10 Mayıs 2013 Cuma

Tanımadıgınız Dosya Uzantıları Mı Var ?






Hepimizin sık karşılaştığı bir problemdir. Bilgisayarınız da bir dosya görüyorsunuz veya internetten bir dosya indiriyorsunuz fakat uzantısını tanımadığınız için çalıştıramıyorsunuz veya bilmediğiniz için çalıştırmaya çekiniyorsunuz. Bunu hepimiz yaşamışızdır.

Peki; uzantılarını tanımadığımız dosyaları açmamızın onu tanımamızın bir yolu var mı ? Elbette ki var. Hatta 1 değil ben size bir kaç yolundan bahsedeceğim.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Tanımadığımız dosya uzantılarına sahip dosyalar genellikle zararsız olsalar da yine de çift tıklamadan önce dikkatli olmamız şart. Hele ki bahsettiğimiz gibi internetten bir şey indirdiysek biliyorsunuz ki risk daha da artıyor. Yapabileceğimiz en basit şey Google 'a başvurmaktır. Google dosya uzantıları hakkında oldukça geniş içeriğe sahiptir. Yani en basit olarak uzantıyı yazarak Google 'da aratabiliriz. Tabi bu dosya uzantının başına nokta koymayı unutmamak şartıyla. Örneğin .docx şeklinde arama yapmalıyız.

Gelelim şu diğer yollarımıza.. (Üzerlerine tıklarsanız ilgiyi siteye geçebilirsiniz.)

OpenWith Elimizde ki dosyanın türünün ne işe yaradığını ortaya çıkararak bu dosyayı hangi programı kullanarak açabileceğimiz hakkında detaylı bilgi veren bir site. Üstelik OpenWith 'in önerdiği programlar ücretsiz programlardır.

File Info Çok kapsamlı bir dosya uzantısı sitesi olan File Info hem uzantılar hakkında bilgi almamızı sağlıyor hem de bir kaç araçla beraber geliyor. Ayrıca Fire Info 'nun Chrome ve Firefox tarayıcıları için eklentileri de mevcut. Onları da kullanabilirsiniz.

File-Extensions Diğerlerine göre biraz daha kapsamlı olmasa da yine aynı işi yapan bir site. 

Wolfram Alpha Yapmamız gereken sadece tanımadığımız uzantıyı girip Compute düğmesine tıklamak. Yine dosya türüyle ilgileri ve açabilecek programları önümüze getiriyor.

FILExt Ve son sitemiz. Filext 'de tam tamına 1526 dosya uzantısı mevcut. Veritabanında ise toplam 26.000 'den fazla kayıt bulunuyor. Bu nedenle üst kısımda ki arama ktucuğunu kullanmanız size zaman kazandıracaktır. Bu kadar geniş içerikli bir sitede uzantısını bulamayacağınız bir dosya bulunmuyor..




Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



Shout

0 yorum:

Yorum Gönder