21 Ocak 2013 Pazartesi

Tweetleriniz izleniyor mu ?





Yıllardır sorulan soruların başında geliyor bu. Tweetlerimiz izleniyor mu ? Facebook fotoğraflarımızı başkalarıyla paylaşıyor mu ? soruları soruldu durdu. Cevap ? Her kafadan ayrı ses çıkmasına rağmen aslında bilen yok.

Bu sorulara ışık tutacak bir olay açıklandı geçenlerde. Dolaşırken karşılaştım. Bu konu kaynak alınarak yukarıda ki sorulara cevap bulunabilir. Biliyorsunuz ki Çin 'de Facebook, Twitter, Google gibi tanıtık adresler kullanmıyor. Yasak. Onlar Baidu dedikleri Google benzeri arama motorlarını ve Twitter yerine kullandıkları Weibo ile meşguller. Bunları kullanıyorlar. Çalışma biçimleri aynı. Bir fark yok. Her şeyin çakmasını yaptıkları gibi bunların da çakmaları Çin 'de mevcut kısaca :)

Ancak Weibo 'nun Twitter 'dan bir farkı var. Bu farkların başında Weibo 'da atılan her mesajın 1000 kişilik bir ekip tarafından titizlikle inceleniyor olması. İnternet sansürünün yaygın olarak uygulandığı ülkede bu bin kişilik ekip aykırı bir içeriği tespit ettiğinde söz konusu mesajı anında siliyor. Ama bu tim sadece mesajları incelemekle değil hesapları gerekli gördükleri takdirde kapatabilme yetkisine de sahipler. 368 milyon kayıtlı üyesi bulunan ve her gün 100 milyon mesajın gönderildiği Weibo servisi Çin'in en büyük internet portallarından biri olma özelliğini taşıyor. Yani buradan yola çıkarak Twitter 'da henüz açıklanmamış olmasına rağmen böyle bir ekibin var olduğu kanısına varılabilir. Birileri sizi gözetliyor olabilir :) 


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder