25 Şubat 2013 Pazartesi

head & shoulders Freestyle Akademi ile Güven Kendine, Geç Öne!



 head & shoulders Freestyle Akademi ile Güven Kendine, Geç Öne!

“Topla harikalar yaratırım çünkü özgüvenim tam” diyorsan, Yetenek Sizsiniz Türkiye Freestyle Özel programı ile freestyle yeteneğini tüm Türkiye’ye göstermeye hazırlan!

h&s freestyle


Hemen head & shoulders Freestyle Akademi ‘ye katıl, freestyle videonu paylaş. Kazanan 8 kişiden biri ol ve “Yetenek Sizsiniz Türkiye Freestyle Özel” TV programına çıkarak yeteneğini tüm Türkiye’ye gösterme fırsatı yakala!

Acun Ilıcalı, Sergen Yalçın ve dünyaca ünlü freestyle futbolcuları Billy ve Jeremy’den oluşan jüriye yeteneğini ve özgüvenini göster, güven kendine geç öne!

Bir bumads advertorial içeriğidir.

Vergi Maratonu 2013 Yarısması #vergimaratonu





Ernst & Young Türkiye tarafından bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Vergi Maratonu 2013 yarışmasına başvurular başladı.

Kariyerini vergi alanında geliştirmeyi düşünen 3. ve 4. sınıf öğrencileri ile yüksek lisans öğrencilerinin yarıştığı Vergi Maratonu 'na başvurular EY Türkiye 'nin Facebook sayfasından yapılıyor. 

Yarışmanın nasıl işlediğini ve yarışmanın detaylı bilgilerini ise 27 Şubat 'da Twitter 'da gerçekleştirilecek olan söyleşi de #vergimaratonu hashtagı ile sorup öğrenebileceğiniz. Sorularımıza cevap verecekler @Ey_kariyer hesabından EY Türkiye İK ekibi olacak.


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla! 


24 Şubat 2013 Pazar

Uygulama Önerisi; Kingsoft Office 5.3.3 Free




Her hafta 1 tane ücretsiz android uygulamasını tanıtmaya devam ediyorum. Bu haftanın uygulaması Kingsoft Office isimli ücretsiz office uygulaması.

Öncelikle şunu belirteyim. Kingsoft Office tam özelliklere sahip olan ve ücretsiz olan tek ofis uygulaması. Android 2.1 ve üzeri versiyonlarında çalışabilen bir uygulama. Şuan dünya üzerinde 200 'den fazla ülkede kullanıcısı olan bir uygulama aynı zamanda. Cep telefonunuzda ve tabletinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Uygulamanın bir kaç özelliğini sayacak olursam ilk göze batanlar şunlar;

>> Tamamen ücretsiz
>> 12.91 MB 'lık boyutu ile çok küçük yer kaplamakta.
>> Başta Docx, doc, txt, xls, xlsx, ppt, pptx, pdf dosyaları olmak üzere 23 farklı çeşit dosyayı destekliyor.
>> Google Drive, Dropbox, Box.net ve WebDAV gibi uygulamalarla uyumlu.
>> Bluetooth ve USB bağlantısı ile dosya alışverişi yapabilme özelliği
>> Şifreleri belgeleyebilme özelliği
>> Arapça belgeleri destekleme özelliği

gibi bir çok özelliği var. Benim için en önemli olanlar bunlar olduğu için kısaca belirtmek istedim. Siz daha detaylı açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak uygulamanın tanıtım videosunu ekliyorum. Uygulamayı indirmek ve incelemek için burayı kullanabilirsiniz..





Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



Artık Ölsen Bile Tweet Atabilirsin





Öldükten sonra ikinci bir hayat var mı ? Reenkarnasyon gerçek midir ? Ölünce neler yaşacağız ? Ölünce Facebook , twitter hesaplarım ne olacak ? gibi sorular yıllardır insanların kafalarını kurcalayan sorulardır. Ne yazık ki kimse bunun cevabını hala verebilmiş değil. Verilebilecek gibi de görülmüyor. Ama bu şirket bir nebzede olsa sizi ölümsüzleştiriyor.

İnternette haber okurken denk geldim bu konuya. Ntvmsnbc 'de bulunan bu habere  göre internette bulunan bir şirket siz öldükten sonra sizin adınıza tweet göndermek için kendini bu işe adamış durumda. Sloganları bile hazır; "ölümden sonra sosyal hayattan kopmamanız için" Şirketin yaptığı aslında çok basit ama benim hoşuma gitti. Ben öldükten sonra tweet atılsa ne olur atılmasa ne olur diyebilirsiniz tabiki ama benim aklıma yattı bilemiyorum :) Alır mıyım ? Almam tabi. Ama fikir güzel.

Şirketin yaptığı oldukça basit. _LiveSon adında ki bu servis şirketi sizin beğenilerinizi, sevdiğiniz şeyleri, tuttuğunuz takımı, ilgi alanlarınızı, izlediğiniz film türlerini, okuduğunuz kitaplar vb şeyleri izliyor. Hayatınızı kaybettikten sonra yine bu çizgiden şaşmadan sizin hesabınızdan tweet atmaya devam ediyor. Aynı firmanın Facebook hesapları ile de benzer bir çalışması varmış. Şirketin diğer bir sloganı ise benim daha çok hoşuma gitti;

"Kalbiniz atmadığı zaman da tweet atmaya devam edin"


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!


21 Şubat 2013 Perşembe

Türkiye 'nin ilk Sosyal Radyosu; Jelli Radyo





En önde gelen radyolarda yayını size bıraksalar ne dersiniz ? Çalacak parçalara siz karar verseniz ? 4 saat boyunca yayın sizde olsa nasıl olur ?

Jelli Radyo isimli bu uygulama ile yayın tamamen sizde. Araba da Metro FM 'i dinlerken denk geldim. Yayının kullacılar da olması harika bir müzik keyfi sunuyor dinleyenlere. Uygulamanın ücretsiz olması da daha da kullanılır hale getiriyor bu küçük uygulamayı. Üstelik parça yayınlanırken isminiz de anons ediliyor!

Yapmanız gereken sadece android marketten Jelli Radyo uygulamasını indirmeniz. Sürekli güncellenen müzik listeleri ve farklı radyo seçenekleriyle Jelli, çalan şarkı kontrolünü tamamen dinleyicilerine bırakıyor. 

Uygulamanın geliştiricileri ise uygulamalarını şöyle özetliyor;

Dinlemek istediğiniz şarkıya oy verin; favori şarkılarınızı roketleyin, duymak istemediklerinizi patlatın ve radyonun kontrolünü ele geçirip DJ olmanın keyfini çıkarın. Ücretsiz eğlence, sınırsız müzik Jelli’de!

Uygulamanın bir kaç ekran görüntüsü;










Daha detaylı bilgiye ve kullananların yorumlarına buradan ulaşabilirsiniz. 


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



Yaklasan 4 Ücretsiz Bilge Adam Semineri




Bir çok ili dolaşarak ücretsiz seminer veren ve çeşitli alanlarda öğrencilerini bilgilendirmek isteyen Bilge Adam önümüzde ki 7 gün içerisinde Kadıköy Şubesi 'nde 4 ayrı ücretsiz ve herkesin katılımına açık seminer düzenleyecek.

Daha önce İzmir, İzmir, Adana, Bursa, Antalya gibi bir çok ilde çeşitli seminerler düzenleyen Bilge Adam 23 - 24 - 26 ve 28 Şubat 'da Kadıköy şubesinde kendisini geliştirmek isteyenlere ücretsiz seminerler düzenliyor.

Yaklaşan etkinliklerin konu başlıkları ve konuşmacıları şu şekilde;

23.02.2013 | Konu; HTML 5 | Konuşmacı; Gaffar SALKM | Saat; 14:00 - 15:00
24.02.2013 | Konu; Windows Azure ve Bulut Bilişim | Konuşmacı; Murat AKAÇ | Saat; 14:00 - 15:00
26.02.2013 | Konu; Youtube Web API | Konuşmacı; Ayhan GÜNEY | Saat; 13:30 - 14:30
28.02.2013 | Konu; Jquery İle Efekt ve Animasyonlar | Konuşmacı; Koray ÖZDEMİR | Saat; 13:30 - 14:30

Tüm seminerlerin yeri; Bilge Adam Kadıköy Şubesi LAB - M

Yinelemekte fayda var.  Eğitimlerin hepsi ücretsiz ve herkese açık. Ama şunu belirtmeliyim. Daha önce Bilge Adam 'ın Kadıköy şubesinde bir çok seminerine katıldığım için önceden arayıp kaydınızı yaptırırsanız katılımınızı garantilemiş oluyorsunuz. Bazı eğitimlere katılım çok yoğun oluyor. Bunun içinde Bilge Adam internet sitesi 'ni kullanabilirsiniz.



Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



20 Şubat 2013 Çarşamba

Program Kurmadan Ücretsiz Virüs Taraması Yapın





İnternette dolaşırken karşıma çıkan çok güzel ve kurulum gerektirmeyen bu küçük antivirüs yazılımından biraz bahsetmek istiyorum. Bu yazılım ile sistemimizi taratabiliyor ve olası tehditeri anında görebiliyoruz. 

Antivirüs programlarının çoğunun bilgisayarımızı %100 koruyamadığı ortada. Ne kadar güvenilir, adı duyulmuş programları bilgisayarımıza kursakda bir şekilde bilgisayarımıza yerleşen ve büyük hasar oluşturan virüsler olabiliyor. Bunun yanı sıra daha da kötü olan ise, güvendiğimiz antivirüs programlarının bilgisayarımızda çok yer kaplaması, kasmalara neden olması ve bunlar yetmezmiş gibi bir de virüslerden korumaması. İşte bu çekilmez bir durum oluyor. Ama bu ufak yazılım ile bilgisayarımıza herhangi bir program yüklemeden hata USB belleğimiz de taşıyıp tak çıkar şeklinde kullanarak birden fazla cihazımızı taratma imkanımız var. Yazılımın ücretsiz olması da en güzel tarafı.

Öncelikle yazılıma ulaşacağımız web adresine giriş yapıyoruz. 

Daha sonra altta ki fotoğrafda gördüğünüz kısımdan exe. dosyasını dowload ediyoruz. Burada kurulum yapmıyoruz. Sadece exe. dosyasını indiriyoruz. Bilgisayara kurduğumuz herhangi bir program yok.





Exe. dosyasını indirip çalıştırdığımız da yazılıma giriş yapıyoruz. Hiçbir ayar gerektirmiyor. Sadece dili seçip başlat butonuna tıklamamız yeterli.





Bundan sonra bizim yapacağımız tek şey arkamıza yaslanıp beklemek. Yazılım gerekli taramayı yaptıkdan sonra sonucu yine aynı ekranda karşımıza getirecek. Bilgisayarınızın performansına ve yüklü içeriklere göre tarama süresi değişkenlik gösterebilir. Şunu belirtmekte fayda var. Yazılımı çalıştırırken internet bağlantınızın aktif olması gerekiyor. Bağlantı yoksa sonuçları göstermeyecektir.

Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!








19 Şubat 2013 Salı

Yeni Google Pc Chromebook Pixel




Google, Nexus markalı cep ve tabletlerinden sonra, şimdi de bu akıl almaz PC 'yi üretiyor olabilir!

Bilişim dünyasını aylardır meşgul eden "Google PC" söylentilerine bir yenisi daha eklendi. İddialara bakılırsa Google, "Chromebook Pixel" adını taşıyan üst seviye bir bilgisayar üzerinde çalışıyor. Yepyeni bir tasarıma sahip olacağı iddia edilen Chromebook Pixel, 2.560 x 1.700 piksel çözünürlük sunan etkileyici bir dokunmatik ekrana sahip olacak. Ivy bridge mimarisini kullanan bir işlemciye sahip olacak olan bilgisayar LTE desteği de sunacak.

Nispeten uygun fiyatlı ve hızlı olmalarıyla tanınan Chromebook bilgisayarlar, internete bağlıyken çalışıyor ve Chrome OS işletim sistemini kullanıyorlar. Şu an piyasada Samsung, Lenovo, HP ve Acer'ın ürettiği Chromebook modellerini bulmak mümkün. Ama mevcut modellerin hiçbirinin iddialara konu olan Chromebook Pixel kadar güçlü olmadığını hatırlamakta fayda var.

Alıntıdır; Chip

18 Şubat 2013 Pazartesi

Kitap Önerisi; Son Tapınak Sövalyesi




" Yoğun ateşler ve parlayan kılıçlar altında yanmakta olan Kudüs, 1291 'de Batı 'nın elinden kayıp Müslümanların eline geçtiği sırada, genç bir Tapınak Şövalyesi, kılavuzu ve bir avuç şövalyeyle birlikte, örgütün ölmek üzere olan Büyük Üstad 'ı tarafından kendilerine emanet edilen gizemli bir sandığı gemiyle kaçırmaya çalışmaktadır. Gemi ardında hiçbir iz bırakmadan yok olur.

Ve Bugün.. Manhattan 'da Tapınak Şövalyeleri gibi giyinen dört maskeli süvari Central Park 'ta ortaya çıkıp, Vatikan hazinelerinin galasının yapıldığı Metropolitan Sanat Müzesi 'ne doğru ilerlemektedir. Süvariler, kalabalığın arasından geçerek, hazineyi yağmalamaya engel olmaya çalışan herkese vahşice saldırırlar. O sırada müzede olan Arkeolog Tess Chaykin, süvarilerin liderinin onca değerli eserler arasında özellikle tuhaf bir ortaçap şifre çözücüsüyle ilgilenişini sessizce izlemektedir. Diğer atlılarla birlikte gecenin karanlığına karışmadan önce, lider süvari bu şifre çözücü aygıtı büyük bir saygıyla alırken ağzından esrarlı bir kaç latin kelime dökülür.

Bu olaydan sonra, anti-terör uzman Sean Reilly başkanlığında bir FBI araştırması başlatılır. Çok geçmeden, Reilly ve Tess üç kıta arasında, bu olayı çözmeye çalışırken haçlı şövalyeleri ve yaşamış Son Tapınak Şövalyesi 'nin kader yolculuğunun karanlık, sır dolu tarihiyle karşılaşır. Tapınak Şövalyeleri 'nin kayıp sırrını aydınlatmak isterken, kendilerini Manhattan 'da ki mezarlıklar ve kanalizasyonlardan, Türkiye 'de ki ıssız dağlara, merhametsiz katillerin başrolde olduğu ölümcül bir kedi fare oyununun içinde bulurlar. "

Okuduğunuz makale geçen ay bitirdiğim Raymond Khoury 'nın Son Tapınak Şövalyesi isimli kitabının ufak bir özeti. 520 sayfadan oluşan, orjinal ismi The Last Templar olan ve Ender Nail tarafından çevrilen bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.Oldukça sürükleyici bir kitap. Konular 86 bölüme ayrılarak anlatıldığı içinde okurken sıkılmıyorsunuz. Online kitap satışı yapan sitelerden rahatlıkla temin edeceğiniz bu kitabın kitapyurdu.com 'da ki fiyatı 7.00 TL, idefix.com 'da cep boyu olanının fiyatı ise 9.90 TL olarak belirtilmiş.

ISBN; 9944-983-02-0
Koridor Yayıncılık


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!

Ne Hediye Alsam ? Derdine Son





İşte dünyanın en zor soruları listesinde liderliği zorlayacak sorulardan birisi. Ne hediye alsam ? Üstelik anneler günü, babalar günü, doğum günü, tanışma yıl dönümü, evlilik yıl dönümü derken bu soru daha da içinden çıkılmaz hale geliyor.

Google 'da bu konu hakkında yapılan aramalara bakıldığında anneler gününde ne hediye edebilirim ? Sevgililer günü hediyesi neler olabilir ? Babalar günü hediyeleri ? gibi daha da şekilleniyor bu soru. Buna benzer aramalar yaptığınızda da hemen hemen birbirine yakın ürünler içeren siteler önünüzde bir bir sıralananıyor. Herkesin herkese alabileceği ürünler. Ama ben sizi bugün klasik hediye alma sitelerinden ziyade tabiri caizse bir hediye arama motoru ile tanıştıracağım. Hediye arama motoru nasıl oluyor ? diye soruyorsanız önce site kendisini nasıl anlatıyor göz atalım;

Nehediyealsam.net nedir?

www.nehediyealsam.net bir hediye mağazası değildir. Biz sitemizde bulduğunuz hediyeleri herhangi bir şekilde satmıyoruz. Bunun yerine kullanıcıların istedikleri hediyeleri kolayca bulmasını sağlayan ücretsiz bir servisiz.

Basit bir ifadeyle, hediye fikirleri için bir arama motoru olarak düşünebilirsiniz. Size hediye fikirlerini farklı alışveriş sitelerinden bulmak ve bunları hediye alacağınız kişinin özelliklerini ( yaş, cinsiyet, özel gün, burç ve fiyat ) girerek önünüze getirmek.

Google hediye arama motorunda sitemize nasıl arama yapıldığı ile alakalı birkaç tane örnek;

Sevgilime ne hediye alsam, Karıma hediye almak istiyorum, Eşime hediye arıyorum , 13 yaş erkek hediyeler, Kankama doğum günü hediyesi ne alabilirim vb. aramalar Tavsiye sayfasında (www.nehediyealsam.net/tavsiye.aspx) bulunan aramalarda da ;

“ikizler burcu olan sevgilime ne hediye alabilirim. bir tavsiyede bulunursanız sevinirim.”

“heeeeeelp :) hediye almaktan nefret ediyorum ama doğum günleri hiç bitmiyoo en yakın arkadaşımın doğum günü ama bi türlü hediye beğenemiyorum yardım edermisinizzz lütfeeen önerilerinizi bekliyorum ;)”

“Sınıfta(ortaokul) çektiğimiz kurada çok sevdiğim arkadaşım çıktı, ne alabilirim?”

gibi farklı hediye tavsiye taleplerin de bulunabiliyorsunuz. Sevdiklerinize alacağınız hediyeyi şansa bırakmamak için www.nehediyealsam.net hediye arama motorunu tavsiye ediyoruz.

Tanımda da yazdığı üzere sizin önünüze direkt hediye getirmek yerine hediye alacağınız kişinin burç, yaş, cinsiyet gibi özelliklerini ve en önemlisi özel günü belirterek arama yaptığınızda önünüze girdiğiniz kriterlere uygun hediyeler getiriyor, öneride bulunuyor. Buda elbette ki sizin hediye alımınızı, hediye seçiminizi oldukça hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor. 

Hediye alınacak kişi için en güzel, hediye alacak kişinin ise en çileli günü bu site ile keyifli bir hal alıyor :) Siteyi daha detaylı incelemek ve ilk hediyenizi almak için buraya tıklayabilirsiniz...


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!




16 Şubat 2013 Cumartesi

Bogaziçi Caz Korusu Yetenek Avında





Dünya şampiyonu olan Boğaziçi Caz Korosu İstanbul bulunan bir çok üniversite de güzel bir etkinliğe imza atacak. Yapılacak proje sayesinde gençlere ulaşmak, bünyesine yeni sesler ve renkler katmak hedefleniyor.

Proje kapsamında bulunan üniversitelerde ayrıca çeşitli söyleşiler, atölye çalışmaları, çeşitli özel etkinlikler ve konserler de verilecekmiş. Kısaca dünya çapında şampiyonlukları olan Boğaziçi Caz Korosu, üniversite gençliğine çok sesli müzik ile keyifli saatler yaşatırken, özel sesleri bünyesine katmak üzere seçmeler de yapacak. Proje aynı zamanda, üniversite öğrenci kulüpleri ile ileride düzenlenecek çeşitli ortak etkinliklere altyapı oluşturma yolunda güzel bir adım olacak.

Etkinlik takvimi ise şu şekilde;

13 Şubat Çarşamba – Koç Üniversitesi
14 Şubat Perşembe – Kadir Has Üniversitesi
20 Şubat Çarşamba – Doğuş + Maltepe + Yeditepe Üniversitesi (Doğuş Üniversitesi Kampüsü)
21 Şubat Perşembe – Bahçeşehir Üniversitesi
25 Şubat Pazartesi – Marmara Üniversitesi
28 Şubat Perşembe – Işık + Bilgi Üniversitesi (FMV Işık Lisesi Nişantaşı Kampüsü)
1 Mart Cuma – Özyeğin Üniversitesi
5 Mart Salı – Galatasaray Üniversitesi
6 Mart Çarşamba – Aydın Üniversitesi
7 Mart Perşembe – Yıldız Teknik Üniversitesi
12 Mart Salı – Sabancı Üniversitesi

14:00 – Söyleşi/Atölye
20:00 – Konser

Ayrıca etkinliklere katılım tamamen ücretsiz!

Daha detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz..


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



15 Şubat 2013 Cuma

2. Enformasyon Teknolojileri Proje Yarısması





Çok güzel eğitici, öğretici ve güzel ödüllere sahip güzel bir yarışma daha. Öncelikle şunu söyleyeyim. Enformasyon Teknolojileri Proje Yarışması elektronik, görüntü işleme, bilgi teorisi, haberleşme sistemleri, güç elektroniği, gömülü sistemler, kontrol teorisi,robotik, sistem dizaynı, bilgisayar mühendisliği, optik mühendislik uygulamaları ve ilgili konularını kapsayan bir yarışma.

Yarışma 2 kategoriden oluşuyor. Başvuru koşulları şu şekilde,

1. Kategori
Lise ve dengi okullarda okuyan tüm öğrenciler katılabiliyor.

Yarışmanın Konusu
Yukarıda da yazdığım gibi Haberleşme Sistemleri, Elektronik, Görüntü İşleme, Bilgi Teorisi, Elektrik Sistemleri, Güç Elektroniği, Kontrol Teorisi, Gömülü Sistemler, Robotik, Endüstri, Endüstriyel Optimizasyon, Sistem Dizaynı, Çok Disiplinli Mühendislik, Bilgisayar Mühendisliği, Optik Mühendislik, Enerji Uygulamaları ve ilgili konuları kapsamaktadır.

2. Kategori
Lise ve dengi okullardan mezun ve 18 yaşını doldurmuş olmak 
Üniversite öğrencisi veya mezunu olmak 
Lisansüstü öğrencisi veya mezunu olmak 

Yarışmanın Konusu
Konu 1) Mobil Uygulamaları ; iphone,winphone,android ile yazılım geliştirmek, görüntüleme ve dokümantasyon, arşivleme, fotograf veya video kaydı üzerinden görüntü işleme alan tüm Mühendislik alanları 

Konu 2) 3D Modelleme ; Windows işletim sisteminde geliştirilebilecek yazılım alan tüm mühendislik alanları

Projelerde aranacak kriterler
-Yenilikçi Olması 
-AR-GE Niteliği taşıması 
-Pratiğe yönelik olması 
-Enformasyon vizyonu olması 
-Ülke Sanayisinin uluslararası rekabet gücünü arttırması 
-Patent başvurusu yapılabilecek özellikleri taşıması 

NOT; her kategori için bireysel veya grup olarak katılım yapabilirsiniz.


Önemli Tarihler
15 Mart 2013 Son Proje Gönderim Tarihi 
21-23 Mart 2013 Proje sunumları ve ödül töreni 

Ödüller

1.Kategori 
Birinciye 1000 TL 
İkinciye 500 TL 

2.Kategori  

Konu 1
Birinciye 1500 TL 
İkinciye 750 TL 

Konu 2 
Birinciye 1500 TL 
İkinciye 750 TL 

Daha ayrıntılı bilgi almak ve başvuru yapmak için buraya tıklayın...



14 Şubat 2013 Perşembe

130.000 Tonluk Göktası Dünyaya Yaklasıyor





Mayaların şu kıyamet alametine inanıp İzmir 'e gidenlerin Cuma günü korkmaları için daha güçlü bir sebep var. Bir gök taşı cuma günü resmen dünyayı yalayıp geçecek :)

130.000 ton ağırlığında olduğu sanılan bu ufak (?) gök taşı 28.000 mil hızla dünyamızın yanından geçip gidecekmiş. Konu biraz ilginç gibi görünüyor. İnanmamaya da müsait aslında. Ama ESA 'nın Uzay Hareketleri Takip Ofisi müdürü Detlef Koschny konuşmasında hiç de hafife alınmayacak bir olay olduğunu vurgulamış;

"Gök taşının geçeceği nokta, sabit şekilde duran birçok uyduya bir hayli yakın ki aralarında iletişimi sağlayan fazla sayıda uzay cihazı bulunuyor. Yine de hesaplamalarımıza göre korkulacak bir şey söz konusu değil zira gök taşı bu bölgenin hemen altından geçip gidecek."

