22 Kasım 2012 Perşembe

Antivirüs Programınızın Çalısıp Çalısmadıgını Test Edin


Antivirüs, hepimizin canını yakan -hatta cebini yakan desek daha doğru- kötü yazılımlara engel olmak için para döktüğümüz yazılımlar. Bazılarımız 1 tane kullanıyor bazılarımız 2, 3 tane kullanıyor fakat virüsler nasıl oluyor ne oluyorsa bir şekilde yine bilgisayarımıza girebiliyor. Peki nasıl oluyor bu ? Yoksa antivirüs programımız çalışmıyor mu ?


İşte bu çalışmıyor mu ? sorusunun cevabını bulmak için bilgisayarımıza herhangi bir virüsün girmesini beklemek veya bilinçli olarak virüslü dosya çalıştırmak elbette aptalca olurdu. Ama şimdi anlatacağım, kendimizin uygulayacağı çok basit bir yöntem ile bilgisayarımızda kurulu olan antivirüs program veya programlarının çalışıp çalışmadığını test edebileceğiz. Biraz karışık gibi görünse de aslında çok basit bir iki işlem yaparak bunu öğrenebiliyoruz.

Öncelikle servisi kullanabilmemiz için eicar isimli yazılım firmasının web sitesini ziyaret ediyoruz. (Gitmek için tıklayın!) Siteye girdiğimizde aşağıda gösterdiğim şekilde sayfanın alt kısmına doğru ilerliyoruz;







Aşağıya indikten sonra göstermiş olduğum satırın tamamını kopyalayarak alıyoruz. Daha sonra notepad yardımı ile bu satırı bilgisayarımıza kaydediyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var. Notepad dosyasını masaüstüne kaydederken dosyanın adını test.com olarak ayarlıyoruz.







Hepsi bu kadar. Daha sonra kaydettiğimiz dosyayı açmak istediğimizde bilgisayarımızda kurulu olan antivirüs programımızın uyarı vermesi gerekiyor. Bu yazılım herhangi bir virüs içermiyor. Gördüğünüz gibi bilgisayarınıza kurduğunuz herhangi bir programda yok. Bu yazılım bir çok antivirüs firmasınında önerdiği basit bir testten ibarettir. Dilerseniz daha sonra dosyayı bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.



Shout

0 yorum:

Yorum Gönder