12 Şubat 2014 Çarşamba

insan Bilgisayara Asık Olabilir Mi?




Herhalde bu soruyu sorduğunuz insanların %80 'inden Evet cevabı alırsınız. Çünkü bilgisayarına, tabletine, arabasına veya telefonuna deli gibi aşkla sarılan, öpüp koklayan hatta beraber yatan insanlarla dolu etrafımız :) -Benim gibi değilseniz tabi. Telefonuma günlerce dokunmadığım oluyor.-

Populer Science dergisinde bu konuyla bir yazı okudum, paylaşmak istiyorum. Böyle bir şey abartılı görünse de aslında araştırmacılar bunun olasılık dahlinde olduklarını söylemiş. Yazılımcılar; eğer isterlerse mevcut sistemleri bir araya getirerek karşı konulmaz bir romantizm algoritması geliştirebileceklerini açıkça dile getirmişler. Yani bir aşk robotu yaratıp sizi baştan çıkarmaları hiçte zor değil :)

Peki bu robotun püf noktası ne? Yani olmazsa olmazı nedir?


1) Merak; Çok soru soran bir program denetimi elde tutuyor ve inandırıcı, konuyla ilgili yanıtlar üretme olasılığı artıyor. Eğer soruyu insan sorarsa robotun kafayı yiyeceği ortada :) O yüzden soruları robotun sorması en önemli detay. Ayrıca 1960 'lı yıllarda üretilen Eliza isimli robotla hala sohbet etmek mümkün. Buradan ulaşabilirsiniz. 

2) Akıl; Gerçek bir sohbet yürütebilmesi için hem soru sormalı hemde akıllı cevaplar verebilmesi gerekiyor. IBM 'in 2011 'de Jeopardy yarışmasında insanları yenen Watson 'ı, örnek gösterilebilecek en büyük yazılımlardan. Sohbet sırasında kullanılan dili algılıyor, harici ve dahili bilgi bankalarından yararlanıyor ve saniye de 500 GB hacimli işlem yapabiliyor.

3) Cazibe; Yapılan araştırlamalara göre insanların bilgisayara anlattıkları konular, gerçek araştırmacılara anlattıklarından daha fazlaymış. Yani daha samimi olup, içlerini döküyorlar. Hatta bununla ilgili bir araştırma yapılmış. İnsanlara bilgisayar tarafından sorular sorulmuş ve daha sonra bilgisayarın performansını değerlendirmeleri istenmiş.Denekler puanları aynı bilgisayardan giriyorsa daha yüksek, farklı bilgisayarlardan giriyorlarsa daha düşük vermiş. Yani kısaca sanki kendisine soru soran bilgisayarın kalbini kırmak istemiyorlarmış gibi davranmışlar. 

Sizin de bilgisayarınızla veya herhangi bir cihazınızla -Buzdolabı hariç ona kızıyorsunuz biliyorum :)- konuşmuşluğunuz var mı ya da duygusal bir şeyler hissedip beraber bir şeyler yapmışlığınız var mı? :)

Bu arada bu konuyu ele alan bir film gösterime giriyor. Fragmanını altta bulabilirsiniz. Film de bir adamla bir yazılımın aşkı anlatılıyor.






Shout

0 yorum:

Yorum Gönder