Gök taşı 22 Şubat 2012'de gerçekleştirilen "La Sagra Sky Survey" esnasında bulunmuş. Bu uzay cismi, ufak ebatları yüzünden ancak dünyamıza ayın bulunduğu mesafenin yedi katı kadar yaklaştığında fark edilebilmiş. Hertfordshire Üniversitesi'nden astronom Dr. Mark Gallaway ise durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sererek; "Her ne kadar bu küçük gök taşının dünyamıza çarpması gibi bir ihtimal olmasa bile, artık dünya yakınında bulunan objelerin ne kadar tehlikeli olabileceğini anlamamız ve konu hakkında çok daha dikkatli olmamız gerekli" şeklide bir açıklamada bulunmuş. 

Cuma günü dünyamızın yanından geçmesi beklenen gök taşı, çıplak gözle görülemeyecek ama Greenwich saatine göre 20:00 sularında bir dürbün ile az da olsa gözlemlenebilecekmiş. Yapılan hesaplara göreyse onu en rahat Avustralya'da bulunanlar görebilecek.

Çeşitli basın bültenlerinden derlenmiştir.


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!


iTü insan Kaynakları Zirvesi 25 Subat 'ta





İstanbul Teknik Üniversitesi 'nin artık gelenekselleştirdiği İnsan Kaynakları Zirvesi iKZ bu yıl üç yerleşkesinde eş zamanlı olarak düzenlenecek.

25 - 26 Şubat 2013 'de Gümüşsuyu Makine Fakiltesi 'nde gerçekleştirilecek olan etkinlik eş zamanlı olarak 25 - 28 Şubat 'da Ayazağa Elektrik Elektronik Fakültesi 'nde, 26 - 27 Şubat 'da Maçka İşletme Kampüsü 'nde ve 26 - 28 Şubat tarihleri arasında da Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi 'nde devam edecek. 

Bu yıl etkinliğie katılan isimlerden bazıları ise;

Müjdat Gezen 
Gözde Berber
Yasemin Sungur
Evre Kızıltepe
Evrim Kuran
Nasuh Mahruki yapacakları sunumlarla etkinlikte yer alacaklar. 

Tüm katılımcıların isimlerini, etkinliğin ayrıntılı takvimini ve kayıt formunu buradan görebilirsiniz.


Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!



13 Şubat 2013 Çarşamba

Uygulama Önerisi; Free Antivirus Security AVG





Merhaba arkadaşlar. Daha önce Dr.Web Anti-Virus ile Android Cihazınızı Koruyun başlıklı yazımda tabletlerinizde ve akıllı telefonlarınız da kullanabileceğiniz ücretsiz antivirüs programından bahsetmiştim. Dr. Web Anti-Virus hala çok kullanışlı bir program. Fakat bugün anlatacağım AVG Antivirus Free tahtını biraz sallamış gibi ya da en güçlü rakibi diyelim.

Öncelikle şunu belirteyim mi AVG AntiVirus 'de tamamen ücretsiz bir uygulama. Şuan da 15.000.000 'dan fazla insan bu uygulamayı kullanıyor. Kullanılan 431.601 oyunda 300.195 tanesi 5 yıldız. Yani kullanıcılar oldukça memnun. Çoğu antivirüs uygulaması telefonuza veya tabletinize indirdiğiniz de bir tarama yapar fakat silme işlemini gerçekleştirmez. Sadece bulur ve gösterir. AVG AntiVirus ile silme işlemini de çok rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Ben Dr. Web Anti-Virus 'ü de indirip kullandım. AVG 'nin ona göre tek avantajı çok hızlı şekilde tarıyor olması. Uygulamayı indirdiğiniz de direkt tarama yapıyor, tehditleri buluyor ve silmenize olanak tanıyor. Ayrıca uygulamayı kurduktan sonra başka bir uygulama yüklemek istediğiniz de AVG 'nin taramasından temiz not almak zorunda. Böyle de güzel bir yanı var. Yani daha uygulama cihazınıza inmeden sizi uyarıyor.

Uygulamanın diğer güzel bir yanı da kaybolan veya çalınan telefonunuzu Google Map kullanarak yerini tespit edebilmenizi sağlaması. Herhangi bir yerde unuttuğunuz da google map kullanarak telefonunuzun yerini tespit edebiliyorsunuz. Diğer güzel bir yanı ise uygulama indirmiyor sadece tarayıcı da dolaşıyorsanız zararlı bulduğu siteleri de size yine bildirmesi. Çoğu antivirus programı bunu da yapmıyor. Fakat AVG bunun da hakkını veriyor. Uygulamanın tek dezavantajı ise Türkçe dilinin olmamasıydı. Ama artık oda var. Son güncelleme ile artık uygulamayının dillerin de Türkçe dili de mevcut. Uygulamaya yapılan yorumları buradan görebilirsiniz. 

Son olarak uygulamanın tanıtım videosunu veriyorum;





Hakan ÇOLAK 'ı twitter 'da takip etmek ister misin ? Tıkla!





Dünya Ögreniyor Sen Geri Kalma 2





Merhaba. GiGED 'in daha önce düzenlemiş olduğu Dünya Öğreniyor Sen Geri Kalma eğitiminin 2. aşaması Üsküdar Gençlik Merkezi ile ortaklaşa düzenlenecek. Bundan biraz bahsetmek istiyorum.

16 Şubat 2013 tarihinde düzenlenecek olan bu etkinliğin konu başlıkları;

>> Sosyal Medya'da Topluluk Yönetimi
>> Dijital Dünya 'da İtibar ve Kriz Yönetimi 

İş adamlamlarından öğrencilere, doktorlardan, öğretmenlere kadar her meslek dalının artık ilgilendiği ve global dünyanın vazgeçilmez parçası olduğu, herkesin bilgi sahibi olması gerektiği bu eğitimi kaçırmamanızı öneririm. 

Eğitimin konuşmacılar ise;

>> Fatmagül Güzel - PepsiCo / Dijital İletişim Uzmanı 
>> Gamze Eryüksel- Salt İletişim / Dijital Medya Direktörü 

Katılım ve Ücret Bilgisi 'ne gelicek olursak eğitim GiGED üyelerine ve Üsküdar Gençlik Merkezi üyelerine ücretsiz. Üye olmayanlara ise eğitim ücreti 20 TL olarak belirlenmiş. Kayıt için yapılması gerekenler ise İsim, Soyisim, Cep Telefonu ve e-posta adresimizi serkanhangul@giged.org.tr adresine göndermemiz gerekiyor. Kontenjan kısıtlı olduğu için elinizi çabuk tutmanızda fayda var :) Ayrıca eğitim sertifikalıdır. 

Daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz..



12 Şubat 2013 Salı

Garanti Talent Camp 'a Katıl içindeki Seni Kesfet





Herkesin aklına gelen sorular hemen hemen aynıdır. Mezun olduktan sonra ne yapacağım ? Mezun olduktan sonra nerede çalışacağım ? Mezun olduktan sonra nasıl iş bulacağım ? Bu sorulara benzer sorular mutlaka her öğrencinin aklına gelmiştir. Size sorulan soru da değişmez. Mezun olduktan sonra ne yapacaksın ?

İnanın öğrenciyken her şey daha güzel, daha kolay. Mezun olduktan sonra başlıyor asıl mesele :) Bazen hangi alana yöneleceğinizi bilemiyorsunuz. Gerçek potansiyelinizin ne olduğunu, ona nasıl ulaşacağınızı bulamıyorsunuz. İşte bu soruların cevaplarını bulmak, fikir almak için Garanti Talent Camp 'a katılabilirsiniz. 

Talent Capm üniversite öğrencileri için özel olarak tasarlanan bir eğitim. Talent Camp 'da katılacağınız eğitimlerle ve diğer üniversite öğrencileriyle birlikte geliştireceğiniz projeelrle, yeteneğinizi ve gerçek potansiyelinizin ne yönde olduğunu keşfedebilme şansınız var. Ayrıca etkinliğin en güzel tarafıda Garanti Bankası 'nın üst düzey yöneticilerinin bilgi ve deneyimlerinden de yararlanarak daha yakından tanıma fırsatımızın olması. 

Son başvuru tarihi 24 Mart 2013

Daha detaylı bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.



11 Şubat 2013 Pazartesi

En Cok Tekil Ziyaretçi Çeken internet Siteleri





İnterneti aktif kullanıyorsanız, takip ediyorsanız Google, Facebook, Twitter gibi sitelerin çok popüler olduğunu ve en fazla ziyaretçi çeken, en çok trafik alan siteler olduğunu bilirsiniz. comScore 'un yaptıpı ve Business Insider 'in paylaştığı araştırmaya göre Facebook Google 'ı sollamış durumda.

Liste de bir çok ABD merkezli internet sitesi bulunuyor olsa da Çin sitelerini de yabana atmamak lazım. 20 tane internet sitesinden 5 tanesi Çin 'e ait. Öldü, ölüyor denen Yahoo ise listenin dördüncü sırasında yer alarak herkesi utandırdı. Bir başka detayda Microsoft 'un aylık tekil ziyaretçi bazında Apple 'ı geride bırakmış olması. 

İşte dünyanın en fazla aylık tekil ziyaretçisine sahip olan 20 internet sitesi;

Facebook.com (836,7 milyon)
Google.com (782,8 milyon)
YouTube.com (721,9 milyon)
Yahoo.com (469,9 milyon)
Wikipedia.org (469,6 milyon)
Live.com (389,5 milyon)
QQ.com (284,1 milyon)
Microsoft.com (271,7 milyon)
Baidu.com (268,7 milyon)
MSN.com (254,1 milyon)
Blogger.com (229,9 milyon)
Ask.com (218,4 milyon)
Taobao.com (207 milyon)
Twitter.com (189,8 milyon)
Bing.com (184 milyon)
Sohu.com (175,8 milyon)
Apple.com (171,7 milyon)
WordPress.com (170,9 milyon)
Sina.com.cn (169 milyon)
Amazon.com (163 milyon)
10 Şubat 2013 Pazar

3 Yasında Ama Einstein 'dan Daha Zeki




Dünyanın en prestijli üstün zekalılar topluluğu Mensa 'nın testlerinde IQ 'su 162 çıkan 3 yaşında ki Alice Amos Stephen Hawking ve Einstein gibi dahileri geride bırakmış durumda.

Mensa 'nın düzenlediği teste katılan 3 yaşında ki Alice Amos 162 IQ notu almış. Ana dili Rusça olan Vitaly ve Tatiana çiftinin 3 yaşında ki kızları Alice zeka testine ikinci dil olarak İngilizce 'yi kullanarak girmiş. Yani 3 yaşında İngilizce 'yi de biliyor :) 6 ay önce konuşmaya başlayan kızı için babası; "Bu baraj kapaklarının açılması gibiydi. Konuşmayı öğrendikten sonra ki altı ayda bir dahi ortaya çıktı." demiş.

Kendi yaşıtlarına bebek diyen ve belgesel izlemeyi çok seven Alice 'in ailesini ise uzmanlar uyarmış. Kesinlikle bir dahi ancak ruhsal problemler yaşamaması için uzman yardımı alması gerektiğini belirtmişler. Bizim çocuklarınız 12 yaşına kadar pepe izlerken milletin çocukları neler yapıyor :)


Literatüre Geçen ilk Vampir Bir Türk




Gazete de denk geldiğim ilginç bir konu bu. Dünyanın ilk vampiri olarak literatüre geçen 23 yaşında ki Türk genci kan içmeden duramıyormuş.

Dünyanın en prestijli dergilerinden olarak bilinen Journal of Psychotherapy and Psychosomatics 'in son sayısında dünyanın ilk vampiri olarak yer verilen 23 yaşında ki gence yer verdi. Üstelik evli olan bu arkadaşımızın daha önce defalarca tutuklandığı da tespit edilmiş. Habere göre kimliği saklı tutulan bu genç hayatında geçirdiği bir çok travmatik deneyimden sonra kan içe alışkanlığına başlamış. Önce kendi kanını içen genç sonra başkalarının kanını içmeye yeltenmiş. Bu yüzden insanları yaralamaya başlayan gencin babası artık son çare olarak kan bankasından kan almaya başlamış.

Ailesinin çabalarıyla doktora götürülen genç Denizli 'deki askeri hastane de Doktor Direnç Sarıkaya 'nın başkanlığında tedavi edilmeye başlanmış. İlk bulgulara göre hastanın çoklu kişilik sorunu, travma sonrası stres bozukluğu, kronik depresyon ve alkol bağımlılığı yaşadığı tespit edilmiş. 

Olayın daha da derinlerine inildiğinde hasta; 4 aylık kızını kaybettiğini, öz amcasının önünde öldürüldüğünü, çocukken annesinin ona sık sık saldırdığını ve 5 ile 11 yaş arasındaki döneminden hiç bir şey hatırlamadığını belirtmiş. Hala tedavi altında bulunan gencin artık eskisi kadar kana ihtiyaç duymadığına da yer verilmişti haberin sonunda. Nereden nereye dedikleri bu işte. Stresi, depresyonu çok basit gören bizim toplumuza iyi bir örnek.



9 Şubat 2013 Cumartesi

Film Önerisi; Operasyon Argo 2012





Geçen gün izlediğim ve güzel bulduğum Operasyon; Argo filminden bahsetmek istiyorum. Öncelikle filmin gerçek bir hikayeden uyarlandığını söyleyeyim.

Film gerçek hikayeye dayanıyor fakat kısıtlı bir bütçe ile hazırlandığı ortada. Sahnelerin sadeliğinden ve operasyon isimli bir filme göre atraksiyonun çok sade olduğundan anlaşılıyor. Ayrıca film İstanbul 'da çekilmiş. Filmin yapımcısı artık bu konuda ustalaşmış olan George Clooney. Yönetmenliği ise Ben Affleck üstlenmiş. Filmin IMDb puanı ise 8.1 gibi yüksek bir rakama sahip. Bu da izleyicilerden çok olumlu notlar aldığını kanıtı. 

Filmin konusu ise 1979 yılında 4 Kasım 'da İran 'da Şah 'ın devrilmesiyle yaşanan yoğun günleri anlatıyor. Militanlar başkent Tahran 'da ki Amerikan Büyük Elçilik binasını basıp 52 Amerika 'lı rehin alıyorlar. O arada kaçmayı başaran 6 Amerikan vatandaşı Kanada Elçiliğine sığınır ve büyük korku yaşarlar. Bu noktada Ben Affleck yani filmde ki adıyla CIA uzmanı Tony Mendez devreye girer ve esir olan 6 Amerikan vatandaşını kurtarmak amacıyla bir film senaryosu hazırlatır. Bu plan filmi izlerken çok basit gibi geliyor ama yaşananların gerçek bir hikayeden ibaret olduğunu hatırlayınca vayy bee diyorsunuz :)

Filmin altyazılı ve Türkçe Dublaj versiyonları mevcut. Gerilim, Dram kategorisinde bulunan bu filmi izlenemizi tavsiye ederim...



8 Şubat 2013 Cuma

Sınavsız Memur Olmanın Yolları





Kamu kurumlarında memur olmak için sınava girip başarılı olmak şart. Fakat okuduğum bir yazıyı paylaşmak istedim. Ben sadece TOKİ 'de sınavsız olarak memur ataması olabilir diye biliyorken aslında daha fazla seçenek varmış.

Sınavsız memur ataması yapan kurumlar ve nasıl atama yapıldığı şu şekilde;

>> Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği sınavsız atamayla memur alan kurumların başında geliyor.

>> Başbakanlık Başmüşavirliği sınavsız atamayla memur alabiliyor.

>> Milli İstihbarat Teşkilatı 'da özerk yapısı gereği sınavsız memur ataması yapabiliyor.

>> Milli Güvenlik Kurulu istisnai durumlada memur atamalarını sınavsız yapabiliyor.

>> Toplu Konut İdaresi TOKİ Başkanlığı uygun gördüğü durumlarda sınavsız memur alabiliyor.

>> Sınavsız memur alımı yapabilen bir diğer kurumda Devlet Sanatçılığı olarak bilinen ünvan. Devket sanatçılığı atamaları Başbakan 'ın önerisi Cumhurbaşkanı 'nın onayı ile sınavsız yapılabiliyormuş.

Çeşitli basın bültenlerinden derlenmiştir.



Facebook ve Twitter 'dan Atılma Sebepleri





Bugüne kadar hep Twitter ve Facebook 'da üye kazanma, arkadaş kazanma, takipçi arttırma gibi konuları işledik. Çoğu blog veya web sitesinde bu konular hakkında bir çok bilgi mevcut. Bir de olaya tersten bakalım. Twitter veya Facebook 'tan atılmak isteyen birisi neler yapmalı ? veya Twitter , Facebook gibi sitelerden atılma sebebleri nelerdir bunlara bakalım.

Facebook 'un sizi engellemesini istiyorsanız bunu yapmak hiç de zor değil. Ünlü bir kişi olduğunuzu iddia eden bir profil oluşturursanız facebook 'dan kovulmanız için bu yeterli bir sebeptir. Bunu bilen bazı kullanıcılar sayfa veya profil açıklamalarına (xxx kişisinin hayranları tarafından oluşturulmuştur) gibi bir not düşerler. Böylece amacınızın kötü bir şey yapmak olmadığını göstermiş olursunuz. Bir başka sebep olarak da son zamanlarda çok duyduğumuz telif hakkı konusunda. Telif hakkı ile korunan içerikleri çok sık ihlal ederseniz hesabınızın kapanmasını bırakın başınız büyük derde bile girebilir. Ayrıca porno içerikli paylaşımların da Facebook 'da affı yok. Kısa sürede engellenirsiniz. Bir diğer hususta gözünüze kestirdiğiniz birisini durmadan rahatsız ediyorsanız facebook 'da sizi rahatsız etmeye başlayabilir :)

