27 Mayıs 2013 Pazartesi

Dünyaca Ünlü Hackerlar istanbul 'da Toplanıyor





Daha önce Blackhat, Defcon, PowerofCommunity, ve Syscan gibi daha bir çok organizasyona katılmış olan dünyaca ünlü yerli ve yabancı hackerler Türkiye 'de ilk defa NOPcon 'da sunum yapacaklar.

6 Haziran 2013 'de ikincisi düzenlenecek olan NOPcon Bilgi Güvenliği Konferansı 'na Marmara Üniversitesi ev sahipliği yapacak. Konuşma yapacaklar arasında Nikita Tarakanov, Moti Joseph, Svetlana Gaivoronski, Canberk Bolat, Gökhan Alkan ve Ahmet Cihan gibi isimler bulunuyor. 

Konferansın ana konuları

İleri seviye siber silah geliştirme
Zararlı yazılım tespit/analiz
Elektronik saldırı yöntemleri şeklinde olacak.

Etkinliğe katılım tamamen ücretsiz. Kayıt yaptırmak, etkinlik ve konuşmacılar hakkında daha detaylı bilgi almak için burayı kullanabilirsiniz...



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



istemediginiz Aramaları ve Mesajları Engelleyin





İstemediğimiz numaralardan çağrı veya mesaj almak hepimizin başına gelmiş ya da gelebilecek şeylerdendir. Özellikle son zamanlarda 4 büyük takımın formasını kazandınız, cep telefonu kazandınız hemen bizi arayın gibi bir çok dolandırıcıdan mesaj almak hatta bazen aramalarına maruz kalmak hat safhalara ulaştı. İşe bunun önüne geçebilmemiz için çok güzel bir uygulama var Google Play 'de.

Bu uygulama ile istemediğimiz numaraları kara listeye alabiliyor, hatta gizli yapılan aramaları bile engelleyebiliyoruz. Arayanın yüzüne direkt olarak kapatabildiğimiz gibi istersek gelen aramayı sessize de alabiliriz. Aynı işlemi mesajlarda da yapabiliyoruz. Yani aramasını değil de mesaj atmasını da engelleyebiiyoruz. Ya da her ikisini birden. 

Özetleyecek olursak uygulamanın yaptıkları;

- İstenmeyen/spam aramalar ve metin mesajları engelleme
- Özel ve bilinmeyen numaraları engelleme
- Çağrı bekletme Engelleme desteği
- Engellenen SMS almadan silinecek
- Engellenen listesinden engellenen aramaları/SMSleri izleyebilirsiniz
- Kara List eve engellenen kayıtlarını yedekleme imkanı

Uygulama hakkında daha detaylı bilgi almak veya indirmek için burayı kullanabilirsiniz...



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!




26 Mayıs 2013 Pazar

Bilgisayarınız Kız mı Erkek mi ?






Bilgisayarını cinsiyeti olur mu ? Olabilir tabi neden olmasın :) Bunu öğrenmemizin çok basit bir yolu var aslında. Aşağıda yazdıklarımı sırasıyla yaparsanız çıkan sese göre bilgisayarınızın cinsiyetini öğrenebilirsiniz. Benim ki erkekmiş :))

1) Notepad  'i açın.

2) Aşağıdaki komutu tamamen kopyalayın ve Notepad' e yapıştırın.

CreateObject("SAPI.SpVoice" ).Speak"I love you."  

3) Farklı Kaydet seçeneği ile dosyanın ismini konus_bakalim.vbs olarak masa üstüne kaydedin.

4) Son olarak oluşturduğunuz dosyaya çift tıklayın. I love you kısmına söylemesini istediğiniz başka bir şey de yazabilirsiniz. 

Konuşma bazı bilgisayarlarda erkek bazı bilgisayarlarda ise bayan sesiyle olur. Buna göre bilgisayarınızın cinsiyetini de öğrenmiş oluyorsunuz bir nevi :)



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



25 Mayıs 2013 Cumartesi

Ücretsiz SEO (Search Engine Optimization) E-Kitap






Herkese merhaba yeniden. Blog yazarlarının veya bir web siteye sahip olanların SEO 'yu duymamış olması artık neredeyse imkansız. Zaten duymayanların çoğunun ömrü çok az oluyor ne yazık ki internet dünyasında :)

SEO aslında Arama Motoru Optimizasyonu için kullanılan bir kısaltma. Seo ile sitenizi geliştirebilir, hatta blog veya web sitenizden gelir bile elde edebilirsiniz. Bunların hepsi optimizasyonu sağlıklı ve eksiksiz şekilde yapılmış olan blog ve web siteler sayesinde yapabilirsiniz. Piyasa da bulunan ve hala geliştirilerek yazılan bir sürü SEO kitabı da bulmanız mümkün. Ben bugün Adres Gezgini 'nin ücretsiz olarak dağıtığı SEO e-kitap linkini paylaşmak istiyorum sizlerle.

