29 Ocak 2013 Salı

Büyük Ödüllü Matematik Sorusu





Bir matematik sorusu düşünün. Çözene verilen ödül son model bir mercedes otomobil. Buraya kadar olabilir gibi duran bu olayı bir Türk matematikçi vaadediyor desem işin ilginçliği bu noktada başlamış olur herhalde.

Bilgisayar teknolojisinin alt yapısı olan asal sayılar üzerine 16 yıldır çalışma yürüten Samsun 'lu 2 çocuk babası matematik öğretmeni Aydın Cerit bir haber sitesinde yayınladığı matematik sorusuna cevap verene son model bir mercedes araba vereceğini duyurdu. Çözememelerinden midir inanmamalarından mıdır bilinmez ilgi gösterilmeyince ödülü 1 ay ücretsiz yemek, emekli maaşı, 10 bin TL nakit para, dükkan, daire, yat ve 2012 model mercedes 'e çıkaran Cerit 'in sorusunun cevabına verileceği ödül artık bunların hiç birisi. Ödül artık 1.000.000 TL! Şimdi benim aklıma gelen soru emekli öğretmen olan birisi neye güvenerek bu kadar riskin altına girer ? Çözebilen olursa neler olur ? Öyle veya böyle sorularını çözebilenlerin olmadığı da gerçek.  


Sorunun çözümünde katrilyon çarpı katrilyon büyüklüğünde bir sayı ortaya çıkacağını belirten Aydın abinin açıklaması ise;

 “Çözen çıkmayacağını düşünüyorum. Çünkü buna benzer sorular da yapmış ve çözebilen çıkmamıştı. Çözmeye çalışanlar var. Takipçisi de giderek artıyor. Çözen çıkarsa taahhüdümü yerine getireceğim. Bu ödül şimdiye kadar verilmiş en büyük ödül. Sorum, matematik açısından sağlam ve pürüzü yok. Kendine göre bir hesaplama yöntemi yapabilenler soruyu çözebilirler.” 

Gelelim şu meşhur soruya. İşte soru;

(7+30 üssü n) dizisi veriliyor. Buna göre,

a) İlk 169 asal tam sayıdan kaç tanesi bu dizinin terimlerini tam böler?

b) Bu asallar hangileridir?

c) Bölen bu asalların dizinin diğer hangi terimlerini tam böldüğünü gösteren kuralları çıkarınız.

d) Dizinin ilk 11 terimini asal çarpanlarına ayırınız

e) 1789379615459′a tam bölünen dizinin terimi var mı, varsa bu sayıya tam bölünen dizinin baştan 2. teriminde ‘n’ kaçtır?

Çözebilen olursa beni de görün :) Ha unutmadan! Son gün 15 Şubat



Shout

0 yorum:

Yorum Gönder