4 Haziran 2012 Pazartesi

Şifreleriniz Ne Kadar Güvenli ?


Kullandığınız şifre ne kadar güvenilir hiç düşündünüz mü ? Kırılma süresini hiç tahmin etmeye çalıştınız mı ? İşin komik yönünden bakacak olursa dünya üzerinde en çok kullanılan şifrenin 123456 olduğunu düşünürsek şifre kırmak için çokta zaman harcamaya gerek olmayacağını düşünebiliriz ilk başta. Fakat önce hotmail ve daha sonra diğer şifreli sistem ile çalışan sitelerin 123456 şifresini yasaklamasından sonra (123456 şifresini artık çoğu sitede alamazsınız. Yasaktır.) şifre kırıcı programlar çoğaldı. Siz tamam 123456 yapmıyorsunuzdur, daha yaratıcı bir şeyler çıkarmışsınızdır ortaya fakat bu şifre kırıcı programlar sayesinde onlarında kırılmaları çok fazla zor olmuyor bazen. Peki şifre güzenliğimizi nasıl öğrenebiliriz ?

Bir siteden bahsedeceğim. Bu siteye giriş yaparak en başta ki satıra şifrenizi giriyorsunuz. Msn şifreniz, facebook şifreniz veya çeşitli siteler için kullandığınız şifreleriniz olabilir. Girdikten hemen sonra ise alt kısımda şifrenizin ne kadar sürede kırılabileceğini gösteren bir zaman veriyor. Örneğin 35 saniye de, 1 yılda, 3 günde vs gibi.



Gördüğünüz gibi benim şifremin kırılması için 4 günlük bir sürenin yeteceğini gösterdi. Şifrelerinizde sadece sayı ya da sadece harf kullanırsanız kırılma süreleri çok daha kısa sürede olabiliyor. Şifrelerimizde harf, sayı ve işaret üçlüsünü aynı anda kullanırsak kırılma süreleri 5 milyon yıl gibi bir zaman dilimini bile bulabiliyor.
Shout

0 yorum:

Yorum Gönder