Kitabımızın içeriğinde neler var önce ona bakalım;

   SEO Nedir ? Neden Önemlidir?
1) Anahtar Kelimeleri Anlamak
2) Anahtar Kelimeler Nasıl Belirlenir?
a) Ana ürün ve hizmetlerin listesini çıkarma
b) Satış ve hizmet ile ilgili kelimeler belirleme
c) Çok genel anahtar kelimelerden kaçınma
d) Alakasız anahtar kelimelerden kaçınma
e) Yerel anahtar kelimeler belirleme
3) Ana Sayfa; SEO Stratejinizin Anahtarı
4) Ürün/Hizmet Sayfaları
5) Etiketler (Tag), SEO 'nun Anahtar Elemanları
a) Tiitle etiketi
b) Description etiketi
c) H1 etiketi
d) H2 ve H3 etiketleri
e) img etiketi ve alt özelliği
6) Üretkenliğinizi Arttıracak Araçlar
a) Google Analytics
b) Google Webmaster Araçları
c) Google PageSpeed Aracı
d) GoMo - Mobil Uyumluluk Aracı
7) Geriye Kalanlar
8) AdresGezgini SEO hizmetleri Neler İçerir?
9) Kaynakça

Kitapçığı ücretsiz olarak indirmek için burada ki formu doldurmanız gerekiyor. Ücretsiz olarak SEO e-kitap ürününe sahip olabiliyorsunuz. 


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



23 Mayıs 2013 Perşembe

Facebook 'da Toplu Mesaj Silmek






Facebook devamlı kendisini yenilemesine rağmen mesaj olaylarına nedense fazla önem vermiyor. Mesajlar hakkında en son yaptığı güncelleme mesajları ücretlendirmek oldu :) Artık arkadaş olmadığınız kişilere mesaj atmak için ücret ödüyorsunuz. Ödemediğiniz de mesajınız diğer kutusuna gidiyor ve karşı tarafın görmesi zaman alabiliyor.

Mesajlar hakkında ki asıl mesele ise Facebook 'da toplu mesaj silme yönteminin bulunmaması. Mesajları tek tek silmek çok fazla mesajlaşanlar için başlı başına bir problem. Facebook 'un teması en son güncellenmeden önce bir Chrome eklentisi ile toplu mesaj silme olayını gerçekleştirebiliyorduk fakat tema değişince artık onuda kullanamaz olduk.

Bugün Facebook 'da toplu mesaj silmek mümkün mü ? bunun cevabını bulan veren bir makale ile karşılaştım, paylaşmak istedim. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Mozilla Firefox kullanıyorsanız bu eklentiyi kurup kullanabilirsiniz. Diğer tarayıcılarda çalışmamakta. Mesaj kutunuz ne kadar dolu olursa olsun silmeniz sadece 1 dakikanızı alacak.

Yapmamız gerekenler Mozilla Firefox tarayıcımıza iMacros denilen eklentiyi kurmak. Mozilla Firefox tarayıcınız yoksa buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Daha sonra tarayıcınıza iMacros 'u eklemek için buraya tıklayın.

Uygulamanın mantığı şu arkadaşlar. iMacros siz izin verdiğiniz de son yaptıklarınızı kaydediyor. Yapmanız gereken bir mesaja girip işlemler kısmından Konuşmayı Sil demeniz. Bunu manuel olarak yaptığınız da iMacros bu işlemi kaydediyor. Daha sonra yapmamız gereken alt kısımdan örneğin 100 adet konuşmanızın yani 100 ayrı kişi ile mesajlaştığınız mesajların silinmesini istiyorsanız bunu kutucuğa yazıp play tuşuna basmak. iMacros seçenekler kısmına girip konuşmayı sil işlemini kendisi yapmaya başlıyor ve bunu çok hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. İsterseniz uygulamayı gösteren videoya bir göz atalım;






İzlediğiniz gibi kullanıcı önce manuel olarak bir konuşmayı kendisi siliyor. Daha sonra iMacros 'a kaç mesaj silinmesini istediğini yazarak play tuşuna basıyor ve iMacros silme işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirmeye başlıyor..

Çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.




Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!




22 Mayıs 2013 Çarşamba

Creative Days 24 Mayıs 'da istanbul 'da





Yaratıcılığın sınırının olmadığına bizzat tanık olmak istiyorsanız Adobe 'nin 14 ülke de yapmış olduğu senenin en yaratıcı gün etkinliği olarak tanıtılan Creative Days 'in İstanbul 'da ki etkinliği 24 Mayıs Cuma günü Sarıyer 'de düzenlenecek.

Yaratıcı işler yapmak istiyorsanız veya kreatif işlerde çalışıyorsanız bu etkinlik hakikaten sizin için kaçırılmaması gereken bir etkinlik gibi görünüyor. Etkinliğe yaratıcı dünyanın öncüleri, tasarımcılar, geliştiriciler, video uzmanları, fotoğrafçılar katılacak. 

Etkinliğin programı ise şu şekilde;

13.00 - 13.30 Kayıt
13.30 - 13.45 Açılış Konuşması
13.45 - 15.15 Adobe Evangelistleri; Rufus Deuchler, Paul Trani ve jason Levine
15.15 - 15.45 Kahve Molası
15.45 - 17.15 Adobe Evangelistleri; Rufus Deuchler, Paul Trani ve jason Levine
17.15 - 17.45 Soru Cevap
17.45 - 18.00 Hediye Çekilişi

Etkinliğe katılım yapmak ise çok basit. Buradan ilgili başvuru formunu doldurarak katılım hakkı kazanabilirsiniz.



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!





Alper Fener 'e Geldi Gs Soku Yedi




Gs şoku mu yedi başka bir şeyi mi yedi bilemiyoruz tabi fakat dün gece güldüğüm kadar neredeyse hiç gülmemişimdir. İnsanlar nasıl etki altına alınır, insanlara istediğiniz bir şeyi nasıl yaptırırsınız, kandırılması, kontrol edilmesi en kolay insan grubu hangisidir ? hepsini bulacaksınız şimdi bu yazıda. :) 

Gelelim şu meşhur Twitter 'da ve Facebook sayfalarında konuşulan, kendi kafalarına göre makyajlanıp Alper Potuk transferinde ki başarısızlıklarını hazmedemeyenlerin (Nasıl hazmetsinler ? Alıp dedik alamadıkları bu kaçıncı oyuncu?) başlattığı olaya. Şimdi dün yazdığım 3 tweeti eskiden yeniye doğru yazıyorum. Önce hazırladıkları görseli atıyorum sonra tweetlerim.



Görsele dikkat edin. Üst tarafda ki ayın 20 'sine ait. Alt kısımdakinin ise üzerinde 29m yazıyor. 29 dakika olmuş yani paylaşalı bu arkadaş bu fotoğrafı aldığında. Ayın 22. 'sinde olan olay. Yani arada 2 gün var fakat diğer tweetlerimi almamışlar doğal olarak :) Önemli olan zaten bu 2 tweetin arasında ki tweetler. Kılıfa uydurmak dedikleri bunların ki.


"Ohh be. Alper Potuk 'u cincon almış. Kurtulduk şu adamdan. Hiç istemiyordum."
Bu tweeti 20 Mayıs 'da attım. Hala söylüyorum. Alper Potuk 'u ben hala istemiyorum bu takımda. Benim için 5 tane Alper Potuk 1 tane Salih Uçan etmez. Ogün Galatsaray aldı diye haberler çıkınca sevincimi dile getirdim. Hala keşke onlar alsaydı diyorum.

Sonra dün Alper Potuk 'un Fenerbahçe 'de olduğuna dair bir haber çıktı ve ben şu Tweeti attım. İşte bu arada attığım Tweet Galatasaray 'lı arkadaşlar tarafından traşlandığı için sanki önceden istemiyordum da alınınca sevindim izlenimi yaratma çabası. İşte o Tweetin;

"Alper Potuk Fenerbahçe'de diyor Lig Tv. Geldiysen şu tweetim için utandır beni razıyım. İyi bir sezon geçir bari." Şu tweetim için utandır beni dediğim tweette bir üstte yazdığım tweet. Yani serzenişlerimi dile getiriyorum. Alper 'i istemiyordum ama inşallah ben yanılıyorumdur, utandırır beni, Fenerbahçe kazanır düşüncesiyle yazdım. İlk Tweeti sildiğimden dolayı alt kısmı boş görünüyor. İşin bu kadar aptal saptal yerlere geleceğini bilseydim silmezdim. Zaten Galatsaray taraftarının bana yazmak için fırsat kolladığı Tweetler bu tweetler değil. Son yazacağım Tweet onların kendilerini bu transfer rezilliğini kapatmaya çalışmaya yönelten tweetti. Çok fazla küfür ve RT, Fav aldığı için silmek zorunda kaldım. Takdir edersiniz ki bu tip insanlar Burak Yıldırım kardeşimizi katleten katil Yusuf Ortak 'ı savunan, savunmaya çalıştan insanlar. Ağızlarının lağım gibi olduğu aşikar.







Ve son Tweetim. Galatasaray taraftarının kullanmak istediği, akıllarınca bunu kullanarak Alper Potuk olayını hemen kapatacaklarını sandıkları Tweetim;

Alper Potuk Fenerbahçe 'de | Şimdi anladınız mı Sneijder ve Drogba 'yı nasıl aldığınızı ? Onları Fenerbahçe istemedi diye aldınız.

Şimdi bu tweeti neden attım ? Her zaman olduğu gibi bir Fenerbahçe transferini Fenerbahçe 'lilerdne daha çok Galatasaray 'lılar konuşmaya başladı. Derbiden önce de öyle olmamış mıydı ? Maçtan önce yeneceğiz, parçalayacağız. Maçtan sonra miyavv :) TT Listesi dediğimiz yerde dün gece transferle ilgili şöyle bir etiket vardı. Alper Potuk Fenerbahçe 'de Anlık bir şey.  Tıkladım baktım bahsettiğim gibi Alper Potuk 'u Fenerbahçe 'lilerden daha çok Galatasaray 'lıların konuştuğunu görünce patlattım bu Sneijder 'li tweeti. Olay tabiri caizse mala bu noktada bağladı :)







Akıl var nizam var. Alper Potuk 'un gelmesine sevinsem Drogba ile Sneijder 'i neden karıştırıp tweet atayım ? :) O etiketi başa koymamın sebebi Galatasaray 'lıların çok fazla aktif olduğu etikete dalga geçtiğim tweeti sokmak. Alper Potuk 'un gelmesine sevinecek adam onunla ilgili tweet atar başkasını karıştırmaz. Ama gel de anlat. Hak veriyorum. Bu insanların yüzü hiç gülmüyor mecburen sağa sola saracaklar.


Hakan bir şey kaybetti mi bu olaydan ?
Evet. Bir kaç tane mentiona cevap vererek zaman kaybettim. Gerçi 3 mentiona cevap verdim. Bir tanesinde Galatasaray 'lı bir bayan çok tatlısın yazmış. Teşekkür ettim. Diğer bir mentionda Sneider 7,5 milyon euroydu Alper 'i pahalıya aldınız dedi. Sneijder 'in o kadar olması normal adam kenarda oturuyordu diye yanıtladım. Diğer mention biraz argoluydu yazıp sildim gerek yok. 


Hakan bir şey kazandı mı bu olaydan ?
Gariptir ki bu da evet. 2900 küsür olan takipçi sayım 3.000 'i aştı. Neden takip ettiklerini de anlamıyorum ama bir bakıma işime geldi. Zaten şu kadar takipçim olsun bu kadar takipçim olsun derdinde değilim de olayın artılarını yazıyorsak tek artısı bu. Bir de 2, 3 tane yeni arkadaş kazandım. Güzel oldu. 

Bir de çok kolay etki altına alabileceğim,  bir tweetle kızdırıp istediğiniz yöne çekebileceğiniz, çok kolay yönetilebilen bir kitleye çok rahat şekilde ulaşabileceğimi farkettim. Sadece 1 tweetle binlerce kişiyi kontrol altına alıp istediğiniz yönde kullanabiliyorsunuz. Bu doğru mudur ? Elbette ki değildir. Ama ne demişler ? 

Devletin malı deniz yemeyen keriz.

Bağlayayım;
Alper Potuk 'u bu takıma oldum olası yakıştıramıyorum. Alper değil de başka bir oyuncu alınsa belki daha da mutlu olurdum ama ortada olan bir transfer var. 2inci tweetimde ki gibi umarım Alper kardeşimiz çok güzel bir sezon geçirir de bende bu bloğda onun başarılarını yazarım..

Bunlarda atılan mentionlardan bazılarının görüntüsü. Kalitelerini görün diye atıyorum bunu. Cevap vermem için baya uğraştılar ama sadece insan gibi yazanlara döndüm. Bunlara dönüş yapılmaz. Küfürlü olduğu için +18 'den küçükseniz lütfen bakmayın. Açılan fotoğrafın üzerine bir kere tıklarsanız büyük boy görebilirsiniz.

18 Yaşından Büyüğüm - 18 Yaşından Küçüğüm






Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



20 Mayıs 2013 Pazartesi

PlayStation 4 'ün Kasası Yayınlandı





Teknoloji dünyasında ki bu yenilik bana nihayet dedirten türden. Bende dahil olmak üzere benim gibi hayranlarını uzun zamandır bekleten Sony nihayet PlayStation 4 hakkında ipucu vermeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen PlayStation etkinliğinde konsolu sadece yenilenmiş DualShock 4 tanıtıldı. Fakat bu elbette ki meraklılarının beklentisini karşılamamıştı. Ürünün E3  oyun fuarında tanıtılmasını beklerken bugün (20 Mayıs 2013) PlayStation 4 'ün kasası hakkında biraz fikir sahibi olmamıza yarayacak bir video yayınlandı.

PlayStation resmi Youtube kanalında yayınlanan bu videoda PlayStation 4 'ün kasası parça parça tanıtılmış. Yani kısaca yine tatmin edici bir video değil fakat merakı biraz daha arttırdığı kesin bu videonun :) Dilerseniz videoya geçelim;






PlayStation 4 'ün tamamiyle tanıtımı E3 oyun fuarında olacak. Görüntülere göre kasamız yine önceki modellerde ki gibi keskin hatlara sahip olacak. 




Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



19 Mayıs 2013 Pazar

Uygulama Önerisi; Parking Mania





Herkese merhaba! Google Play 'de bulunan oyunlar arasından seçtiğim ve hoşunuza gideceğini düşündüğüm bir oyundan bahsetmek istiyorum biraz.

Park oyunlarını hepimiz biliriz. Bir aracımız ve çeşitli görevlerimiz olur. Aracımızı çarpmadan verilen süre içerisinde park etmemiz istenir. Parking Mania isimli bu oyununda da yaptığımız genel olarak bu aslında. Yine araçlar ve park görevlerimiz var. Fakat Parking Mania 'yı diğer bildiğimiz oyunlardan ayıran bir kaç önemli ve güzel detaylar var.

Öncelikle Parking Mania oyununda bir bölümde bir kaç araç kullanıyorsunuz. İlk bölümlerde bir araba ve bir göreviniz oluyorken ileri ki bölümlerde bir bölüm içinde bir kaç yere park etmeniz gerekiyor. Ama bunu yaparken de hep aynı arabayla gitmiyorsunuz. Örneğin ilk aracınızla bir park noktasına gidiyorsunuz. O aracı orada bırakıp başka bir araçla farklı bir yere gidiyorsunuz. Yani bir bölümde birden fazla göreviniz oluyor ve bunları farklı farklı araçlarla yapıyorsunuz. Farklı farklı araçlar dediğim kısmı da biraz açacak olursam motorsikletten otobüse, ambulanstan polis arabasına, taksiden tırlara kadar her şeyi kullanabiliyorsunuz.






Oyunun diğerlerinden farklı olan bir başka özelliği ise tüm bu görevlerin bir trafik içerisinde yapılıyor olması. Işıklara uyuyorsunuz, benzin alıyorsunuz. Trafik işaretlerinin de bulunması oyunu daha keyifli hale getiriyor. Ayrıca hava şartları da oyunda mevcut. Kar yağıyor. Karlı bölümlerde trafik kazaları oluyor. Hatta bazen kaza yapan araçları çekici yardımı ile götürmek de sizin göreviniz olabiliyor. 






Oyun şuan da 1 milyondan daha fazla kişi tarafından indirilmiş ve oynanmış. 30 MB gibi küçük bir boyuta sahip olması ve tamamen ücretsiz olması şüphesiz bu sayıyla doğru orantılı. Bizi ilgilendirecek istatiği ise kullanılan 5.568 oydan 3.510 tanesinden 5 yıldız almış olması. Yani oyun büyük oranda sevilmiş. Ben kendimde oynuyorum vakit öldürmek için çok güzel bir oyun. Oyunu bu linkten inceleyebilir ve indirebilirsiniz. Son olarak tanıtım videosunu da yazıya ekliyorum.







Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



16 Mayıs 2013 Perşembe

TweeTLira 'da Puan Toplayarak Alısveris Yapın






Merhaba. Bugün karşıma çıkan ilginç ama bir o kadar da güzel bir web sitesinden bahsedeceğim. Kullanımı oldukça basit ve twitter kullanıcılarına yönelik olarak oluşturulmuş bir web sitesi.

TweetTLira ismini verdikleri sitede kampanya tweetleri yer alıyor. Her tweetin belli puanları oluyor. 10 puan 15 puan 25 puan gibi. Göreviniz ya kampanya dahilinde ki etikete güzel bir tweet atmak, yazılmış olan hazır bir tweeti RT etmek yani Facebook ağzıyla konuşacak olursak paylaşmak ya da firmaların twitter hesabını takip etmek. Bu şekilde puanlar topluyorsunuz. 







Puan topladıktan sonra ise yine sitede yer alan marketten alış veriş yapabiliyorsunuz. Ben burada bütün ürünleri gösteremiyorum doğal olarak fakat oldukça geniş bir ürün yelpazesi mevcut. Hatta ürünler Samsung Galaxy Note 2, Iphone 5 gibi çıtayı baya yükseltmiş durumda.  Ürünlerin her birinin yanında kaç puana alınabileceklerinin yazması da kolay bir alışveriş yapmamızı sağlıyor.








TweeTLira 'da ayrıca sorularınız veya kafanıza takılanlar için Sıkça Sorulan Sorular sayfası oluşturulmuş durumda. Site hakkında daha detaylı bilgiye oradan ulaşabiliyorsunuz. Yapmanız gereken sadece siteye üye olmak ve twitter hesabınızı tanıtmak. Sonra zaten kampanya tweetlerini paylaşıp puan toplamaya başlayabiliyorsunuz.. Başlamak için buraya tıklayabilirsiniz.


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!




15 Mayıs 2013 Çarşamba

O Taslar Oraya Nasıl Gitti ? Sorusunun Cevabı





Mısır piramitlerini, Stonehenge veya maya tapınaklarını mutlaka bir yerler de görmüşsünüzdür veya özel olarak merak edip araştıranlar olmuştur illaki. Ya da bazen film izlerken karşımıza çıkıyor bu devasal yapıtlar. Akıllara şu soru hemen geliyor; 

Bu insanlar o dönemlerde o taşları nasıl taşımışlar da bu yapıtları yapabilmişler ?

Zaten bu soru akıllara gelmiyorsa muhtemelen sadece bakıyor, görmüyorsunuzdur :) Neyse konumuz o değil. Daha 2, 3 seneye kadar bu taşları uzaylıların getirdiğine inanan, hatta bu safsataya hala inananların olduğunu biliyoruz. Ama bu sorunun cevabını bulmak isteyen National Georaphic ekibi çalışmış ve tonlarda ağırlıkta heykeli ki sadece insan gücü ile yürütmenin yollarını bulmuşlar.

Şili açıklarında bulunan Paskalya adasında gerçekleştirdikleri çalışma da dev bir heykeli (5 ton ağırlığında) 3 koldan iplerle çekerek yürütmeyi başarmışlar.

Her şeyin mantıklı bir açıklaması vardır. Yeter ki düşünelim.. İşte yürütme görüntüleri..





Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



14 Mayıs 2013 Salı

Dünyanın En Derin Web Sitesi





Dünyanın en acayip .... diye bir sürü şey görmüşsünüzdür, okumuşsunuzdur. Dünyanın en acayip kuşu, dünyanın en acayip arabası, dünyanın en acayip insanı, ülkesi vs vs. Dünyanın acayiplikleri bitmez ama bu sefer öyle bir site yapmışlar ki hakikaten acayipin acayipi olmuş :)

Markamız soda markası olan Borjormi. Öyle ilginç bir web sitesi oluşturmuşlar ki görünce şaşırmamak elde değil. Site sizi sodanın merkezine götürmeyi amaçlamış. 8 km uzunluğunda ki web sitesinde mouse 'un kaydırma tekeriyle en aşağıya  kadar ulaşabilen ismini kayalara yazdırma şansı buluyor. Evet tam 8 km aşağı inmeniz lazım :) 

Videoyu izlerseniz daha detaylı anlayacaksınız;





Adamlar yapmış biz de 8 km aşağı inip adımızı yazdırmak kalıyor. Tabi o kadar sabırlıysanız :) Başlamak için tıklayın..



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



Bilgisayar Efekti Kullanılmadan Cekilmis Filmler


Günümüzde sinema dünyasında bilgisayarın yerini artık hepimiz biliyoruz. Çok eski dönemlerde 2 3 ayda çekilebilecek bir sahneyi artık bilgisayar yardımıyla dakikalar içinde çekebiliyor yapımcılar. Hem zamandan hem de maliyetten kar etmeyi sağladı bu hiç şüphesiz ki. 

Ama şimdi düşününce bilgisayar olmadan, bilgisayar efektleri kullanılmadan acaba filmler nasıl yapılıyordu ? sorusu ister istemez geliyor aklımıza. İşte bilgisayar efektleri kullanılmadan çekilmiş filmler. 


Jason and Argonauts (1963) : Dört dakikalık bölüm stop-motion tekniği ile dört buçuk ay içinde çekilmiş.


The Ten Commandments (1956) : Suyun etkisini oluşturmak için, iki büyük tankdan su dökülmüş ve daha sonra film ters yönde oynatılmış.


2001: A Space Odyssey (1968): Bu sahne büyük bir tekerlek kullanarak gerçekleştirilmiş. Üretim maliyeti 750.000 dolar olmuş.


An American Werewolf in London (1981) : Bu sahne için protez el kullanılmış.


Fantastic Voyage (1966) : Vücudda tur sahnesi insan vücudundan alınan mikroskopik görüntülerin çekilen görüntülerle eklenmesiyle oluşmuş.


Indiana Jones And Raiders of The Lost Ark (1981): Bu sahne eritilen bir jelatin ile çekilmiş.


Kaynak; Cezmi Kalorifer




Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!




13 Mayıs 2013 Pazartesi

Tübitak Bursiyer Arıyor





Tübitak tam ve yarı zamanlı proje elemanları aradığını duyurmaya başladı. 3 sene sürecek olan proje ARGE 'sinde çeşitli bölümlerde eleman alınacakmış.

Elde edebildiğim kadar detayını yazıyorum. Tübitak 1003 programı tarafından 36 ay sürecek olan proje de çalıştırılmak üzere;

GIS-Close Range Photogrammetry
Data Mining
Programming
Image Processing
Communication & Network

alanlarında master, doktora veya doktora sonrasında çalışma yapabilecek yüksek motivasyona sahip ve grup çalışmasına yatkın tam ve yarı zamanlı bursiyerler aranıyormuş.

Daha detaylı bilgi almak için necagiltay@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



Evliya Celebi ile Sınırsız Bankacılık Serüveni





Evliya Çelebi ile Sınırsız Bankacılık Serüveni


Yapı Kredi, 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi animasyonları ile karşımızda…
Sınırsız Bankacılık konseptini anlatmak için eğlenceli bir yol seçen Yapı Kredi, Evliya Çelebi’nin başına gelen maceralarda ona her zaman destek olan Bank-ı Şahane olarak yer alıyor.
Bu yaklaşımla biri tanıtım videosu olmak üzere dört tane video hazırlanmış. İnternet Şubesi, Mobil Şube ve Salla Yolla hizmetlerinin anlatıldığı videolarda Evliya Çelebi, Yapı Kredi sayesinde türlü zorlukları aşıyor.
Özellikle Osmanlıca ile günümüz sosyal medya dilinin birlikte kullanılması, tarihi dokuyu günümüz teknolojisi ile çok güzel bir şekilde birleştirmesi projeyi farklılaştıran noktalardan...
Henüz keşfetmediyseniz linki: yapikredi.com.tr/sinirsizbankacilik





Evliya Çelebi’nin maceralarını izledikten hemen sonra iPad, MacBook Air ve World Hediye Kart ödüllü yarışmasına da katılabilirsiniz.
Kısa zamanda Evliya Çelebi’nin eşyalarını toplamasına yardımcı olacağınız oyunda sizden belirlenen objeleri bulmanız isteniyor.
Üç farklı sahneyi oynayıp, en yüksek puanı alan kişiler sıralamaya göre ödüllendiriliyor.
10 hafta boyunca haftanın birincisi: Yeni iPad, ikincisi 200 TL’lik World Hediye Kart, üçüncü de 100 TL’lik World Hediye Kart kazanıyor.
10 haftanın sonunda tüm haftaların birincisi ise MacBook Air kazanıyor. İkinci ve üçüncülerin ödülü de 200 ve 100 TL’lik World Hediye Kart.

Proje, C2A’nın markası olan Netfork Sosyal Medya Ajansı tarafından yaratılmış.
Hem Sınırsız Bankacılık projesi hem de Yapı Kredi hakkında gelişmeleri resmi Facebook sayfasından takip edebilirsiniz: facebook.com/YapiKredi

Bir bumads advertorial içeriğidir.



10 Mayıs 2013 Cuma

Tanımadıgınız Dosya Uzantıları Mı Var ?






Hepimizin sık karşılaştığı bir problemdir. Bilgisayarınız da bir dosya görüyorsunuz veya internetten bir dosya indiriyorsunuz fakat uzantısını tanımadığınız için çalıştıramıyorsunuz veya bilmediğiniz için çalıştırmaya çekiniyorsunuz. Bunu hepimiz yaşamışızdır.

Peki; uzantılarını tanımadığımız dosyaları açmamızın onu tanımamızın bir yolu var mı ? Elbette ki var. Hatta 1 değil ben size bir kaç yolundan bahsedeceğim.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. Tanımadığımız dosya uzantılarına sahip dosyalar genellikle zararsız olsalar da yine de çift tıklamadan önce dikkatli olmamız şart. Hele ki bahsettiğimiz gibi internetten bir şey indirdiysek biliyorsunuz ki risk daha da artıyor. Yapabileceğimiz en basit şey Google 'a başvurmaktır. Google dosya uzantıları hakkında oldukça geniş içeriğe sahiptir. Yani en basit olarak uzantıyı yazarak Google 'da aratabiliriz. Tabi bu dosya uzantının başına nokta koymayı unutmamak şartıyla. Örneğin .docx şeklinde arama yapmalıyız.

Gelelim şu diğer yollarımıza.. (Üzerlerine tıklarsanız ilgiyi siteye geçebilirsiniz.)

OpenWith Elimizde ki dosyanın türünün ne işe yaradığını ortaya çıkararak bu dosyayı hangi programı kullanarak açabileceğimiz hakkında detaylı bilgi veren bir site. Üstelik OpenWith 'in önerdiği programlar ücretsiz programlardır.

File Info Çok kapsamlı bir dosya uzantısı sitesi olan File Info hem uzantılar hakkında bilgi almamızı sağlıyor hem de bir kaç araçla beraber geliyor. Ayrıca Fire Info 'nun Chrome ve Firefox tarayıcıları için eklentileri de mevcut. Onları da kullanabilirsiniz.

File-Extensions Diğerlerine göre biraz daha kapsamlı olmasa da yine aynı işi yapan bir site. 

Wolfram Alpha Yapmamız gereken sadece tanımadığımız uzantıyı girip Compute düğmesine tıklamak. Yine dosya türüyle ilgileri ve açabilecek programları önümüze getiriyor.

FILExt Ve son sitemiz. Filext 'de tam tamına 1526 dosya uzantısı mevcut. Veritabanında ise toplam 26.000 'den fazla kayıt bulunuyor. Bu nedenle üst kısımda ki arama ktucuğunu kullanmanız size zaman kazandıracaktır. Bu kadar geniş içerikli bir sitede uzantısını bulamayacağınız bir dosya bulunmuyor..




Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



8 Mayıs 2013 Çarşamba

Driftkhana ile Drift Yapmaya Var Mısın ?




Standart araba yarışlarını bilirsiniz. Altına hızlı arabaları alır finish çizgisini herkesden önce görmeye çalışırsınız. Araba yarışları hiç şüphesiz ki zevkli oyunlardır fakat Drift yapmak araba yarışlarından bir kaç adım daha öndedir.

Öncelikle drift nedir kısaca ondan bahsedeyim. 1980 'li yıllarda ilk olarak Japonya 'da gerçekleştirilen bu yarış çeşidinde araçlar virajları arkalarını kaydırarak bol virajlı parkurlardan oluşan alanlarda şov ve gösteri yaparlar. Drift dediğimiz olay kısaca bu :) Bu yarışmalara katılan araçların modifiye edilmesi gerekir. Özellikle tekerlek, jant, debriyaj ve diferansiyel sistemlerinin çok çok iyi modife edilmesi şarttır.

Drift yarışlarında el freni, limit frenaj, debriyaj tokatlamak gibi değişik teknikler kullanılmaktadır ancak aracın modifiyesi ve kullanılan tekniklerin yanında yarışmacının sürüş tecrübeside oldukça büyük bir etkendir. Sokak aralarında dar ve virajlı yollarda yapılan drift yarışlarında sürücü faktörü çok çok önemlidir.





Hepimizin drift yapacak bir arabası, alanı veya zamanı olmayabilir :) Ama Google Play 'de yer alan Driftkhana isimli bu ufak oyun ile tam anlamıyla drift keyfine varabilirsiniz. Oyun o kadar güzel ki fizik kanunlarına tamamen bağlı kalınmış. Ayrıca yarıştığınız alanda engellerin olması, hareket rampalarının bulunması, tekerleklerden çıkan duman efektleri ve çok farklı açılardan kamera görüşleri olması oyunu daha da tatlandırıyor. İsterseniz önce tanıtım videosunu izleyelim;






Uygulamayı ücretsiz olarak buradan indirebilir, akıllı telefonlarınızla veya tablet bilgisayarlarınızda oynayabilirsiniz. Ayrıca yine aynı linkten diğer kullanıcıların yorumlarını da okuyabilirsiniz. Uygulama şuan 2.704 defa oylanmış. Bu oyların 1.744 tanesi 5 yıldız verilmiş. Yani memnuniyet baya fazla .

Herkese bol yanlamalar! :)



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!