19 Nisan 2014 Cumartesi

Nasıl Güvenli Şifre Alabiliriz Sorusunun Zevkli Cevabı




Kullandığımız hesapların şifrelerinin ne kadar önemli olduğunu bilmeyen çok az insan kaldı diye düşünüyorum. En azından 12345678 veya hakancolak20 gibi şifreleri alanlar artık kalmamıştır herhalde. Zaten kalsa bile internet siteleri bu parolaların alınmasına izin vermiyor artık. 

Şifre oluşturması bu kadar zor konu mudur peki? "Hiç yaratıcı değilim bu konuda" diye dertlenenlerin olması muhtemeldir. En azından benimde geçmişte hkncolak1010 gibi şifre aldığım dönemler olmadı değil :) Peki ne yapılabilir, nasıl güvenli şifre alabiliriz, iyi ve güvenli bir şifre nasıl olur biraz buna bakaım.

Chip dergisinin Nisan sayısında benim de kullandığım hatta benim kullandığım yöntemin dışında daha güvenli olan ve bulunması kırılması zor, uzun ama bir o kadar da unutmayacağınız hatta yazarken mırıldanacağınız bir yönemden bahsedilmiş; Şarkı sözleri ile şifre almak

Sevdiğiniz bir parçanın sözlerini veya bir şiirin mısralarını şifre oluşturmak için kullanabilirsiniz. Dergide verilen örneği yazayım kafanızda bir şeyler belirsin;

Laleli 'den dünyaya giden bir tramvaydayız
Birden nasıl oluyor sen yüreğimi elliyorsun
-Cemal Süreya

Şimdi yukarıda ki dizelerin sadece baş harflerini kullansak, elimizde lddgbtbnosye gibi bir şifre oluyor. Bu mısraları sevdiğimizi bilen birisi olabilir. Daha karmaşık hale getirebiliriz. Örneğin bir diye yazılan yerleri 1 olarak yazabilir, O harflerini 0 olarak değiştirebilir, iki mısra arasına tire işareti koyabiliriz. En son kısma da bir nokta koyarsak şifremiz şu şekli alıyor; lddg1t-1n0sye. 

Gördüğünüz gibi tahmin edilmesi imkansızlaşan ama kolayca hatırlayacağımız şifreler elde etmemiz bu kadar basit oluyor. Bununla da yetinmeyip şifrenizin başına telefon numaralarınızdan rakamlar, sonuna kimlik numaranız ile alakalı rakamlar ekleyebilirsiniz. Kimsenin bilmediği ama sizin de unutmanızın imkansız olduğu şeyler kullanırsanız çok çok daha güvende olursunuz.

Son olarak oluşturduğunuz parolaların güvenliğini ölçebilen PasswordMeter.com adresini veriyorum. Buradan şifrenizin % kaç oranda güvenli olduğunu öğrenebilirsiniz.



Shout

0 yorum:

Yorum Gönder