcı başlıklarında kullanılabilmesi için TÜBİTAK ile Roketsan arasında sözleşme imzalandı. Roketsan, projede teknik ihtiyaçların belirlenmesi ve test aşamalarında katkı sağladı. Cirit füzesinde kullanılan lazer dedektörler testlerden de başarıyla geçti.
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder