18 Ağustos 2012 Cumartesi

Yeniden Başlatma 'yı Neden Yaparız ?


Bir yazılım kurdunuz ve yine o uyarı: "PC yeniden başlatılacak!" Peki bu eziyetin altında ne yatıyor.

Her bilgisayar kullanıcısının canını sıkan anlardan birisi, yeni bir uygulama kurduktan sonra sistemi yeniden başlatmaktır.

Peki bu neden gerekiyor? Yeni uygulamaların ya da bazen kurulum olmasa bile sistemin yeniden başlatılma ihtiyacının sebebi nedir? Özellikle Windows bilgisayarlarda Microsoft Update ile birlikte de gereken hatta uzun süre alan işlemler söz konusu. Mac'ler ve Linux sistemler de buna dahil. Güncellemeler geldikçe restart kaçınılmaz.

Sıklığı bir yana sebebine bakacak olursak, merkezi sistem dosyalarında değişiklik için olduğunu görüyoruz.

İşte temel sebep

İşletim sistemi çalışırken, çalıştırdığı dosyaları değiştiremez. Değiştirmeye çalışırsa da bu istikrar sorunlarına sebep olur.

İşte bu dosyalardaki değişikliklerin uygulanabilmesi için aktif işlemler sorun çıkartmaması gerekiyor. Bu da sistemin yeniden başlatılması sırasında, uygulamalar kapatıldığında gerçekleştirilerek çözülüyor.

Neyse ki Windows güncellemelerden sonra sistemi yeniden başlatmadan önce kullanıcının karşısına bir soru penceresi getiriyor ve iznini istiyor. İzin verilmezse çalışmaya devam ediyor ve değişiklikleri uygulamak için bekliyor.

Peki ne olacak?

Teknolojideki gelişmelere karşın sistemi yeniden başlatmaya karşı bir çözüm ufukta gözükmüyor.

Microsoft da zaman zaman iyi yazılan uygulamaların otomatik olarak restart istememesi gerektiğini belirtiyor. Bu özellikle Wİndows 7 gibi güncel platformlarda geliştirilen uygulamalar için, Microsoft'un ortaya koyduğu geliştirme kaideleri arasında yer alıyor.

Buna karşın Microsoft da sistem yeniden başlatmanın önüne geçebilmiş değil. Neyse ki Windows 7 önceki işletim sistemlerine göre çok daha hızlı yeniden başlıyor.


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder