18 Ağustos 2012 Cumartesi

Müzik ve Film İndirenlere Müjde


Video ve ses sıkıştırmasında yeni bir standart geliyor, video dosyalarının boyutları küçülüyor!

Ses ve video sıkıştırma konusunda standartları belirleyen Moving Picture Experts Group (MPEG) tarafından hazırlanan standartlar dünyayı her zaman değiştirmiştir. Bugün internet üzerinden kaliteli video izliyorsak bu kuruluşun çalışmalarına borçluyuz. Günümüzde internet üzerinden video izlemenin artık sıradan bir aktivite olduğuna dikkati çeken Moving Picture Experts Group internet üzerindeki video yükünü azaltmak için kolları sıvamış durumda. Hazırladıkları yeni sıkıştırma taslağı video ve ses sıkıştırmasında bir devrim niteliğinde.

Ericsson Research yetkililerinden Per Fröjdh yeni format hakkında yaptığı açıklamada yeni sıkıştırma algoritmasının kaliteden ödün vermeden bit rate'i yarıya düşüreceğinin altını çiziyor. Bu, bizler için aynı videonun indirilmesini beklerken çok daha kısa bir sürede hedefimize ulaşacağımız anlamına geliyor.

Yeni standardın adı High Efficiency Video Coding olacak, kısaltması da H.265 veya MPEG-H Part 2 şeklinde kullanılacak. Televizyon yayınlarında bu sıkıştırmanın kullanılmasına daha çok var, ancak mobil servis sağlayıcıların standart çıkar çıkmaz üzerine atlayacağından eminiz. Zira onlar da videonun sistemlerine getirdiği büyük yükten illallah demiş durumdalar. Hemen küçük bir rakam verelim, 2015 yılında tüm internet trafiğinin yüzde 90'ının video tarafından emileceği tahmin ediliyor!


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder