Yusufçuk |
Bazen o kadar garip sorular olur ki görünce "Hakkaten ha!" tepkisini istemsiz olarak veririz. İşte daha önce hiç aklıma gelmemiş bu soru, bir okuyucu tarafından Populer Science dergisine gönderilmiş ve yanıtlanmış. İşte o soru;
Böcekler şişmanlar mı?
Daha önce hiç aklıma gelmemiş bir soru ama merak edip okumamak elde değil. Halbuki bu konuda yapılan ne kadar çok araştırma varmış ama haberimiz yokmuş! :)
Dergide verilen cevaba göre şişman böceklerle ilgili yapılan çalışmalar 1960 'lı yıllara dayanıyor. Floridalı bir entomolog(1), o tarihlerde sivrisinekler hakkında çalışmalar yapmış ve bunları yayınlamış. Doğadan yakaladığı sivrisinekleri yakalayarak eliyle beslemiş ve vücut ağırlıklarının yarısına kadar yağ depolamalarını sağlamış.
Anı; Bende ufakken şeffaf şeker torbalarına ateş böceklerinden yakalar, akşam olunca baş ucuma koyardım. Sabah kalktığımda hepsinin öldüğünü görünce bunu tekrarlamadım. Çünkü torbanın ağzını kapatmışım. Yaşım ufaktı düşünemedim! :)
Daha da günümüze geldikçe çalışmalar erkek yusufçuklar (Yusuf Yusuf deriz) üzerinde yoğunlaşmış. Biyolog Ruud Schilder, belli bir parazit enfeksiyonunun, yusufçukların uçuş için kullandıkları kasların etrafında yağ depolanmasına yol açtığını belirlemiş.
Böcekler ve obezite hakkında yapılan en başarılı araştırma ise meyve sinekleri üzerinden yapılmış. Yüksek kalorili besinlerle beslenen larvalar kısa sürede şişmanlarken, şeker bakımından zengin olan besinlerle beslenen larvalar ise diyabet benzeri bir hastalığa yakalanarak ömürlerinin kısaldığı saptanmış.
Heathcliffe; "Dünyanın En Şişman Böceği" ünvanına sahip |
Bu konudan yola çıkıp dünyanın en şişman böceği diye bir arama yaptığımda karşıma dev hamam böceği Heathcliffe çıktı. Yan tarafta gördüğünüz bu böcek "Dünyanın En Şişman Böceği" ünvanına sahip(2).
Sidney Üniversitesi, biyoloji eğitmeni Nathan Lo 'ya göre bu böceklerin ömürleri ortalama 8 yıl kadar. Uzunlukları 88mm 'yi bulabilen bu canlının ağırlığı ise 30 - 35gr arasında değişiklik gösteriyormuş.
Şimdi tekrar dergide ki cevaba dönelim. insan vücudunda ki yağlar, yağ dokusunda depolanırken, böceklerde ise yağ gövdesi denen bir organda depolanıyor.
Washington Üniversitesi 'nden endokrinolog(3) Thomas J. Baranski 'ye göre bu yüzden böcekler şişmanlamıyor. Şişmanlamak yerine dış iskelete sahip oldukları için yağ içeride sıkışıp kalıyor. Bu yüzden görüntülerinde bir değişim meydana gelmiyor.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(1) Entomolog; Entomoloji böcekleri inceleyen bilim dalıdır. Bu bilim dalının uzmanlarına verilen ünvan.
(2) Kaynak; DailyTelegraph
(3) Endogrinolog; Vücudda ki birçok mekanizmayı kontrol eden ve tüm bu sistemi inceleyen bilim dalına Endokrinoloji denir. Bu bilim dalının uzmanlarına verilen ünvan.
Shout
0 yorum:
Yorum Gönder