14 Şubat 2013 Perşembe

130.000 Tonluk Göktası Dünyaya Yaklasıyor





Mayaların şu kıyamet alametine inanıp İzmir 'e gidenlerin Cuma günü korkmaları için daha güçlü bir sebep var. Bir gök taşı cuma günü resmen dünyayı yalayıp geçecek :)

130.000 ton ağırlığında olduğu sanılan bu ufak (?) gök taşı 28.000 mil hızla dünyamızın yanından geçip gidecekmiş. Konu biraz ilginç gibi görünüyor. İnanmamaya da müsait aslında. Ama ESA 'nın Uzay Hareketleri Takip Ofisi müdürü Detlef Koschny konuşmasında hiç de hafife alınmayacak bir olay olduğunu vurgulamış;

"Gök taşının geçeceği nokta, sabit şekilde duran birçok uyduya bir hayli yakın ki aralarında iletişimi sağlayan fazla sayıda uzay cihazı bulunuyor. Yine de hesaplamalarımıza göre korkulacak bir şey söz konusu değil zira gök taşı bu bölgenin hemen altından geçip gidecek."

Gök taşı 22 Şubat 2012'de gerçekleştirilen "La Sagra Sky Survey" esnasında bulunmuş. Bu uzay cismi, ufak ebatları yüzünden ancak dünyamıza ayın bulunduğu mesafenin yedi katı kadar yaklaştığında fark edilebilmiş. Hertfordshire Üniversitesi'nden astronom Dr. Mark Gallaway ise durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sererek; "Her ne kadar bu küçük gök taşının dünyamıza çarpması gibi bir ihtimal olmasa bile, artık dünya yakınında bulunan objelerin ne kadar tehlikeli olabileceğini anlamamız ve konu hakkında çok daha dikkatli olmamız gerekli" şeklide bir açıklamada bulunmuş. 

Cuma günü dünyamızın yanından geçmesi beklenen gök taşı, çıplak gözle görülemeyecek ama Greenwich saatine göre 20:00 sularında bir dürbün ile az da olsa gözlemlenebilecekmiş. Yapılan hesaplara göreyse onu en rahat Avustralya'da bulunanlar görebilecek.

Çeşitli basın bültenlerinden derlenmiştir.


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder