3 Ocak 2013 Perşembe

Tamamen Türklere Ait icecek Kefir




Ülkemizin belki arabası yok, teknolojik olarak biraz geriden geliyor olabiliriz ama %100 oranla bize ait olan bir şey var. Belki çoğumuz duymuştur belki de ilk defa okuyacaksınız bu içeceği. İsmi Kefir :)

Kefir, çok eski yıllardan beri özellikle kafkasya bölgesinde yapılan, bugün Avrupa ve Amerika ülkelerinde ticari amaçlı üretilen süt asidi ve alkol fermantasyonu yardımıyla yapılan köpüklü, koyu kıvamlı, hafif ekşimsi bir içecektir. Hatta son yıllarda Avrupa ve Amerika 'da da yapılmaya başlamış, ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknoloji bölümlerinde üretilmekte olup sınırlı sayıda satışı yapılmaktadır.

Kefir nedir ?

Kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Aslında sıvı değildir. Çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları 0,5 - 3 cm arasında değişir ve fındık ya da buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz -  sarı arasında renklerde küşüm karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir. Anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya 'da Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermende bir süt ürünüdür. Kafkas Türkleri kefiri su yerine içmekte ve gençlikiksiri olarak kullanmışlar. Kafkaslardan dünyanın her yerine yayılan Türkler bu içeceklerini yanlarında götüdükleri için tüm dünyaya yayılmasını sağlamışlar. 

Nelere iyi geliyor ?

Kullanımı ve hazmı çok kolay olan bu içecek hücre yenilenmesine aktkıda bulunuyor. Mucize içece özellikle bağırsaklarda ki maddelerin küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı diye de adlandırılıyormuş. Hatta kafkasyalıların kefiri çocuklarına hala su yerine içirdiklerinden dolayı oralarda 100 yılın üzerinde yaşamak pek olağandışı bir durum değildir. Protein, yağ, laktoz ve minareller bakımından hayli zengindir. İlaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kolestrolü azaltır e tansiyonu düşürür. İdrarı sulandırır. Ayrıca yapılan araştırmalar sonucu kefirin erkek ve bayanlarda cinsel gücü arttırdığı da belirlenmiş. 



Shout

0 yorum:

Yorum Gönder