9 Aralık 2012 Pazar

Hava Kosullarına Göre Sekil Degistiren Ev




Şekil değiştiren cep telefonu, şekil değiştiren araba, hatta şekil değiştiren insan bile gördük kimi zaman :) Fakat hava koşullarına göre şekil değiştiren evi hiç duydunuz mu ?

İngiltere 'de iki yenilikçi mimar, mevsimsel hava koşullarına göre şekil değiştirebilen bir ev tasarlamışlar. Hava durumuna göre gün içinde bile şekil değiştirebilen bu ilginç mimariye ünlü matematikçi Henry Dudeney 'in puzzle teorisinden esinlenilmiş. David Grunberg ve Daniel Woolfson isimli bu iki kafadar ingiliz mimar, ismini dinamizim 'den alan D-Haus adlı şirkete tüm zamanların en farklı ev projesini sunmuş durumdalar. Havanın ısınıp soğumasına, mevsimsel değişimlere ve hatta astronomik değişimlere göre 8 farklı şekil alabiliyormuş bu yapı. Dışında kalın ağır duvarlardan oluşan ve şekil değiştirmesi istendiğinde bu duvarlar tamamen kalkan evde, içeride ikinci duvar görevi gören camdan duvarlar ortaya çıkıyor. 

Mimar Grunberg, "Bugüne kadar ısıyı içeride tutan camlar ya da odayı soğutan duvarlar yapıldı. Ama ikisini aynı anda sağlayacak bir sistem dünyada bir ilk" demiş. Hakikaten de ilk sanırım. Ben hiç duymadım, görmedim :) Ali Ağaoğluna 'da böyle mimarlar lazım olsa gerek :)


Shout

0 yorum:

Yorum Gönder