Twitter 'da da konu hemen hemen aynı. Başka birisinin tabiri caizse maskesini takıp takipçi topluyorsanız bu atılma sebebidir. Zaten böyle olaylar yüzünden çoğu ünlü isim kendi isimlerine hesap açamamakta. Bunun dışında aynı işlemleri yaptığınız birden fazla hesap açarsanız atılabilirsiniz. Aynı isimde olmasına gerek yok. Örneğin bazı blogcu arkadaşlar bu hataya düşüyorlar. 10 tane hesap açıp site linklerini yayınlıyorlar. Çok sürmez hesapların hepsi askıya alınır. Bir başka yol olarak da hesabınızı satmanız. Yaratıcılığınızı kullanarak güzel bir nickle hesap oluşturdunuz varsayalım. Bu hesabı satmaya çalışırsanız hiç affı yok. Twitter kurallarına tamamen aykırı bir durum. Ve son yol olarak da Facebook 'dakine benzer insanları rahatsız etme durumu. Takipçilerinize durmadan resim, müzik dosyaları, çeşitli linkler vs attığınız farkedilirse hesabınızdan olabilirsiniz.



6 Şubat 2013 Çarşamba

Trafige Çözüm; Xkuty Elektrikli Bisiklet




İşte garip bir icat daha. Bu sefer icadın arkasında her zaman olduğu gibi Japonlar değil İspanyollar var :) Electric Mobility isimli bir İspanyol şirketin geliştirdiği elektrikli bisiklet, dünya genelinde giderek artan trafik ve park sorununa bir çözüm getireceğe benziyor.

Xkuty ismi verilen ürün yaklaşık 45 kilogram civarındaymış. Elektrikli bisiklet diye de anabileceğimiz bu ürün 1.500 W 'lık motor gücü ve 17 mAh 'lik bir pile sahip. Xkuty'de kullanılan 48V DC, 1.500 W'lık motor gücü bisikletin maksimumda 45 km/s hıza ulaşmasına imkan tanıyor. Bu bisikletin en ilginç yanlarından biri de pedal barındırmıyor oluşu. Menzili 50 km'yi bulabilen elektrik motorunun pili iki saatte şarj edilebiliyor. Ayrıca ürüne iPhone dock 'u da yerleştirebiliyorsunuz. iPhone sayesinde bisikletteki hızınızı ve bisikletinizde kalan şarj süresini görebiliyorsunuz. 

Bisikletin gövde kısmının yeşil, kırmızı, siyah, gri ve mavi; selenin yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah; elciklerin ise yeşil, siyah ve kırmızı renk seçenekleri bulunuyor. Satışa sunulacağı tarih belli olmayan Xkuty'nin yurt dışı satış fiyatı 2.315 euro.

İşte tanıdım videosu;






En Tehlikeli Virüsler





Boot sektörü virüsü

MS-DOS'tan kalma "boot sektörü" terimi, depolama cihazındaki ilk sektörü belirtiyor ve genel olarak tüm işletim sistemlerinde kullanılıyor, günümüz işletim sitemlerinde ise bu "master boot record" (ana boot kaydı) olarak adlandırılıyor.

Boot sektörü virüsleri, disket sürücüsünden bilgisayarı başlatabilme işlevini hedef alıyordu. İnternet'in daha sık kullanılması ve disketlerin ölümü, farklı virüs iletim yollarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Hijank saldırıları

Bu tür virüsler, web tarayıcınızın çeşitli işlevlerini ele geçirerek kullanıyıcı farklı sitelere yönlendiriyor. Bu virüslerin sayısı oldukça fazla ve genellikle içlerinde "Arama" kelimesi geçiyor. CoolWebSearch ise bunun en iyi örneği.

Direkt eylem virüsleri

Bu tür virüsler, diğerlerinin aksine virüs dosyası çalıştırıldığında etkinleştirilir. Virüs, çalıştırıldıktan sonra programlandığı işi yapar ve bir daha çalıştırılana kadar etkisiz kalır.

Virüslerin bir çoğu 'direkt eylem' yöntemini kullanmazlar, zira bu yöntem pek verimli değildir. 

Dosyalara bulaşan virüsler

Belki de en yaygın virüs türü, kendini bir virüse yerleştirir ve yerleştiği dosya çalıştırıldığında harekete geçer. Virüs, bulaştığı dosyayı tamamen veya kısmen değiştirebilir.

Makro virüsleri

Microsoft Excel gibi bir çok prodüktivite amaçlı program makro desteğiyle geliyor. Makrolar, belge içine programlanmış bir tür program dili. Ancak bu malesef zararsız görünen bir belgenin içerisine bir virüs gizlemeyi olanaklı kılıyor.

Çok parçalı virüsler

Bu tür virüsler kendilerini farklı yollarla dağıtabilir ve bazı değişkenlere göre bulaştığı bilgisayarda farklı eylemler gerçekleştirebilir. 

Çok biçimli virüsler

Çokbiçimli virüsler zamanla veya her çalıştırma sonrasında şekil değiştirirler. Bu tür virüsler kendilerini bir şifreleme algoritması ile koruyabilir. Bunun amacı ise tabi ki antivirüs programlarına yakalanmamaktır, zira antivirüs programları genlelikle belirli kodları kullanan virüsleri algılarlar. Kodu şifrelemek veya değiştirmek ise virüsün algılanmasına engel olabilir.

Yerleşik virüsler

Bu geniş virüs tanımı, kendini sistem belleğine yerleştiren her virüs için geçerlidir. Yerleşik virüsler belleğe yerleştikten sonra orijinal dosyadan bağımsız olarak çalışabilir ve istediği eylemleri gerçekleştirebilir.

Web kodlama virüsü

Birçok web sitesi, ilgi çekici içerikler sunabilmek için karmaşık kodlar çalıştırırlar. Bu kodlar bazen bir virüsü bilgisayarınıza göndermek için de kullanılabiliyor. Sadece bu amaçla kurulmuş zararlı web siteleri mevcut olsa da, bu kodlar bazen webmaster'ların bilgisi olmadan da web sitelerine eklenebiliyor.

Alıntı; Chip