13 Mayıs 2014 Salı

Görebileceğimiz En Yararlı İcatlardan Birisi; XStat




Başmucidi Ken Gregory olarak gösterilen ve geliştirilmesi için şuana kadar yaklaşık olarak 5 milyon dolar gibi bir harcama yapılan, Red MedX şirketi tarafından geliştirilen XStat isimli bu yeni ürün, son zamanlarda adını sıkça duyuracak, çok faydasının görüleceğini düşündüğüm, pratik ve çok hayat kurtaracak türden bir icat olarak aramıza katılıyor.

Bugün bir savaşta, bir askere mermi veya şarapnel parçası geldiğini düşünün. Ya da buna benzer bir yaralanmayı normal yaşantımızda da yaşıyor olabiliriz. Yapılacak ilk yardım uygulaması, eğer mümkünse yaranın içine girilebildiği kadar girilip, sargı bezi doldurmak ve üzerine basınç uygulamaktır. Bununla da bitmiyor. Eğer kanamayı durduramazsak, aynı işlemi tekrar tekrar yapmamız gerekiyor.

Afganistan ve Irak 'ta bulunan askeri hekimlerin, acil servislerde hayatını kaybedenlerin %90 'nın, kan kaybından kaynaklandığını belirtmesi, bu konunun ne kadar ciddi bir mesele olduğunu ortaya koyuyor.

Tüm bu verilerden yola çıkarak, daha fazla hayat kurtarmak amacıyla, RedMedX çatısı altında birleşen bir grup savaş gazisi, bilim insanı ve mühendis, XStat adını verdikleri, cebe sığacak büyüklükte olan bu şırınga benzeri ürünü yaratmayı başarmış.

Fotoğrafını görmüş olduğunuz bu şırınga, yaranın içerisine sokuluyor. Daha sonra üzerinde bulunan butona basılarak, içerisinde bulunan, tablet benzeri süngerler yaranın içerisine dolduruluyor.





Bu süngerler şişerek kanamanın durmasını sağlıyor. Ayrıca süngerlerin içerisinde bulunan bir madde ile hem yaranın enfeksiyon kapması önleniyor hem de kanın pıhtılaşması sağlanıyor. 

Şirket şuan ABD Sağlık Bakanlığı 'ndan onay almayı bekliyormuş. Sadece savaş meydanlarında değil, kolluk kuvvetleri, ambulans çalışanları ve diğer acil müdahale ekipleri tarafından da kullanıldığını düşündüğünüzde, ürünün çok faydalı olacağını tahmin etmek zor değil. 



Shout

0 yorum:

Yorum Gönder