7 Haziran 2012 Perşembe

Dinazorları Yanlış Biliyormuşuz!


Dinozorları genelde büyük ebatlarıyla biliriz. Bilim adamlarının bulduğu yeni bir teknik de dinozorların ebatlarının tekrar gözden geçirilmesine olanak veriyor. Discovery News'e konuşan William Sellers, dinozorların et ve kemik yapısının yeniden araştırıldığını ve bu sayede bu eski yaratıkların ebatlarıyla ilgili daha sağlam verilere ulaşılacağını kaydetti.

Dinozorları araştıran bilim insanları arasında tartışılan yeni bir yaklaşıma göre, dinozorlar aslında, şimdiye kadar tarif edilenden daha zayıf. Dinozorlar ve tarih öncesi diğer hayvanların boyutlarını ölçen yeni bir tekniğin kullanıldığı söz konusu araştırma, müzelerde sergilenen dinozor maketlerinin, kitaplardaki dinozor çizimlerinin tamamen değişmesine neden olabilir.

İngiltere’nin Manchester Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın ekip lideri William Sellers, Discovery News’a yaptığı açıklamada, “Şimdi, elimizdeki kemik fosillerine ne kadar et eklememiz gerektiğini biliyoruz.” dedi.

Dinozorlar 80 değil 23 tonmuş

Manchester Üniversitesi uzmanları lazer teknlojisi kullanarak “Brachiosaur” adlı bir dinozor türünün vücut kütlesini ölçtü. Deri ve kemik yoğunluğunu ön plana alan yöntemle, “Brachiosaur”un 80 değil, 23 ton geldiği belirlendi. Araştırmayı yöneten Dr. Bill Sellers, “Ağır, fosil hayvanların gerçek boyutlarını belirlemek çok zor. Yöntemimiz dinozorların, sanılandan daha az ağırlığa sahip olduğunu gösterdi” diye yazdı.


Bitenekadar.com
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder