27 Kasım 2012 Salı

Facebook 'da Ki Yeni Oyuna Dikkat


Sosyal medya 'da son 2 gündür yeni bir ileti paylaşılmaya başlandı. Telif hakları ile ilgili olan bu bildiri aynen şöyle;

"Facebook'un yeni kullanım koşullarına cevaben, tarafıma ait her tür kişisel bilgi, görsel, karikatür, resim, fotoğraf ve videonun telif hakkının (Berner Konvansiyonu uyarınca) bana ait olduğunu beyan ederim. Bunların ticari kullanımı için daima benim onayım gerekli olacaktır!

Bu yazıyı kopyalayıp Facebook duvarınıza yapıştırabilirsiniz. Bu, haklarınızı telif hakkı kanunları uyarınca koruma altına alacaktır. Mevcut tebliğ uyarınca bunların ifşası, kopyalanması, dağıtılması, yayımı ya da bu profil ve/veya içeriği temel alınarak aleyhime diğer herhangi bir faaliyette bulunulmasının kesinlikle yasak olduğunu Facebook'a bildiririm. Bahse konu yasaklar, Facebook'un yönlendirmesi ya da kontrolü altında çalışan personel, öğrenciler, temsilciler ve/veya diğer her tür çalışan için de geçerli olacaktır. İşbu profil içeriği özel ve gizli bilgi niteliğinde olup, gizliliğimin ihlali yasalar kapsamında cezai işlem gerektiren bir durumdur (UCC 1 1-308-308 1-103 ve Roma Yönetmeliği).

Facebook, sermayesi halka açık bir şirkettir. Tüm üyelerin buna benzer bir bildirimi profillerinde yayınlamaları önerilir. İsterseniz bu bildirimi kopyalayıp duvarınıza yapıştırabilirsiniz. Bu tür bir bildirimi en az bir kez yayınlamamanız halinde, fotoğraflarınız ve profil durum güncellemeleriniz de dahil olmak üzere profilinizde yer alan öğelerin kullanımına zımnen onay vermiş olursunuz..."


Dikkatli okuduğunuz zaman kullanıcılar paylaştıkları içerikte telifinin kendilerine ait olduğunu ve izin verdikleri takdirde kullanılabileceğini dile getiriyorlar. Komik taraf ise bu mesajı yazdıklarında otomatik olarak telif haklarının korunduğuna inanmaları. 1 gönderi ile telif hakkı alınabilseydi herkes istediği her şeyin telif hakkını 1 gönderi ile alabilirdi öyle değil mi ? :) Şurasını kesin söylüyorum ki böyle bildiri yayınlayarak haklarınızı koruyabiliyorsunuz diye bir şey kesinlikle yok. Facebook hiçbir şekilde hiç bir kullanıcısının içeriklerini kimseyle paylaşmamıştır, paylaşamazda. O yükün altından kalkamaz öyle bir şey yaptığı takdirde. Siz bu iletiyi yazdığınızda sadece bu sahte oyunun devam etmesini sağlayan bir zincir halkası oluyorsunuz hepsi bu. 

Unutmayın ki paylaştığınız herşeyin sorumluluğu size aittir. Bu dünde böyleydi, bugün de böyle, yarında böyle olacak radikal bir karar alınmadığı sürece. Zaten artık o kadar fonksiyonel bir yazılıma sahip ki facebook, gizlilik istiyorsak her şeyimizi bir tıkla zaten gizleyebiliyoruz. SOnuç olarak bu iletiyi duvarınızda paylaşmanız size ne bir şey getirir ne de bir şey götürür :)
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder